Головна Новини Політика внутрішня політика Дубинський і санкції США: що зробить Офіс президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Дубинський і санкції США: що зробить Офіс президента

Про можливі дії "слуг народу" щодо політичної долі депутата Дубинського розповіли українські експерти

25 січня 2021, 13:12 comments1018
Поділіться публікацією:

Американські санкції проти нардепа Дубинського поставили представників провладної більшості перед вибором. У складній ситуації опинилися депутати з партії "Слуга народу". Якщо "слуги" не приймуть рішення про як мінімум виключення Дубинського, який потрапив під американські санкції, з фракції, — є ризик ускладнення відносин з США. Якщо Офіс президента (який фактично всім управляє) прийме рішення "злити" Дубинського — може початися офіційний розкол і без того хиткої монобільшості. Та й багато чого "виллє" сам Дубинський. Про те, яке рішення приймуть в ОП і які будуть наслідки з читачами "Коментарів" поділилися експерти.

Дубинський і санкції США: що зробить Офіс президента

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Дубинського навряд чи виключать з фракції"

Політтехнолог, партнер SIC Group, глава Інституту демократії та розвитку PolitA Катерина Одарченко зізналася: в бесідах з американськими політиками і конгресменами ті не раз їй говорили, що одна з ключових проблем України — проблема іміджу.

"Беручи участь в Байди-гейтах, Трамп-гейтах та інших скандалах, ми робимо собі ведмежу послугу. Через непродумані дії наших політиків формується образ України як корумпованої держави, яка не відстоює свої інтереси, зате постійно бере участь в якихось розборах ... Так, можна говорити про втручання росіян в американські вибори через своїх агентів впливу в Україні. Але в підсумку все це б'є по позиції держави Україна", — пояснює Катерина Одарченко.

Вона не думає, що Дубинського виключать з фракції. Пояснює це тим, що він має достатньо впливу в "Слугу народу", представляючи одну з груп інвесторів в даний політпроект.

"Проблема, що люди в українську політику приходять не за принципом компетентності в тому чи іншому секторі, а як лобісти своїх інвесторів, — зазначає політтехнолог. — Нерідко ще й за принципом — хто більше активний, хто голосніше за всіх кричить — той і правий. В результаті у владі у нас часто — некомпетентні, а нахабно-активні ".

"Ідеальне рішення — піти самому"

Політтехнолог Борис Тизенгаузен називає ідеальним для всіх рішенням, якщо Дубинський сам вийде з фракції "Слуги народу".

"Тоді — ніяких проблем. Начебто і Офіс президента не тиснув, і колеги не тиснули. Сам все вирішив. І, наприклад, буде доводити свою правоту (що під санкціями виявився без приводу) в суді. Це, до речі, цінують на Заході. А ситуацію таким чином "підвісять" на невизначений час. Ніхто нікого не підставляє. Всі задоволені. Але ідеальної картинки, як відомо, не буває. А якщо і буває — за неї комусь доводиться платити", — зазначає політтехнолог.

Він підкреслює, що в Офісі президента розуміють — виключаючи Дубинського з фракції вони якоюсь мірою розписуються в тому, що Україна не суб'єктна.

"Це буде виглядати так: якесь інше держава ввела санкції проти громадян України. У тому числі — депутата провладної фракції. І ми тут же побігли його виключати ... Щоб вийти з ситуації, щоб ніхто не звинувачував в зовнішньому управлінні, потрібно шукати інший шлях", — впевнений Борис Тизенгаузен.

За його словами, швидше за все, зараз ведуться переговори з Дубинським про те, щоб він самостійно вийшов з фракції (на час розслідування) і не каламутив воду всередині й без того хиткої монобільшості.

"Щоб не просив встати під свої прапори, не говорив, що він один тут — білий і пухнастий, один бореться проти "зовнішнього управління". Загалом, щоб вирішити ситуацію з мінімальними втратами, — пояснює політтехнолог. — Думаю, Дубинський і Коломойський можуть торгуватися за те, щоб у них не було проблем з банками, з правоохоронними органами хоча б всередині України. Ситуація небезпечна для Дубинського тим, що він може стати ізгоєм і всередині країни, і за її межами. І тоді не факт, що Коломойський, який сам побоюється подібних проблем, буде його захищати".

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв, що  депутат від "Слуги народу" Олександр Дубинський заявив, що він ніколи не втручався в вибори в інших країнах.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини