Головна Новини Політика внутрішня політика Президентська республіка в Україні: мрія Зеленського або особиста точка зору Данілова
commentss НОВИНИ Всі новини

Президентська республіка в Україні: мрія Зеленського або особиста точка зору Данілова

Секретар РНБО зазначив, що в історії України важко знайти факти, коли без особистості можливо було зробити ривок вперед

25 жовтня 2021, 15:54
Поділіться публікацією:

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов вважає, що кращою формою правління держави на сьогодні є президентська республіка з жорстким керівником.

Президентська республіка в Україні: мрія Зеленського або особиста точка зору Данілова

Володимир Зеленський - фото: УНІАН

Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" цю заяву.

Данілов саме за дорученням Зеленського озвучив його потаємну мрію

Народний депутат України третього, шостого та сьомого скликань, професор, доктор юридичних наук Віталій Журавський зазначає:

"Зважаючи на логіку постійних публічних висловлювань Данілова, можна зробити висновок, що, якби його воля, він би охоче рішеннями РНБО розігнав всі опозиційні партії, закрив всі опозиційні телеканали й сайти. Українські політики та журналісти, які не погоджуються з курсом влади, були б позбавлені громадянських прав через санкції та оголошені ворогами народу. Данілов залишив би один телевізійний канал, один сайт, де б з ранку до ночі вихваляли Зеленського, а за критику глави держави й керівника Ради національної безпеки і оборони садили б до в'язниці на тривалий термін — як за особливо тяжкий кримінальний злочин. А суддів Конституційного Суду і Верховного Суду призначав і звільняв би особисто Володимир Олександрович. Не здивуюся, якщо з вуст ветеринара Данілова (деякі час, ще в минулому столітті, чинний глава РНБО, дійсно, працював ветеринаром — прим. ред.) прозвучить ідея обирати президента на невизначений час і без обмежень термінів перебування на цій посаді".

Коментуючи ідею Данілова про президентську республіку суто з юридичної точки зору, Віталій Журавський називає її мертвою.

"Для того, щоб перейти до президентської форми правління, необхідно змінити Конституцію України. Це не реально. 300 голосів Зеленський в нинішньому складі Верховної Ради не знайде. Цю ініціативу не підтримує навіть свідома частина фракції партії "Слуга народу". А такі партії як ОПЗЖ, "Європейська солідарність", "Батьківщина" — кістьми ляжуть, але не дадуть втілити в життя диктаторські замашки Зеленського шляхом змін до Конституції, — упевнений експерт. — Думаю, вже всі усвідомили, що колишній артист розмовного жанру, отримавши президентську булаву, перетворився в послідовного гнобителя свободи слова, ворога політичного плюралізму і незалежної судової гілки влади".

На думку експерта, Данілов саме за дорученням Зеленського озвучив його потаємну мрію. Мета — перевірити, як до цього поставиться громадськість і політикум.

"Зазначу, що створення жорсткої президентської республіки суперечить заявам чинної влади інтегруватися в Європейський Союз. Адже в ЄС, в основному введені суто парламентські форми державного управління. Навіть у Франції президент має менше повноважень, ніж Зеленський сьогодні. Причому Макрон, на відміну від Зеленського, ніколи не переходить межу своїх повноважень, зафіксованих в Конституції, — акцентує Віталій Журавський. — Втім, слід бути дуже уважними. Україна вже "по приколу" проголосувала за Зеленського і його партію. Не можна допустити, щоб "по приколу" вони отримали право знищити зародки демократії і правосуддя".

Ну, а Данілову, на думку доктора юридичних наук, варто засвоїти статті 6 Конституції України: "Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу і судову. Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України ".

Якби стартувала якась кампанія під дану ініціативу, спочатку б готувалася громадська думка, в тому числі через опитування

Політтехнолог Борис Тизенгаузен нагадує, що дискусія про форму правління в Україні триває десятиліттями. Ми чули за різні роки і прихильників президентського правління, і тільки парламентського, і парламентсько-президентського (як зараз).

"Позиція Данілова, який ратує за президентську форму правління, якоюсь мірою зрозуміла. Як він пояснює, Україні потрібно виходити з кризової ситуації, яка сформувалася у нас (зв'язка: економіка, політика, корупція, олігархи). А якщо є якийсь дуалізм влади, виникають складнощі. Принаймні, в українських реаліях. У нас часто президент і прем'єр починають мірятися повноваженнями (не зараз, але раніше таке — не рідкість), а тут ще й парламент підключається. Йде перетягування повноважень, центрів прийняття рішень", — зазначає політтехнолог.

За його словами, коли система складна, а не замкнута на одній людині, то проводити якісь кардинальні зміни можна тільки за погодженням.

"З ким? З тими, хто частково формує парламент (більшість якого, нагадаю, формує Кабмін), хто впливає на політику. Тобто — ті самі олігархічні групи. Ідея Данілова в тому, щоб одна людина, яку обрала вся країна, взяла на себе відповідальність — і почала реформи рішуче, без оглядки на якісь інші центри прийняття рішень ", — коментує Борис Тизенгаузен.

Він вважає, що ми почули виключно особисту точку зору Данілова.

"Не варто бачити за ним тінь Банкової, — каже політтехнолог. — Якби стартувала якась кампанія під дану ініціативу, спочатку б готувалася громадська думка, в тому числі через опитування. Потім би говорили: дивіться — люди хочуть, щоб у нас було саме президентське правління. І з посиланням на подібні дослідження така інформаційна кампанія б почала розгортатися. Навряд чи Банкова вирішила б це робити так явно — через людину, що співвідноситься з нею. Посилання на соцопитування завжди працює краще, ніж посилання на спікера Банкової, який є одним з прихильників президентської форми правління ".

Раніше на порталі "Коментарі" — Данілов розповів, чи введуть в Україні повний локдаун.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сергей из Запорожья

25 жовтня 2021, 15:28

Я поражаюсь с вас. Они обсуждают точку зрения Данилова! Он кто? Генеральный секретатрь Украины? Мы его выбирали? Мы его назначали что бы он высказывал свое личное мнение, как нам жить? Чемодан! Вокзал! Пиндосия!


Новини