Головна Новини Політика внутрішня політика Повне припинення вогню на Донбасі: чого чекати найближчим часом
commentss НОВИНИ Всі новини

Повне припинення вогню на Донбасі: чого чекати найближчим часом

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Марія Золкіна звертає увагу, що потрібно враховувати загальну ситуацію

20 березня 2021, 06:18
Поділіться публікацією:

Політичні радники лідерів держав "Нормандської четвірки" намагалися домовитися про повернення до режиму повного припинення вогню на Донбасі. Яка ймовірність, що ситуація стабілізується? Чого чекати Донбасу найближчим часом?

Повне припинення вогню на Донбасі: чого чекати найближчим часом

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Марія Золкіна звертає увагу, що відбувається спроба якось пожвавити буксуючий переговорний процес, закликати РФ повернутися до режиму тиші. Але прогноз — песимістичний.

"Думаю, в Офісі президента прекрасно розуміють, що РФ не буде згодна повернутися до режиму тиші. Тому не прогнозую поліпшення ситуації на фронті. Ескалація, швидше за все, буде залишатися мінімум на нинішньому — досить високому — утраті. Який вже не можна називати режимом тиші", — зазначає Марія Золкіна.

Вона пояснює, що потрібно враховувати загальну ситуацію, загальний розклад.

"Йдуть досить жорсткі меседжі від американського президента в бік Росії. Ми бачимо консолідовану позицію світових лідерів. Нещодавно була заява міністрів закордонних справ "великої сімки" щодо того, що РФ відповідальна за агресію проти України, що ніхто не вважає її посередником у конфлікті. Також було висловлено підтримку нової ідеї українського керівництва щодо створення Кримської платформи. Те, що раніше не обговорювалося за столом переговорів — питання Криму — тепер на порядку денному. І ключові заходи держави дали чіткий меседж РФ, що питання Криму не буде забутий, — підкреслює аналітик. — Плюс — Кремль незадоволений, що Україна не йде у неї на поводу з питання Донбасу, що вводяться санкції проти Медведчука. І тому в традиційній для себе манері Росія намагається через загострення на фронті примусити українську сторону до поступок. Але домогтися цього не може".

А тому, зазначає Марія Золкіна, ні про яке повноцінне повернення до режиму тиші мови бути не може.

Режим повного припинення вогню не дієвий без конкретної стратегічної домовленості про глобальне вирішення питання деокупації Східних територій України. У цьому впевнений заступник директора Українського інституту майбутнього Євген Мироненко.

"Мені не зовсім відомі плани щодо Стратегії деокупації Криму в загальній площині деокупацію всіх територій нашої держави. Наскільки ставиться це питання в загальній площині? Оскільки проблема глобальна — одна. Деокупація Криму і деокупація територій Сходу України, звичайно, можуть йти окремими шляхами. Але ці шляхи повинні бути вписані в єдиний стратегічний план з боку України. Представники нашої держави на переговорах повинні його мати і просувати", — зазначає Євген Мироненко, наголошуючи на необхідності існування в Україні єдиного центру прийняття рішень з даного питання.

За словами експерта, поки не відомо про затверджені на державному рівні робочих сценаріях по деокупацію тимчасово окупованих територій України, які ми могли б запропонувати в форматі "Нормандської четвірки".

"Звичайно, треба розуміти, що представники РФ для нас не партнери в даному питанні, а сторона збройної агресії. Тому варто зосередитися на роботі з представниками Німеччини та Франції. Якщо ж у нашої країни є відповідні сценарії, про які ми не знаємо, то їх слід все ж обговорювати з суспільством. І отримати переважну підтримку одного з них, що дало б можливість Україні виглядати монолітно і переконливо під час переговорів. На жаль, я поки такого не спостерігаю. Тому поки немає позитивних очікувань для нашої країни від цих переговорів", — резюмує Євген Мироненко.

Нагадаємо, спікер української делегації в мінській ТКГ і радник глави Офісу президента України Олексій Арестович прокоментував перекидання збройних сил на лінію фронту на Донбасі і розповів, чи є це підготовкою до бойових дій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини