Головна Новини Політика внутрішня політика Політичні інтриги народного депутата Артема Культенка
commentss НОВИНИ Всі новини

Політичні інтриги народного депутата Артема Культенка

"Слуга народу" Культенко може зруйнувати монобільшість в інтересах Ахметова

7 жовтня 2021, 11:19
Поділіться публікацією:

В останні кілька днів ряд ЗМІ і телеграм-каналів розповсюдили інформацію про те, що народний депутат і заступник голови фракції "Слуга народу" Артем Культенко нібито збирає групу для дестабілізації ситуації в монобільшості в інтересах олігарха Ріната Ахметова. Наші джерела підтвердили цю інформацію лише частково, однак стверджують, що масштаби особистості Культенка в повідомленнях в соцмережах занадто перебільшені.

Політичні інтриги народного депутата Артема Культенка

Артем Культенко - фото з відкритих джерел

Хто такий Артем Культенко

Народний депутат Артем Культенко пройшов до парламенту за списком партії "Слуга народу" під №51. ЗМІ і експерти пов'язують його з кількома угрупуваннями, які контролювали МАФи в Києві. Зокрема, мова йде про структури, підконтрольні Андрію Холодову (також народний депутат від "Слуг", кум подружжя Віктора Медведчука Оксани Марченко), і Роману Солодкому. Раніше його спроби балотуватися і в Київраду, і в Верховну раду успіхом не увінчалися. До парламенту Культенко займався дрібним підприємництвом — тримав дві франшизних кав'ярні на столичних Позняках, де торгував випічкою. Тому незрозуміло, звідки в його деклараціях взялися близько $ 1 млн і 1 млн грн готівкою, які, до того ж, "кочують" з року в рік майже недоторканими.

Політичні інтриги народного депутата Артема Культенка  - фото 2

Як тільки Культенко став депутатом, його добробут різко почав покращуватися. В останній декларації з'явилися куплені за явно заниженими цінами Mercedes Benz і Range Rover, а з нерухомості — дві земельні ділянки в селі Гора Бориспільського району і відразу два недобудованих будинки на них. При цьому вартість придбання ділянок — 100 тис. грн. за 75 соток — явно не відповідає ринковим цінам, які в цьому селі під Києвом стартують від $ 500 за сотку. Тобто в 10 разів дорожче, ніж вказав Культенко.

При цьому публічно депутат не займає ніяких "грошових" позицій. У Раді він заступник голови "незапорошеного" Комітету з питань депутатської етики і дотримання регламенту. Перед місцевими виборами разом з одіозним Олександром Дубінським був призначений керівником Київської обласної організації "Слуг", проте не проявив себе ніяк.

Політичні інтриги народного депутата Артема Культенка  - фото 3

У публічну площину потрапляє переважно через дрібні скандали, наприклад, через участь у вечірках нардепів під час карантину, за подачу дивних запитів до правоохоронних органів, або через надмірне захоплення релігією і проросійськими поглядами (Культенко випускник Київської духовної семінарії, яка є структурним підрозділом російської православної церкви в Україні).

Крім того, пару місяців тому, коли "слуги" їздили на фронт до бійців АТО на передову, Культенко, як розповідають ЗМІ, "втік" в Святогірську лавру, яка раніше приймала у себе на території бойовиків "ДНР" і склади їх боєприпасів. Такі дії депутата змусили експертів припустити, що Культенко був завербований російськими спецслужбами, оскільки зв'язок РПЦ і ФСБ є загальним місцем.

Артем Культенко і Рінат Ахметов: чи реально співпраця?

Кілька днів тому ряд телеграм-каналів опублікували інформацію, згідно з якою протягом вересня Артем Культенко нібито вів переговори з оточенням найбагатшої людини в Україні Рината Ахметова. Метою переговорів, як передбачається, могло бути формування групи з декількох депутатів, які б здійснювали заходи по дестабілізації монофракціі зсередини.

"З чуток, Культенка порядком втомили командні завдання, які ставлять перед" слугами "керівництво партії і президент, і він вирішив якщо не замислитися про "сольну" кар'єру, то як мінімум прискорити процес заробляння грошей через прямий лобізм. На відміну від "слуг", які безпосередньо асоціюються з олігархом, "непримітний" і нібито лояльний до влади Культенко зможе просувати не найбільш очевидні ініціативи. Крім того, в інтересах Ахметова підтримку постійних внутрішніх чвар в СН ", — йдеться в одному з повідомлень.

Варто зазначити, що раніше журнал "Новое время" уже фіксував Культенка в групі так званих "незгодних". Це близько 10 депутатів, які регулярно голосують врозріз з позицією з принципових для партії "Слуга народу" гуманітарних питань, наприклад, про 6-у річницю Революції гідності, про засудження насильства в Білорусі і геноцид кримських татар, визнання незаконними виборів в окупованому Криму та інше . Умовно цю групу "розкольників" називають групою Сергія Трофімова, екс-заступник голови Офісу Президента, який до осені минулого року відповідав на Банковій за регіональну політику.

Цікаво, що за даними телеграм-каналів, саме Трофімов став "посередником" між Культенком і Ахметовим, оскільки по "церковній лінії" познайомив Культенка з Вадимом Новинським, молодшим партнером найбагатшого олігарха. Згадані вище комунікації з Холодовим також могли зіграти позитивну роль в цьому знайомстві.

Політичні інтриги народного депутата Артема Культенка  - фото 4

У кулуарах прізвище Культенка також називають в переліку тих, хто готовий буде підтримати "сольну" політичну кар'єру Дмитра Разумкова після його відставки з поста спікера Верховної ради. Примітно, що одним з ключових спонсорів особистого проекту Разумкова також називають Ріната Ахметова.

Політичні інтриги народного депутата Артема Культенка  - фото 5

Втім, джерела видання у фракції "Слуга народу" впевнені, що роль Культенка в масштабному "підриві довіри" всередині фракції може бути сильно перебільшена авторами анонімних телеграм-каналів. Незважаючи на видиму активність, його вагу в партії не можна порівнювати з главами комітетів або груп. А спроби лобіювання інтересів олігарха через кулуарні інтриги і неузгоджені з керівництвом фракції законопроекти легко можуть закінчитися для списочника Культенка позбавленням депутатського мандата і поверненням в пиріжкову на Позняках.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Михо

7 жовтня 2021, 10:53

кругом в слугах одни предатели. а куда смотрит сбу?


Новини