Головна Новини Політика внутрішня політика Настрої українців значно знизилися протягом останнього року: основні причини
commentss НОВИНИ Всі новини

Настрої українців значно знизилися протягом останнього року: основні причини

Настрої українців погіршилися приблизно в три рази

27 листопада 2020, 17:29
Поділіться публікацією:

Свіже дослідження Центру Разумкова показало, що в Україні протягом року кількість оптимістів, які вважали, що події в країні розвиваються в правильному напрямі, зменшилась з 57,2% до 21,6%. А кількість песимістів зросла з 16,8 до 61,3%. Що можуть зробити влада і її опоненти, щоб змінити ситуацію в кращу сторону, розбиралися "Коментарі".

Настрої українців значно знизилися протягом останнього року: основні причини

Ситуація не критична

Політолог, директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк вважає, що для президента Володимира Зеленського такі рейтингові зміни не критичні. Персонально для його політичного бренду. Але проблеми є в партії "Слуга народу" (внутрішні сварки, корупційні скандали) і в Кабміні (НЕ коммуницирует з населенням, часом діє врозріз із заявами глави держави). І саме ці проблеми "з'їдають" рейтинг, в тому числі президентський.

"Таке враження, що Зеленський і Кабмін існують окремо, що уряд більше обслуговує інтереси олігархів, — каже Микола Давидюк. — Допомогти вирівняти ситуацію міг би успішний вихід із ситуації з COVID -19. Зменшення захворюваності та смертності, фінансова підтримка бізнесу, поліпшення економічної ситуації. Але поки цього не проглядається ".

Опоненти ж, підкреслює політолог, і так роблять все, щоб обрушити рейтинг влади.

"На порядку денному — ситуація з Конституційним судом, корупційні скандали з депутатами. По руках ходять конверти з мільйонами доларів кеша. Думаю, відповідні відео та фото вже є. Розкрутити скандал на такому ґрунті може навіть політолог-першокурсник, — впевнений Микола Давидюк. — Свою лепту може внести і зовнішній фактор: ескалація на Донбасі, інші види російської агресії, конфлікт з Угорщиною. На цьому тлі ймовірність поліпшення рейтингу чинної влади виглядає вельми проблематично ".

Фактори обвалу рейтингів влади

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко вважає, що для обвалу рейтингу влади є як об'єктивні, так і суб'єктивні чинники.

"2020 рік є виявився досить складним для всіх. Серед об'єктивних проблем, які привели до падіння довіри до представників діючої влади — коронавірус і його наслідки для економіки. До того ж, Україна зустріла цю кризу, перебуваючи в задоволеною складної ситуації в зв'язку помилками попередніх управлінців. Наклалися і місцеві вибори. Адже виходити з позиції критики влади простіше і легше, більш електорально привабливо ", — пояснює експерт.

За його словами, є і суб'єктивні чинники. Адже помилок Зе-команда зробила чимало.

"Ця влада досі не зуміла згенерувати стратегію фактично з усіх ключових сфері. Більше працює в режимі гасіння пожеж. Десь краще, десь гірше. Але якісно нових ідей і їх нормального виконання ми не бачимо. Це і призводить до певного розчарування. Було багато надій на позасистемних людей, але цього так і не побачили. Владі потрібно робити ставку на професіоналів, ніж на лояльних людей або симпатиків ", — каже Ігор Петренко.

Він звертає увагу, що у Зеленського все ще найкращий баланс довіри-недовіри серед всіх українських політиків. Тобто — має певний запас міцності, який президент може використовувати, щоб переламати ситуацію.

"Але для цього владі потрібно бути максимально активною, — підкреслює експерт. — Генерувати нові ідеї, нові підходи. Шукати точки зростання економії, змінювати соціально-політичну ситуацію, удосконалювати різні інституції, проводити реформи ".

Опозиція, на думку Ігоря Петренко, навряд чи зможе скористатися ситуацією, тому що вона розрізнена, а її діяльність — негативна, працює на розкол суспільства.

"Можливо, владі не вдасться генерувати щось спільне, не вийде продемонструвати історію успіху. Але на це не здатна і нинішня опозиція. Сумніваюся, що українці кинутися в сторону більше підтримки стоять на кардинально протилежних позиціях "Європейської солідарності" або ОТЗЖ. В результаті ми, схоже, будемо рухатися до пошуку якихось альтернатив, — прогнозує експерт. — У тому числі, серед тих, кого ми зараз, можливо, ще не дуже знаємо ".

Нагадаємо, українці в рейтингу довіри до політиків віддали першість президенту Володимиру Зеленському, а найменший відсоток підтримки виявився у головного прокурора країни Ірини Венедиктової.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини