Головна Новини Політика внутрішня політика Політичний прогноз на червень: чого чекати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Політичний прогноз на червень: чого чекати Україні

Експерти спрогнозували, які несподіванки можуть відбутися в політичному житті України

28 травня 2021, 16:01 comments1029
Поділіться публікацією:

"Коментарі" дізналися у експертів політичний прогноз на червень. Чого чекати Україні — і чому? Яка з політичних сил може зміцнити свої позиції, яка — ослабнути? Чи можливі якісь несподіванки? Відповіді — в нашому матеріалі.

Політичний прогноз на червень: чого чекати Україні

ВРУ. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Червень стане гарячим через протистояння центральної влади та олігархів"

Політолог Петро Охотін прогнозує, що червень стане гарячим через протистояння центральної влади та олігархів. За його словами, вже станом на кінець травня помітно те, що українцям намагаються закинути меседжі про те, що "олігархи не такі погані", що "владі не потрібно воювати з власниками основних фінансово-промислових груп".

Експерт вважає, що рейтинги партії влади будуть залежати від того, наскільки виборці будуть вірити спробам влади боротися з олігархами, а також наскільки ефективно влада зможе вести інформаційну кампанію.

"Київський міський голова Віталій Кличко, швидше за все, активізує партійне будівництво "УДАРу" в регіонах і почне наступати на ніші "Євросолідарності" Петра Порошенка, чий рейтинг може постраждати через оприлюднення "плівок Медведчука". На тлі всієї цієї боротьби каменем стабільності буде здаватися глава МВС Арсен Аваков, який посилює свій імідж діями, що виходять за межі повноважень міністра. Йдеться про залучення, наприклад, французьких інвестицій. Швидше за все, Арсен Борисович продовжить діяти в рамках образу "міністра, якого не любить Путін" і "стабільного парламентера з Заходом". А ось ОПЗЖ, думаю, чекає реструктуризація і внутрішня боротьба, пов'язана з ослабленням Медведчука. Основними точками кипіння будуть Київ — серце української політики, а також Харків, де восени плануються вибори мера", — зазначає Петро Охотин.

"Україна — країна політичної турбулентності"

Виходячи з сукупності об'єктивних даних і суб'єктивних оцінок, можливі тенденції розвитку подій в червні будуть залежати не стільки від внутрішньополітичних моментів, скільки від зовнішніх факторів, що впливають на події в Україні. Так вважає політтехнолог Олександр Кондратенко.

"Важливий фактор впливу на так звану внутрішню кухню української політики — це відносини з адміністрацією президента Байдена. Кадрові ротації в Кабміні після візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена — тому підтвердження, — зазначає експерт. — Якщо говорити про посилення / ослаблення політсил, то на сьогоднішній день таких тенденцій не намічається. У всякому разі, з точки зору посилення. Але будь-яка тенденція кінцева в часі, й може трансформуватися, тому ситуація в червні може різко змінитися після зустрічі Байден-Путін 16 червня в Женеві".

На думку Олександра Кондратенка, якщо у Путіна і Байдена вийде продуктивно обговорити Україну, то потім президент Росії проведе переговори із Зеленським, щоб закріпити досягнуті угоди. Якщо ж Росія і США просто позначать один одному "червоні лінії", то переговорів із українським лідером може і зовсім не бути. Що, в свою чергу, також вплине на позиції "Слуги народу". Адже невирішеність питання війни на Донбасі впливає як на рейтинги власне Зеленського, так і на рейтинги "слуг".

Коментуючи ймовірність дострокових виборів в Раду, політтехнолог зазначив, що якщо на початку 2021 року не передбачалися бурхливі сплески політичної боротьби, то станом на сьогодні готується ряд нових політпроектів, крім тих, які за останні два-три тижні вже заявили про себе. А раз їх хтось готує, то...

"Україна — країна політичної турбулентності. Тож несподіванки та сюрпризи можливі вже цієї осені, — вважає Олександр Кондратенко. — Ослаблення державних інститутів, погіршення соціально-економічних показників, наростання сплесків протестної активності всередині окремих політичних сил ближче до осені, на мою суб'єктивну думку, — це те, чого варто очікувати, починаючи з кінця червня. А також, не виключаю, погіршення відносин місцевої влади в столиці з центральною. Тиск Офісу президента на Кличка буде посилюватися, якщо Віталій Володимирович "не домовилися"... До чого — подивимося".

Крім того, червень, на думку експерта, — це:

- продовження боротьби за рейтинги;

- поява нових політичних проектів;

- нові тактичні союзи між групами впливу;

- посилення протистояння між владою і опозицією;

- обов'язково чисто медійні резонансні посадки, які в результаті залишаються виключно інфоприводи, і не більше;

- розмови про початок земельної реформи (весь місяць);

- тиск на Медведчука і Порошенка;

- розмови про підвищення тарифів у липні.

Раніше повідомлялося, як після виключення Шевченка зі "Слуги народу" складеться політична доля нардепа.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини