Головна Новини Політика внутрішня політика Порошенко на волі: чому суд ухвалив відверто м'яке рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

Порошенко на волі: чому суд ухвалив відверто м'яке рішення

Експерти вважають, що суддя не захотів ризикувати з ухваленням рішення про арешт п'ятого президента

19 січня 2022, 16:06 comments1609
Поділіться публікацією:

Печерський районний суд 19 січня як запобіжний захід п'ятому президенту, лідеру "Європейської Солідарності" Петру Порошенку, якому висунули підозру в держзраді, обрав особисте зобов'язання. Порошенка зобов'язали здати паспорти для виїзду за кордон. Експерти проаналізували це рішення, яке виглядає відверто м'яким на тлі запиту прокуратури відправити Порошенка під варту з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

Порошенко на волі: чому суд ухвалив відверто м'яке рішення

Петро Порошенко. Фото: з відкритих джерел

Зеленський, схоже, не має завдання посадити Порошенка

Народний депутат України третього, шостого та сьомого скликань, професор, доктор юридичних наук Віталій Журавський упевнений: сьогоднішнє рішення Печерського суду щодо обрання запобіжного заходу Порошенку засвідчило, що суд в Україні є, а правосуддя – немає.

"По т.зв. "вугільній справі", за якою звинувачують Порошенка, звинувачували і Медведчука. Ось тільки Медведчук з травня 2021 року перебуває під домашнім арештом (хоч кримінально-процесуальний кодекс чітко фіксує – такий запобіжний захід не може тривати понад 6 місяців). А Порошенка у цій справі – відпускають", – акцентує Віталій Журавський.

На його думку, Порошенко у грудні, коли йому намагалися вручити підозру у держзраді, не просто так різко рвонув за кордон.

"Він злякався. Адже свого часу Тимошенко не втікала, Луценко не тікав. Не тікали Савченко, Медведчук. А Порошенко виявився боягузом. Чому повернувся 17 січня? Тому що вдалося зустрітися із західними кураторами, які дали гарантії безпеки. Звідси – навмисні сміливість, хамська поведінка в аеропорту, в суді, – пояснює Віталій Журавський. – А оскільки країна під зовнішнім керуванням, політика Зеленського – це продовження політики Порошенка. І боятися п'ятому президентові не було чого. Проте булава одна, посада одна. І порошенсько-зеленські знищуватимуть один одного всіма можливими способами. Використовуючи зв'язки, компромат, дезінформацію… А право тут не ночувало".

Експерт упевнений, що Порошенка є за що притягувати до кримінальної відповідальності.

"За ту ж Кузню на Рибальського, за шахрайство з держзамовленнями. Коли великі гроші із держбюджету, гроші платників податків, йшли на оборонні замовлення. А виконувалися ті неякісно, та ще й з жахливими націнками — від 20 до 50%. І осідали зрештою у кишенях Порошенка та його оточення. Це називається мародерство. Під час війни за таке прийнято розстрілювати. Якби взяли за це, його можна було б спокійно посадити. Але точно не за "вугільною справою". Як юрист можу сказати, воно пошито білими нитками, – наголошує Віталій Журавський. – Втім, Зеленський, схоже, не має завдання посадити Порошенка. Йому значно важливіше того, щоб збити електоральні бали п'ятого президента та його партії, збити Медведчука та ОПЗЖ. Все – у плані підготовки до нових президентських та парламентських виборів. Чиста політика за відсутності моралі та права. Добивають країну заради грошей та влади".

Рішення про обрання особистого зобов'язання у вигляді запобіжного заходу для Порошенка надто м'яке

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, адвокат Михайло Дяденко вважає, що сьогоднішнє рішення суду щодо Порошенка не можна коментувати у відриві від ситуації, що склалася у судовій системі України за останні роки.

"Наша судова система, як і правоохоронна – на стадії напіврозвалу. Судді не розуміють свого майбутнього. Не знають, чи зможе держава захистити їх від різноманітних етичних та інших комісій, створення та діяльність яких викликають багато питань у контексті конституційності. Від вулиці... Це впливає і на рішення, які ухвалюються. Не виключаю, що це стосується і сьогоднішнього рішення Печерського суду щодо запобіжного заходу для п'ятого президента", – каже Михайло Дяденко.

Він із жалем зазначає, що в Україні абсолютна більшість судових процесів, які стосуються політиків, надто політизовані. На відміну від таких процесів, що відбуваються в інших (особливо демократичних) державах.

"Якщо порівнювати рішення про обрання особистого зобов'язання у вигляді запобіжного заходу для Порошенка, то воно явно надто м'яке на тлі подібних рішень за аналогічними звинуваченнями. Можливо, до уваги довелося брати фігуру п'ятого президента, а також лінію захисту, яку він обрав – не юридичні аргументи, а інформаційні атаки та допомогу вулиці. З вуст Порошенка та його оточення звучали звинувачення на адресу суду, прокуратури, влади загалом – у політичному переслідуванні. Та й дії прихильників Порошенка під судом (напади на журналістів, на правоохоронців) теж чинили тиск, – наголошує Михайло Дяденко. – Під час таких процесів такі акції не вітаються на Заході. Те саме стосується поведінки самого Петра Олексійовича. Думаю, жодний європейський політик не міг би собі дозволити подібного, інакше його політична кар'єра швидко завершилася б".

Читайте на порталі "Коментарі" — суд зобов'язав Порошенка здати паспорти для виїзду за кордон.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Дмитрий

19 січня 2022, 16:30

Вся статья - заказуха.


Новини