Головна Новини Політика Скандали.Політика Виключення Шевченка зі «Слуги народу»: як складеться політична доля нардепа
commentss НОВИНИ Всі новини

Виключення Шевченка зі «Слуги народу»: як складеться політична доля нардепа

Експерти розповіли, чи можуть слідом за нардепом Євгеном Шевченком виключити ще когось із фракції «Слуга народу»

24 травня 2021, 12:17
Поділіться публікацією:

Народного депутата Євгена Шевченка виключили з фракції "Слуга народу". Про це стало відомо після того, як Шевченко відкрито підтримав режим Олександра Лукашенка в питанні затримання опозиціонера Романа Протасевича. Раніше, в квітні, Шевченко провів особисту зустріч з Лукашенком, за що піддався гострій критиці. Схоже, він спеціально добивався виключення з СН. Навіщо це Шевченкові? Як далі може скластися його політична доля? Чи буде тривати вихід із фракції СН? Відповіді виданню "Коментарі" дали експерти.

Виключення Шевченка зі «Слуги народу»: як складеться політична доля нардепа

Є. Шевченко. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

"Близькими йому за духом виглядають нардепи з ОПЗЖ"

Політолог Олексій Якубін вважає, що Євгену Шевченку, який пройшов в Раду як мажоритарник, останнім часом було явно незатишно і навіть тісно в рядах фракції "Слуга народу" (СН). Тому він всіляко демонстрував свою політичну самостійність.

"Рішення, які приймає останнім часом СН, часто вже не резонували з тією позицією, яку проголошував Шевченко. Він був своєрідним фрондістом у фракції партії влади. При цьому як нардепу-мажоритарнику (Шевченко пройшов від СН у виборчому окрузі №76, Вознесенівський, Хортицький райони міста Запоріжжя — прим. ред.), йому доводилося відповідати перед своїми виборцями, чому "Слуга народу", що асоціюється із Зеленським, все частіше веде себе як партія Порошенка. Чому замість плюралізму думок, центризму, за який СН, власне, підтримали, все більше видна орієнтація на правий фланг. Відповідно, виникають питання до депутатів і у депутатів, які спочатку йшли не в такий проект", — пояснює Олексій Якубін.

За словами політолога, важливо розуміти, що є депутати-списочники і мажоритарники. Якщо списковик сам виходить із фракції, у нього можуть відібрати мандат. Якщо виключають, то мандат залишається. Шевченко ж як мажоритарник міг вийти з фракції в будь-який час. Йому б це нічим не загрожувало. Але вважав за краще, щоб його саме виключили. Ще й зі скандалом.

"Зараз він намагається перетворити це в топову новину. Дивіться, мене виключають унаслідок моєї позиції. Думаю, це демонструє, що Шевченко хочеться залишитися далі в політиці, після СН, — каже Якубін. — Можливо, буде намагатися заручитися чиєюсь підтримкою. Близькими йому за духом виглядають ті ж нардепи з ОПЗЖ. Чутки ходять про якийсь новий проект в стилі Партія регіонів 2.0. Можливо, Шевченко стане їх частиною. Можливо, очолить сам якусь політсилу. Поки однозначно одне — він не бажав залишатися далі в рядах СН. І свого домігся".

Політолог не виключає, що вихід депутатів із СН продовжиться, бо цей проект все менше виглядає як центристський.

"Нардеп явно веде роботу проти СН і президента"

Політичний експерт Дмитро Воронков впевнений: такі відверто радикальні кроки Шевченка як поїздка в РБ для зустрічі з Лукашенком (що явно виходить за рамки його компетенції), а потім і відкрита підтримка "бацька" в питанні затримання опозиціонера Протасевича, говорить про те, що цей нардеп явно веде роботу проти СН і президента.

"По суті, Євген Шевченко свідомо дискредитує і провладну партію та Офіс президента, і зовнішню політику України в цілому в очах наших західних партнерів. З якою метою він це робить? Я б припустив, що у нього є високі політичні амбіції — і він має намір стати суб'єктом внутрішньої політики, протиставляючи себе політиці Офісу президента. А якщо враховувати, що Лукашенко прямо залежить від Путіна і підіграє Кремлю, то не виключаю, що Шевченко в деякій мірі завербований Росією і тому веде політику, протилежну офіційній позиції України. Причому він працює в орбіті білоруських інтересів не випадково, а щоб не було приводу звинуватити Кремль у внутрішньополітичному втручанні", — розмірковує Дмитро Воронков.

Він не виключає в перспективі спробу з боку Шевченка (найімовірніше за негласної підтримки РФ) створити власну політичну силу.

"Навряд чи випадково активність Шевченка припала на активну фазу антимедведчуковської кампанії з боку української влади, — підкреслює політексперт. — Ймовірно, таким чином РФ має намір вирівняти політичний вплив всередині України після фактичної втрати свого лобі в особі кума Путіна. Думаю, Шевченко не останній і не єдиний прокремлівський агент. Можливо, в перспективі до нього приєднаються й інші "слуги" — в рамках нового політичного проекту або позафракційного об'єднання. Як альтернативний сценарій — це людина ОПЗЖ, якій просто прийшов час "перевзутися". Загалом, продовження всієї цієї історії явно буде".

Раніше повідомлялося, як може продовжитися історія із затриманням Романа Протасевича в Білорусі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Иван

24 травня 2021, 19:31

"Вот это дурак, прямо идиот!".


Новини