Головна Новини Політика внутрішня політика Підсумки політичного року: що вдалося владі, а про що краще швидше забути
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки політичного року: що вдалося владі, а про що краще швидше забути

Експерти проаналізували, яким виявився рік у політичному плані, зробивши акцент на головних перемогах і поразках

17 грудня 2021, 13:37
Поділіться публікацією:

Політично рік, що минає, був більш, ніж насичений. Які внутрішньополітичні перемоги та поразки України у 2021-му році варто згадати, що найбільше було у фокусі обговорення ЗМІ та громадськості? Що вдалося владі, а з чим довелося відчути гіркоту поразки? Видання "Коментарі" проаналізувало минуле за рік разом з нашими експертами.

Підсумки політичного року: що вдалося владі, а про що краще швидше забути

Саміт Кримської платформи Фото: сайт Офісу президента України

Саміт "Кримська платформа" став основним проривом на міжнародній арені

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков основним проривом на міжнародній арені називає саміт "Кримська платформа", який пройшов в Україні (тобто це і внутрішньополітична перемога). Він зібрав понад 40 делегацій та поновив у міжнародному порядку кримське питання.

"Щодо внутрішніх процесів можна відзначити санкційну політику РНБО, розморожування судової реформи та антиолігархічну кампанію, – каже Сергій Биков. — Можна було б сюди додати "Велике будівництво", але ця програма стартувала минулого року. За два роки вона зробила неможливе – у нас реально з'являється зручна інфраструктура, яка доступна всім громадянам. Дітям – садки та школи, дорослим – спорткомплекси, дороги, Центри надання адміністративних послуг та аеропорти, а дуже дорослим – лікарні, амбулаторії та санавіація".

На думку голови ІНПОЛІТ, розпочаті проекти треба продовжувати, а політику не можна зводити лише до юриспруденції.

"В основі закону у будь-якому разі стоїть політичне рішення", – резюмує Сергій Биков.

П'ятірка внутрішньополітичних провалів влади за 2021 рік

Експерт Українського інституту політики Єва Антоненко назвала основні внутрішньополітичні провали влади за 2021 рік. До таких вона віднесла:

1. Невиконання президентом ключових передвиборчих обіцянок, головними з яких є мир на сході України та зниження тарифів на комунальні послуги.

"Тарифи, до речі, формує не президент, а Кабмін, місцева влада та регулятори – тобто питання реального зниження тарифів з самого початку було популістським і нездійсненним, – зазначає Єва Антоненко. – Крім того, у передвиборчій програмі Зеленський обіцяв замінити податок на прибуток податком на виведений капітал, але цього року було підписано новий Меморандум із МВФ, у якому влада зобов'язується податок на виведений капітал не вводити".

2. Програний газовий кейс: Україна влітку, коли ціни були мінімальними, не закупила достатньо газу для спокійного проходження опалювального сезону. З вугіллям також проблеми.

3. З боротьбою з корупцією також склалася негативна ситуація: майже щомісяця в Україні відбувалися гучні корупційні скандали щодо офшорів, закупівель енергоресурсів, списання великих боргів олігархам, призначення на високі державні посади "своїх" тощо. А інформація про те, що депутати одержують гроші в конвертах, давно нікого не дивує.

4. В рамках боротьби з коронавірусом влада зіткнулася з масштабними антивакцинаторськими настроями, що призвело до низького рівня вакцинації населення.

"Однак, якщо антивакцинаторство – загальносвітова тенденція, то відсутність достатньої кількості кисню у лікарнях – вже чисто український провал", – наголошує Єва Антоненко.

5. Влада програє інформаційні кейси (найяскравіші з них – вагнергейт, історія навколо судді Чауса, "Вовина тисяча"), що прямо позначилося на її рейтингах.

"Пропаганда для покращення іміджу влади на окремих телеканалах та в інтернеті іноді буває досить грубою, через що виходить зворотний ефект. Як це було, наприклад, зі спробами перекласти відповідальність за невдоволення українців тарифами, корупцією, антивакцинаторством тощо. виключно на російську пропаганду", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти в ексклюзивному інтерв'ю проаналізували підсумки саміту Східне партнерство.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини