Головна Новини Політика внутрішня політика Екс-нардеп розповів, як «слуги народу» придумали встановити в Києві ручне управління з Банкової
commentss НОВИНИ Всі новини

Екс-нардеп розповів, як «слуги народу» придумали встановити в Києві ручне управління з Банкової

Через Закон про столицю Банкова хоче взяти владу у Києві в свої руки

28 жовтня 2021, 17:42
Поділіться публікацією:

Більшість дискусій, які точаться сьогодні навколо нової версії Закону про столицю від "слуг народу", зосереджені на питаннях поділу посад міського голови та керівника КМДА. Але це тільки перше, що впадає у вічі, а якщо копнути глибше, то знайдемо ще не один спосіб встановити в Києві ручне управління з Банкової. Як повідомляє видання "Коментарі", про це на своїй сторінці у Facebook пише нардеп 8-го скликання ВР Олександр Черненко.

Екс-нардеп розповів, як «слуги народу» придумали встановити в Києві ручне управління з Банкової

КМДА. Фото: Українська правда

"Попри нещодавні заяви одного з натхненників нового закону Віталія Безгіна про те, що всі зацікавлені в ухваленні нового закону про столицю сторони демонструють конструктив, Офіс президента не полишає спроб покерувати столицею через голову київського міського голови. Новим "винаходом" ОПУ став намір через закон позбавити місто можливості самостійно керувати бюджетом", – зазначив Черненко.

Він додає, у своїй оцінці Рада Європи відзначила, що низка положень законопроекту загрожує розвитку місцевого самоврядування в Україні. Адже головний принцип реформи децентралізації – це перерозподіл на користь місцевої громади як повноважень, так і коштів. Завдяки реформі місцева влада отримала реальний ресурс для того, щоб робити позитивні перетворення на користь мешканців громад.

"А що нам пропонують зробити у Києві? В ОП вирішили контролювати розподіл київського бюджету між міською та районними радами у ручному режимі. Саме тому депутати пропонують внести зміни до Бюджетного кодексу, яким на рівні закону передбачити, що бюджет міста Київ буде розподілятися між загальноміським і районними рівнями. Частки розподілу народні депутати зможуть визначати у ручному режимі!
Відтак київський міський голова буде знаходитися у підвішеному стані, оскільки за будь-яку незгоду з Банковою його можуть покарати зменшенням міського бюджету на користь районних", – вважає екс-нардеп.

Він зазначає, на практиці це буде виглядати так – якщо ОП не зможе вичавити з київського мера потрібного їм рішення, одразу більше грошей буде направлено на райони. І ось тут варто згадати, хто районами керує, за відсутності сформованих громад. Призначені президентом чиновники, які зроблять те, що їм накажуть. Щоправда, забувають, що повноваження мають такі, що всі кошти, призначені Києву, вони фізично не зможуть освоїти. Тож лежатимуть намертво.

"Зрозуміло, що постраждають від цього передусім кияни. Але пояснити громаді такі складні матерії важко, у всьому зробить "крайньою" міську владу", – резюмував Олександр Черненко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – Кличко розповів, навіщо зустрічався із Зеленським.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: facebook.com/profichok/posts/10160005241174406
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини