Головна Новини Політика внутрішня політика Нардеп про напад на Шефіра: Зеленський і Ко вибрали ту модель, на якій погорів Янукович
commentss НОВИНИ Всі новини

Нардеп про напад на Шефіра: Зеленський і Ко вибрали ту модель, на якій погорів Янукович

Молода команда мрії сконсолідувала всю владу, зачистила всі інші групи впливу, монополізувала силову вертикаль

23 вересня 2021, 07:50
Поділіться публікацією:

Для фіксації потрібно розуміти, що напад на Сергія Шефіра — це не якісь абстрактні "олігархи" передають "привіт" Зеленському, намагаючись зірвати бадьорий прогрес деолігаохізаціі, як рапортує радник глави ОП Михайло Подоляк. Це якісь цілком конкретні люди можуть передавати якийсь дуже конкретний "привіт" за дуже конкретні речі. Як інформує видання "Коментарі", таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив нардеп 8-го скликання Верховної Ради, журналіст Сергій Висоцький.

Нардеп про напад на Шефіра: Зеленський і Ко вибрали ту модель, на якій погорів Янукович

Напад на Шефіра Фото: Українська правда

Він зазначає, молода команда мрії сконсолідувала всю владу, зачистила всі інші групи впливу, монополізувала силову вертикаль, підпорядкувала собі всі корупційні потоки. Авакова, як би ви до нього не ставилися, зачистили саме як останньої людини, який мав інституційну пам'ять про 90-х, розумів причинно-наслідкові зв'язки і вмів мирно модерувати і регулювати внутрішньоелітні конфлікти. Без стрілянини і автоматних черг.

"Зеленському, Єрмаку і Ко перестала бути потрібна модерація і мирне співіснування з іншими, тому що під час їжі до них прийшов апетит. І вони вирішили, цілком логічно, до речі, що для вічного збереження самих себе у владі вони самі повинні стати олігархами. А це значить — жити з ситуативного корупційного потоку, який підпорядковується адміністративній кон'юнктурі і переходить як прапор з рук однієї влади до іншої, а системному монопольному бізнесу, прибутковість якого буде забезпечуватися політичним впливом. Оскільки великий бізнес вони побудувати не здатні, залишається одне — віджати чужий. Тому що ми тут влада, а ви — ніхто. І канали віджати. І заводи. І пароплави", — написав нардеп.

Він додає, це власне та модель, на якій погорів Янукович. Це модель побудови пострадянської диктатури. Але так буває в світі, коли ти нахабно починаєш віджимати чуже як в 90-х, відчуваючи себе "Бригадою", тобі може прилетіти відповідна "отвєточка". Розуміння можливих насильницьких дій у відповідь на "бєспрєдєл" — це і є та сама інституційна пам'ять, якої бракує "Бригаді" з Банкової.

"Для мене в цій ситуації вибір очевидний — краще недосконала, слабка і сухотна демократія, ніж зразкова диктатура. Тому що демократія принаймні дає шанс на майбутнє. Хоча і не гарантує його", — резюмував Висоцький.

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, хто стоїть за розстрілом авто Шефіра.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини