Головна Новини Політика внутрішня політика Мін'юст хоче заборонити «Партію Шарія»: чим обернеться протистояння
commentss НОВИНИ Всі новини

Мін'юст хоче заборонити «Партію Шарія»: чим обернеться протистояння

Представникам політсили збираються пред'явити грубі порушення законодавства

11 березня 2021, 13:58
Поділіться публікацією:

Скандально відома політична сила "Партія Шарія" може виявитися в Україні під забороною. Принаймні, саме цього будуть вимагати юристи Міністерства юстиції в Окружному адміністративному суді Києва, повідомив міністр Денис Малюська. Суспільство вже неоднозначно реагує на подібні новини, тому "Коментарі" звернулися за поясненнями до експертів.

Мін'юст хоче заборонити «Партію Шарія»: чим обернеться протистояння

Мин’юст хоче заборонити "Партію Шарія". Фото із відкритих джерел

Деталі ситуації

За словами чиновника, як сама партія, так і популярний політичний блогер Анатолій Шарій, котрого політсила позиціонує як свого лідера, неодноразово були помічені в порушенні законів України. Як документальну основу позову, в Мін’юсті збираються використовувати ЗУ "Про політичні партії в Україні", а саме статтю 21.

Зрозуміло, подібні гучні заяви не пройшли непоміченими самим Анатолієм Шарієм. Блогер у своєму зверненні вже порекомендував очільнику Мін'юсту прочитати Конституцію і нагадав, що раніше сам Малюська стверджував, нібито партію заборонити не можуть — немає підстав.

"Партію Шарія Мін'юст всерйоз вирішив заборонити... через мої висловлювання про "тупих свиней із СБУ" і критику діяльності УПА", — висловив припущення Шарій, коментуючи ситуацію на особистому акаунті в Twitter.

Тактика влади є хибною

Експертна позиція з цього питання є досить неоднозначною. Як зазначає керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко, розмірковувати про справу без ознайомлення з нею не зовсім правильно.

"Без того докладного вивчення аргументації, наведеної в основі позову, поданого Мін'юстом, складно говорить про вірогідність заборони "Партія Шарія". У будь-якому випадку — це досить тривалий процес. У разі навіть позитивного для Мін'юсту рішення — будуть апеляція, касація. Процес може затягнутися, як мінімум на пів року, а то й на роки", — стверджує експерт.

На думку Михайла Дяденка, тактика, обрана владою — тиск на "Партію Шарія" — хибна.

"Це може призвести до зворотних наслідків: дати своєрідні бонуси цій партії, привернути до неї увагу, — пояснює експерт. — Навіть якщо Мін'юсту вдасться в судовому порядку заборонити партію, на парламентських виборах ніщо не завадить її учасникам стати кандидатами в списках іншого політпроекту, який, фактично, стане квазіпартією Шарія. У підсумку це створить для влади набагато більше проблем, ніж якби вона просто ігнорувала присутність в політичному житті і Шарія, і його партії".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про можливість екстрадиції Анатолія Шарія з Іспанії в Україну. Експертну думку щодо протистояння української влади та політблогера можна дізнатися в нашому матеріалі.

Також на порталі знайдеться інформація про те, як український генерал викрив Шарія як розповсюджувача російської пропаганди.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

11 березня 2021, 15:48

Правду не заткнете.


Новини