Головна Новини Політика внутрішня політика Подвійне громадянство для українців: які ризики несе ініціатива
commentss НОВИНИ Всі новини

Подвійне громадянство для українців: які ризики несе ініціатива

Питання подвійного громадянства серйозно зачіпає тему нацбезпеки

5 березня 2021, 14:27
Поділіться публікацією:

Українці активно обговорюють підписання президентом Зеленським № 85/2021. Документ вводить в дію рішення Ради нацбезпеки і оборони від 26 лютого 2021 року "Про невідкладні заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства". Після ухвалення цього указу в Україні почалися розмови про введення подвійного громадянства — перш за все з європейськими країнами. Зрозуміло, у подібної ініціативи є свій позитив і свої ризики. "Коментарі" поцікавилися експертною оцінкою документа, щоб знати, хто може потрапити під удар і чому.

Подвійне громадянство для українців: які ризики несе ініціатива

Подвійне громадянство несе певні ризики для України. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Подвійне громадянство може бути підґрунтям для створення "запасного аеродрому"

Політтехнолог, експерт в питаннях національної безпеки і оборони Катерина Коваль звертає увагу на те, що питання подвійного громадянства  неоднозначне.

"В Україні навіть жартують: якщо подвійне громадянство заборонене, то потрійне  ні. Тим часом тема серйозна, в тому числі з точки зору нацбезпеки. Якщо людина, яка має громадянство іншої країни, займає високу держпосаду в Україні, ми не застраховані від зливу інформації, від шпигунства. Чи не знаємо, хто працював з ним в іншій країні. Спецслужбам завжди цікаві люди, які мають доступ до держтаємниці. А у нас осіб, які мають подвійне громадянство і займають високі пости, більш ніж достатньо", — підкреслює Катерина Коваль.

Вона нагадує, яким шокуючим відкриттям у 2014 році стало виявлення на території нашої країни величезної кількості засланих козачків із РФ, представників їх спецслужб, які мають українське громадянство.

"Раніше ми не приділяли належної уваги цьому питанню. Тим часом все, що сталося у 2014-му (анексія Криму, окупація частини Донбасу) не могло статися без певного інформаційного зливу, без впливу ззовні. Без замаскованих під українців зрадників",  зазначає експерт.

Водночас Катерина Коваль вважає, що отримання українцями, в тому числі які обіймають високі державні посади, громадянства інших країн, певним чином спровоковане внутрішньою політикою України.

"Якщо людині комфортно жити у своїй країні, якщо її все влаштовує, якщо вона почувається захищеною, її базові потреби задоволені, їй немає сенсу отримувати громадянство іншої країни. Тому держава Україна має створити комфортні умови для проживання. Адже відтік звідси громадян, трудова міграція спровоковані, в тому числі некомфортними умовами для ведення бізнесу, для самореалізації, для кар'єрного зростання",  пояснює Катерина Коваль.

Ще один аспект  є люди, які ставлять собі самоціллю заробити на корупційних потоках. І вони облаштовують із допомогою другого громадянства "запасний аеродром", куди, в разі чого, можна оперативно переміститися.

"І тут теж треба починати з себе, — впевнена експерт.  Адже це ми допускаємо до влади таких людей, дозволяємо їм стати членами Кабміну, кураторами корупційних схем. Потрібно викорінити можливість існування полігону корупційних дій, а також прибрати з нашої ментальності, що заробляти в Україні можна тільки за допомогою корупційних ланцюжків".

Подібні рішення можуть нести загрозу територіальній цілісності країни

Адвокат Тетяна Матяш вважає: все йде до того, що в Україні фактично узаконять подвійне громадянство. Попри пряму заборону його мати (на цей конкретний момент).

"Так, багато чиновників можуть позбутися посад. Але ми можемо отримати й купу громадян Росії, яких в будь-який момент прийдуть "захищати" сусідські війська. Така ж загроза  і на кордоні з Угорщиною",  попереджає Тетяна Матяш.

Водночас вона відзначає, що поки є лише вказівки. І потрібно дочекатися законопроектів, які потім ретельно аналізувати.

"Хоча дуже сумніваюся, що законопроект, який містить заборону на заняття посад (при наявності подвійного громадянства), пройде Верховну Раду,  зазначає експерт.  Тому що більшість нардепів не будуть голосувати проти себе".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про точку зору глави МЗС Дмитра Кулеби щодо подвійного громадянства українців з країнами ЄС.

Також на порталі можна дізнатися, скільки жителів окупованого Донбасу отримали російське громадянство.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини