Головна Новини Політика внутрішня політика Перемир’я на Донбасі та відкриття КПВВ: подробиці домовленостей ТКГ
commentss НОВИНИ Всі новини

Перемир’я на Донбасі та відкриття КПВВ: подробиці домовленостей ТКГ

Про підсумки чергових перемовин розповіла українська делегація в Тристоронній контактній групі

19 травня 2021, 21:49
Поділіться публікацією:

Під час перемовин Тристоронньої контактної групи (ТКГ) сторони домовилися щодо гарантій безпеки на Донбасі для відкриття КПВВ "Щастя" та "Золоте". Про це повідомляє українська делегація в ТКГ.

Перемир’я на Донбасі та відкриття КПВВ: подробиці домовленостей ТКГ

Війна на Донбасі. Фото з відкритих джерел

Відвідати вказані вище КПВВ та надати об’єктивну оцінку виконанню умов для їх відкриття готовий координатор гуманітарної підгрупи, посол Тоні Фріш.  

Узгодити план розмінування та допуск ремонтних груп до ключових об’єктів критичної інфраструктури на лінії розмежування домовилися на наступних засіданнях підгрупи з безпеки.

Також під час засідання ТКГ обговорили питання звільнення полонених. Членкиня української делегації в ТКГ, учасниця гуманітарної підгрупи Тетяна Іванова повідомила, що процедура "очистки списку" (осіб, яких хочуть отримати бойовики під час обміну, — ред.) з боку України ще не проведена.

Домовленості щодо відкриття КПВВ представник Донецька в ТКГ Сергій Гармаш назвав єдиним обнадійливим сигналом.

"З'ясувалося, що гарантії безпеки на ділянках Золотого та Щастя — обопільні і тепер нічого не заважає маріонеткам Росії в ОРДЛО відкрити КПВВ зі свого боку, оскільки Україна зробила це ще наприкінці минулого року", — зазначив Гармаш.

За його словами, сьогоднішнє засідання ТКГ почалося з того, що голови місій України, Росії та ОБСЄ з ініціативи першого заступника голови української делегації в ТКГ Олексія Рєзнікова майже півтори години розмовляли в закритому режимі. Він зазначив, що голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук у відпустці.

"Оскільки режим закритий, я не можу написати, про що йшлося, але думаю, що в переговорному процесі грядуть деякі зміни... З питань безпеки ніяких особливих рухів немає. І, думаю, їх і не буде до зустрічі Путіна з Байденом, — ані в позитиві, ані в негативі. Після цього саміту я особисто прогнозую загострення", — розповів Гармаш.

Наступне засідання ТКГ відбудеться 9 червня.

Раніше спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович заявив, що прогрес щодо Донбасу залежить від зустрічі президента США Джо Байдена та президента РФ Володимира Путіна. Таку зустріч готують обидві країни.

Нагадаємо, президенти України Володимир Зеленський та американський лідер Джо Байден можуть зустрітися у червні на території однієї з європейських країн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини