Головна Новини Політика внутрішня політика "Неадекватна застава і висмоктані з пальця звинувачення", - адвокат Лешенко про справу Медведчука
commentss НОВИНИ Всі новини

"Неадекватна застава і висмоктані з пальця звинувачення", - адвокат Лешенко про справу Медведчука

Адвокат Олена Лешенко охарактеризувала поведінка прокурорів у справі лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука

19 травня 2021, 16:30
Поділіться публікацією:

Починаючи з брифінгу голови СБУ Івана Баканова і генерального прокурора Ірини Венедіктової, було зрозуміло, що всі звинувачення на адресу голови політради "Опозиційною платформи — За життя" Віктора Медведчука "висмоктані з пальця". Так адвокат, заслужений юрист України Олена Лешенко прокоментувала рішення Печерського районного суду міста Києва, який постановив обрати для лідера опозиції запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

"Неадекватна застава і висмоктані з пальця звинувачення", - адвокат Лешенко про справу Медведчука

Віктор Медведчук. Фото з відкритих джерел

На її думку, суд щодо Медведчука був з дуже слабкою доказовою базою.

"Ті записи, які демонстрували прокурори, викликають дуже багато запитань. І, звичайно ж, захист у суді дуже чітко розклав це по поличках", — зазначила адвокат.

Лешенко підкреслила, що прокуратура зажадала неадекватну суму застави, а при її розрахунку примудрилася суперечити сама собі.

"Застава абсолютно неадекватна, таких застав у принципі не може бути. Те, як це обґрунтовувала прокуратура, зачитавши декларацію, — це смішно. Який зв'язок між декларацією і сумою застави, коли вони тут же самі приводять рішення ЄСПЛ про те, що сума застави може бути пов'язана з нанесеними збитками", — розповіла адвокат.

За її словами, збитки треба довести, хоча б провести експертизу. Лешенко вважає, що у звинувачення нічого не було ні по збитках, ні з експертизи.

"Суддя ставив питання прокурорам: а як ви розрахували суму застави, звідки ви взяли 300 млн? Чому не мільярд? Чим це зумовлено? Причому всі активи заарештовані, все заблоковано санкціями — і тут "малюється" така застава. Іншого запобіжного заходу за такою тяжкою статтею прокуратура просити не могла. Зрозуміло, що тут вони повинні були просити утримання під вартою з альтернативою застави згідно КПК", — додала вона.

Лешенко звернула увагу, що Європейський суд з прав людини у своїй практиці вважає такий запобіжний захід, як цілодобовий домашній арешт, рівноціннии триманню під вартою. Адвокат додала, що, якщо порівнювати з відбуванням в СІЗО і утриманням під вартою, — це краще.

"Якби було зменшено заставу до якоїсь нормальної адекватної суми, то, заплативши його, людина буквально через день-два виходить з СІЗО і у неї розв'язані руки, вона вільн у переміщенні по країні. А тут виходить, що і браслет наділи на ногу, і з дому не можна виходити два місяці", — охарактеризувала адвокат рішення суду.

Якщо виходити з практики ЄСПЛ, додала Лешенко, то цілодобовий домашній арешт особливо нічим не відрізняється від утримання під вартою і є таким же обмеженням у правах.

"З іншого боку, суд виходив із того, чим заплатити заставу, коли всі активи заарештовані? Тому, скажімо так, рішення ні нашим, ні вашим", — уточнила адвокат.

Лешенко роз'яснила, що, згідно із законодавством, запобіжний захід повинен бути переглянутиц через два місяці.

"Як правило, якщо запобіжний захід не порушується, то він може бути змінений на нічний домашній арешт. Загалом же під цілодобовим домашнім арештом людина може перебувати тільки півроку по законодавству. Через півроку міра сама по собі вичерпується", — додала адвокат.

Нагадаємо, Reuters пише, що звинувачення Медведчука в державній зраді посилило напруженість у  російсько-українських відносинах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини