Головна Новини Політика внутрішня політика Порошенко проігнорував допит у справі Медведчука: про що це свідчить
commentss НОВИНИ Всі новини

Порошенко проігнорував допит у справі Медведчука: про що це свідчить

Експерти зазначають, що вручення повістки Петру Порошенку відбулося з певними порушеннями — без вручення документа особисто в руки

27 травня 2021, 17:58
Поділіться публікацією:

Персона екс-президента Петра Порошенка знову стала однією з найбільш обговорюваних в українському інформпросторі. Цього разу — крізь призму судового розгляду над проросійським політиком Віктором Медведчуком. Усе тому, що замість походу на допит до працівників СБУ Порошенко віддав перевагу робочому візиту на Донбас.

Порошенко проігнорував допит у справі Медведчука: про що це свідчить

Порошенко не прийшов на допит у справі Медведчука-Козака. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Коментарі" звернулися до експертів, щоб вони дали оцінку подібним діям колишнього очільника держави. Фахівці спробували пояснити, з чим пов'язано "ігнорування" Порошенком допитів і як ситуація може розвиватися далі.

Порошенко відмовився від участі в "шоу імені Зеленського-Медведчука"

На думку політичного аналітика, блогера, громадського діяча Павла Нусса, багато українців роблять із мухи слона в цій ситуації.

"Попри те, що адвокати Петра Олексійовича дали вичерпну відповідь на питання, чому екс-президент Порошенко не з'явився на допит в СБУ у так званій "справі Медведчука", весь провладний медіапул продовжує стверджувати, що сьогоднішня поїздка Порошенко і членів фракції "ЄС" на схід до українських захисників та українців, які живуть фактично на лінії пекла, — спланована "втеча від допиту", — говорить експерт.

На думку Павла Нусса, всі подібні заяви є нісенітницею, бо поїздка Порошенка на схід із волонтерською місією, в тому числі й до військових на бойові позиції поблизу Горлівки, була запланована заздалегідь. Ніякого відношення до "справи Медведчука" подібна поведінка лідера "ЄС" не має, вважає експерт.

У світлі цієї ситуації Павло Нусс стверджує, що СБУ фактично відновила репресивні практики ГБР, не проінформувавши політика про "виклик" у передбаченому законом порядку. Це, до речі, адвокати Порошенка офіційно задокументували.

Втім, навіть якби повістка прийшла так, як повинна була, то Порошенка знову б могли виставити у непривабливому світлі, стверджує політичний аналітик. Це пояснюється тим, що екс-президенту довелося б вибирати між розслідуванням, що базується на словах кума Путіна, і українськими захисниками, які рятують країну від російської окупації.

"Більш того, узурпована влада Зеленського не має жодних реальних доказів протизаконних дій Порошенка і спирається на сумнівні слова Медведчука, — коментуючи ситуацію далі, зазначає експерт. — З політтехнологічної точки зору я б рекомендував Петру Олексійовичу і зовсім надалі знайти законні підстави проігнорувати або протистояти цьому хаосу в голові Зеленського, який хоче влаштувати шоу — показати Порошенка поруч із Медведчуком в одному суді".

Павло Нусс підкреслює, що замість участі в "шоу імені Зеленського-Медведчука" Порошенко повіз на Донбас для українських солдатів комплекс камер і моніторів відеоспостереження до 10-кілометрової дальності спостереження та багато іншої волонтерської допомоги.

"Для Порошенка не потрібна виборча кампанія для того, щоб надавати допомогу. Для нього досить і того, що такої допомоги вкрай потребують, а він готовий продовжувати витрачати власні кошти для підтримки української армії, на що просто нездатний весь цей колективний зеленський пролетаріат", — вважає експерт.

Порошенко прийде на допит, коли буде готовий до нього

Політолог Дмитро Воронков бачить ситуацію, що склалася, в дещо іншому світлі.

"Вважаю, що неявка Порошенка пов'язана з його неготовністю наразі йти на такі політичні ризики, оскільки цей візит може бути для нього пасткою для перекваліфікації його зі свідка на співучасника (в рамках зустрічей Порошенка і Медведчука на початку 2014 року)", — припускає експерт.

Разом із цим, за словами політолога, візит Порошенка на Донбас було б цілком резонно використовувати як максимально залізне алібі. Це, вважає Воронков, підійшло б для того, щоб поставити "мат" Зеленському — збудувати захисну завісу і звести обіцяний Зеленським "вирок" колишньому президенту у площину популістських обіцянок.

"Тому вважаю, що це лише питання часу і рано чи пізно Порошенко прийде на допит, але коли сам буде до нього готовий, — стверджує Дмитро Воронков. — Йому потрібно вибудувати чітку захисну лінію, аргументацію і беззаперечну хронологію подій. Іншими словами, він намагається виграти час, користуючись юридичними моментами, озвученими його адвокатом".

У цьому випадку йдеться знову про те, що Порошенко не отримував повістку особисто, і, відповідно, з позиції юриспруденції правда — на його боці, каже експерт. Разом із цим Воронков зазначає, що "так бігати" не вийде завжди й Петро Порошенко повинен це розуміти.

"З урахуванням цього моменту, а також його амбіцій президентського "реанімування", в якийсь момент він швидше піде в контрнаступ. Але, повторюся, коли буде готовий", — резюмує політолог.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що в мережі з'явилися нові записи розмов нібито керівника партії ОПЗЖ Віктора Медведчука, які пов'язують його з Петром Порошенком. Що або хто є метою цих "плівок Медведчука", детально пояснили експерти.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як на подальше політичне майбутнє Порошенка може вплинути повернення скандального судді Миколи Чауса до України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Саша

27 травня 2021, 17:45

ЗЕЛЕНІЙ владі не вірю одні популісти та агенти навіть США і Великобританія вже неодноразово дали це зрозуміти....


Новини