Головна Новини Політика внутрішня політика На Банковій є три групи впливу - аналітик
commentss НОВИНИ Всі новини

На Банковій є три групи впливу - аналітик

Ті, хто беруть участь у внутрішніх війнах в Офісі президента, нерідко використовують анонімні Telegram-канали

2 лютого 2021, 11:00
Поділіться публікацією:

Внутрішні війни в Офісі президента України — постійна ситуація. Про це експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко заявив порталу "Коментарі".

На Банковій є три групи впливу - аналітик

Війни в ОП. Фото з відкритих джерел

Як розповів аналітик, конфлікти відбуваються за аналогією, як воюють вежі Кремля. Тільки у нас воюють поверхи і кабінети будівлі на Банковій.

"Війна йде, перш за все, за вплив на Зеленського. Ми розуміємо, що нинішній президент не є людиною, що має такі необхідні компетенції для керівника, як уміння підбирати і розставляти кадри. До того ж у нього немає стратегічного мислення. Є певні комунікативні навички. А тому йде боротьба за його вуха. Хто нашепче", — пояснює аналітик.

За словами Бобиренка, воювати можуть всі проти всіх.

"Ми не говоримо про Мендель або Подоляка, які займаються створенням позитивного іміджу президента. Мова про групи впливу, які формуються навколо Сергія Шефіра, Андрія Єрмака, Кирила Тимошенка, — пояснює експерт. — Відомо, що Шефір не раз зустрічався з Ахметовим... Багато хто в ОП бореться за ресурси, отримуючи винагороду від цих ресурсів. Пробивається, наприклад, певний рядок в бюджеті. На те ж Велике будівництво. І потім той, хто його пробив, дивиться, щоб "правильно" провели тендер, щоб виграли певні люди. Після чого отримує, припустимо, 15-20% "відкату" від загальної суми. Кажуть, що Тимошенко на цьому добре має... Інші, можливо, теж хочуть долучитись".

Ще один привід для внутрішніх воєн, відзначає експерт, кадрові призначення.

"Хтось свого часу пролобіював для Ахметова в прем'єри Шмигаля. Хтось — ключових міністрів для тих, кому вони важливі. Ми розуміємо, що олігархам не важливі міністерство культури або освіти. А ось за Мінекономіки, Міненергетики — завжди боротьба... Люди рангом нижче лобіюють витрати в програмі соціально-економічного розвитку. Це — 7 млрд грн, які можуть роз'їхатися по округах. І депутати бігають в ОП, вимагають за свої голоси якісь "печеньки". А на округах вже отримують частку", — пояснює Бобиренко.

Є, за його словами, і тимчасові союзи. Такі собі "гойдалки", угоди про ненапад.

"Наприклад, хтось в ОП комусь говорить — це ваша тема, я її не чіпаю, а це — моя, ви не лізете в неї... Але може з'явитися третя тема, на яку захочуть "сісти" обидва. І — понеслась! При цьому відкрито лаятися ніби як не можна. Це б'є по іміджу ОП, по іміджу Зеленського. Тому для обмов і підстав нерідко використовують анонімні Telegram-канали. По суті ж, на всіх рівнях йде битва за ресурс, грабіж країни", — резюмує аналітик.

Як повідомлялося, Зеленський пояснив, чому в Україні є затримка у вакцинації від коронавірусу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини