Головна Новини Політика внутрішня політика Про що домовлялися "Слуги": якою буде доля Вітренка і Дубінського
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що домовлялися "Слуги": якою буде доля Вітренка і Дубінського

Яке майбутнє чекає на Вітренка і Дубінського розбиралися українські експерти

26 січня 2021, 10:53
Поділіться публікацією:


Про що домовлялися "Слуги": якою буде доля Вітренка і Дубінського

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

У понеділок ввечері, 25 січня, відбулося засідання фракції "Слуга народу", яке відвідав президент Володимир Зеленський. Головна метушня була навколо кандидатури Юрія Вітренка на пост глави Міненерго за якого поки голосів немає, а також виключення Олександра Дубінського (потрапив під американські санкції через участь в презентації "плівок Деркача") з фракції.

Чому він не хоче виходити з фракції добровільно, які результати засідання і в якому руслі ситуація буде розвиватися далі — про це з читачами "Коментарів" поділилися політичні експерти.

"Дешева імітація демократії всередині фракції"

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков зазначає: "Розборки у фракції" Слуг "з приводу санкції США проти Дубінського і його категоричного з цими санкціями незгоди очікувано скінчилися нічим. Сам Дубінський не захотів зробити президенту подарунок до дня народження і покинути фракцію (і Раду!) добровільно. А будь-яких важелів примусу цього — та й багатьох інших нардепів — у президента просто немає".

На думку аналітика, сигнальне голосування по Дубінському щодо його виключення або зняття з посади заступника глави бюджетного комітету — це чергова дешева імітація внутрішньофракційної демократії.

"Тому що голосування буде відкритим, а значить, ніякого рішення прийнято не буде, тому, що з Дубинським його колеги зв'язуватися відверто бояться. Тому відбудеться ще розмова з Дубінським там, де і приймаються рішення за депутатів — в Офісі президента. Максимум, що йому загрожує — зняття з посади заступника голови комітету і заступник голови фракції, а це майже декоративні посади, особливо, у фракції", — говорить Олександр Кочетков.

Говорячи про наслідки таких імітацій, аналітик наголошує: США вже вважають, що і владна фракція, і президент Зеленський перейшли небезпечну межу і діють на шкоду Штатам.

"Тому можуть настати заходи, наприклад, додавання до списку санкцій інших чутливих для Володимира Зеленського фігур, — прогнозує Олександр Кочетков. — Але найголовніше, що президент публічно демонструє, що він толком не впливає навіть на власну фракцію. А це веде до подальшої втрати керованості країни і підвищує ймовірність перезавантаження влади, швидше за все, Верховної Ради та Кабміну, вже цієї осені".

"Для Дубінського піти самому — програшний хід"

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов звертає увагу, що на "зльоті фракції" обговорювали не тільки ситуацію навколо Дубінського, а й проблему з тарифами.

"Тарифи на газ, січневі платіжки, які шокують людей в лютому, хвилюють українців куди більше, ніж Дубинський. А тому активно підіймалася ця тема. А в її ракурсі — і кадрове питання. Те саме можливе повторне внесення в зал ВР кандидатури Вітренко на пост міністра економіки. У світлі (мороці) ситуації з тарифами, не зрозуміло, чи зможуть знайти під нього голос в Раді. У грудні от не знайшли... Фігура досить токсична. Показовим буде, чи зможуть за нього проголосувати на цьому тижні", — каже політолог.

Що стосується Дубінського, то він, нагадує Кирило Молчанов, представляє в "Слугу народу" групу Коломойського. Більш того — є флагманом цієї групи.

"Його виключення з фракції — колосальний удар по Коломойському. Може, Зеленський і хотів би на цій піти. Але такий крок загрожує розбалансуванням роботи фракції, — пояснює експерт. — Так що Банкова зараз на шпагаті. І прибрати б Дубінського треба (на що непрозоро натякає тимчасовий повірений у справах США в Україні Крістіна Квін — привіт зовнішньому управлінню). Людина під американськими санкціями у провладній фракції точно буде псувати комунікацію між Зеленським і Байденом. Але, з огляду на, що за Дубінським стоїть проколомойська частина фракції (20-30 осіб), бити горщики з цією групою впливу Зеленському не з руки. А між крапельок пройти не вийде, щоб догодити всім. Так що Дубинський зараз — міна уповільненої дії. І в Офісі президента, схоже, самі не знають, як виходити з ситуації".

Пояснюючи, чому Дубінський сам не вийде з фракції (а подібні пропозиції йому робилися), політолог зазначає, що той не хоче підставлятися.

"Якщо він вийде з фракції "за власним бажанням", то, по суті, візьме на себе відповідальність за втручання в американські вибори, — говорить Кирило Молчанов. — А Дубінський цього, зрозуміло, не хоче. Як людина, яка вважає, що нічого не порушував, він буде і далі демонструвати, що є не просто частиною фракції СН, але й одним з її ментальних лідерів... Для Дубінського піти самому — програшний хід. А якщо виженуть — це вже дорога до нового політичного проекту. Тому якщо Дубінський і покине фракцію, то — примусово, а не самостійно".

Як повідомляв портал "Коментарі", американський уряд ввів санкції проти ряду громадян і організацій України через втручання в президентські вибори в США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини