Головна Новини Політика внутрішня політика Нові партійні і президентські рейтинги: аналіз від експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові партійні і президентські рейтинги: аналіз від експертів

Аудиторія - населення України віком від 18 років і старше у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу

7 вересня 2021, 16:35
Поділіться публікацією:

Соціологічна група "Рейтинг" опублікувала нове опитування, проведене з 2 по 4 вересня.

Нові партійні і президентські рейтинги: аналіз від експертів

Володимир Зеленський (фото з відкритих джерел)

За всіма параметрами лідирує президент Володимир Зеленський, за якого на виборах президента України (серед тих, хто буде голосувати і визначився з вибором) сьогодні проголосували б 31,1% українців. Серед найближчих переслідувачів: Петро Порошенко (13,3%), Юрій Бойко (10,9%) і Юлія Тимошенко (9,2%). Вони ж — у лідерах недовіри. У партійному рейтингу лідирує "Слуга народу"(СН) (25,8%). До парламенту також пройшли б "Європейська солідарність" (14,1%), "Опозиційна платформа — За життя" (12,4%) і "Батьківщина" (10,6%).

Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" наведені результати і їх близькість до істини.

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко зазначає: "Що стосується близькості до істини — її кожен розуміє по-своєму. Коли ми говоримо про соціологічні дані, найкраще зіставляти дані різних опитувань. Думаю, найближчим часом з'являться дані досліджень інших відомих соціологічних центрів: КМІС, Центру Разумкова, можливо, Фонду Демократичні ініціативи. Будемо зіставляти й дивитися, які тенденції є загальними".

На сьогодні з даних опитування соцгрупи "Рейтинг" експерт виділяє низку моментів.

"Це — експрес-опитування, щоб зафіксувати реакцію українців на святкування 30 років незалежності, на візит президента Зеленського в США. Як то кажуть, по гарячих слідах заміряти, як це сприймалося і вплинуло це на рейтинг чи ні. Основний висновок — загальна рейтингова ситуація залишається відносно стабільною. Якихось радикальних, кардинальних змін у рейтингах не відбулося", — вважає Володимир Фесенко.

Але у президента і його партії є тенденції до деяких поліпшень рейтингових показників, акцентує він.

"Зокрема, у Зеленського на пару-трійку відсотків зріс, у порівнянні з літніми показниками, президентський рейтинг, — наводить приклад експерт. — Чи покращилася ситуація з рейтингом довіри. Вперше за досить тривалий період у нього позитивний баланс: 50% довіряють, 48% — ні. Перед цим досить тривалий період спостерігалося перевищення тих, хто не довіряє"

Рейтинги ж опонентів Зеленського і його партії практично не змінилися. Є коливання, але вони несуттєві. А у найближчих переслідувачів відставання від лідерів більш ніж удвічі, підкреслює Володимир Фесенко.

Він резюмує: "Очевидно, що події останніх тижнів — святкування 30-річчя незалежності та візит Зеленського в США — явно спрацювали на користь президента. Він демонстрував активність, на відміну від своїх конкурентів. І загалом ці події сприймалися позитивно, що також зафіксували дані цього опитування".

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова, коментуючи рейтинг лідера "Батьківщині", назвала дивною тенденцією зростання рівня недовіри у мовчазного політика.

"Люди не довіряють мовчання Тимошенко? Так само дивно виглядає рейтинг президента. Вельми специфічні цифри, як варіант — це знову тепла ванна для влади, щоб не засмучувати. Видавати бажане за дійсне завжди зручніше, а соціологія давно перетворилася із науки в елемент політичних технологій. Час покаже, наскільки це правдиві цифри", — каже Тетяна Лупова.

Що стосується рейтингів партій, подібні цифри, нагадує вона, ми вже бачили рік тому. Однак потім дивним чином на місцевих виборах СН показали зовсім інші результати.

"У будь-якому випадку при такому рівні підтримки влади категорично не вигідні дострокові вибори, як би вони не були потрібні. З одного боку — це шанс спустити пар, з іншого — при владі однозначно не буде більшості й доведеться йти в коаліцію", — пояснює експерт.

Нагадаємо, керівник президента Андрій Єрмак завив, що президент Володимир Зеленський хоче, щоб США приєдналися до переговорів у нормандському форматі. На думку глави держави, в цьому форматі потрібно обговорювати питання "Північного потоку-2" з точки зору глобальної безпеки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Иван

7 вересня 2021, 17:12

Заказуха((


Новини