Головна Новини Політика внутрішня політика Медведчук: Позиція затятих націоналістів гальмує будь-які спроби вибудувати діалог Києва і Донбасу
commentss НОВИНИ Всі новини

Медведчук: Позиція затятих націоналістів гальмує будь-які спроби вибудувати діалог Києва і Донбасу

Медведчук заявив, що позиція затятих націоналістів - це той дестабілізуючий фактор, який гальмує будь-які спроби вибудувати діалог Києва і Донбасу

1 лютого 2021, 11:25
Поділіться публікацією:

Відсутність виваженої політики щодо Донбасу, відмова влади України враховувати політичні погляди і культурні, ментальні традиції жителів цього регіону, загравання з ура-патріотами і радикалами, насильницька українізація, спроби переписати історію — все це є стримуючими факторами в процесі відновлення миру на Сході України. Про це в інтерв'ю авторитетному французькому виданню Politique Internationale заявив народний депутат України, голова Політради партії "Опозиційна платформа — За життя" Віктор Медведчук.

Медведчук: Позиція затятих націоналістів гальмує будь-які спроби вибудувати діалог Києва і Донбасу

Віктор Медведчук розповів про проблеми в діалозі Києва і Донбасу. Фото: 112.ua

Про рівень професійної дискусії на сторінках цього альманаху про міжнародні відносини, який більше 40 років видається в Парижі, говорить те, що в зимовий випуск також увійшли інтерв'ю та статті єврокомісара з питань юстиції Дідьє Рейндерс, міністра Франції з європейських справ Клемана Бона, начальника Генштабу Франції генерала Франсуа Лекуантра, президента Молдови Майї Санду, екс-кандидата на пост Президента Республіки Білорусь Світлани Тихановської та інших європейських політиків, вчених-міжнародників, філософів.

Редакція Politique Internationale назвала інтерв'ю з Віктором Медведчуком "Україна — Росія: Посередник". На думку видання, саме це слово найточніше відображає роль, яку Медведчук грає в непростих відносинах між найбільшими країнами Східної Європи.

Хоча терміну "Le go-between" Кембриджський словник дає і більш детальний переклад: "Людина, яка передає послання і говорить з тими, хто не може говорити один з одним". І це визначення дивно точно характеризує позицію Медведчука і його роль у відносинах України і Росії, яку європейці розуміють дуже добре.

Відповідаючи на питання Politique Internationale про роль затятих націоналістів в блокуванні процесу врегулювання конфлікту на Донбасі, Медведчук сказав:

"Позиція затятих націоналістів є тим тригером, тим дестабілізуючим фактором, який гальмує будь-які спроби вибудувати діалог Києва і Донбасу. Очевидно, ви чули заяви окремих політиків і політичних сил, що "Донбас треба відрізати, як гангрену". Думаю, вам знайомі і ідеї про заморожування конфлікту або про війну до переможного кінця (а окремі діячі домовилися навіть до параду на Червоній площі)".

Сюди ж, за його словами, варто додати політику насильницької українізації, спроби заборонити святкування Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні, переписування історії, прославляння нацизму і фашизму, жорсткий список санкційної політики.

"А тепер дайте відповідь на питання: чи реально при настільки ярому націоналістичному підході, який часто підтримується Президентом Зеленським та його командою, повернути Донбас в Україні, а Україну на Донбас? Думаю, відповідь очевидна", — зазначив Медведчук.

На думку голови Політради ОТЗЖ, якщо глава держави буде приймати до уваги позицію ультраправих націоналістичних груп, конфлікт на Сході України так і залишиться "незагоєною, кривавою раною".

"Ми бачимо, яке на Донбасі ставлення до націоналістів і добровільних батальйонів", — зазначив Медведчук.

Політик нагадав також, що "Опозиційна платформа — За життя" ще в 2019 році розробила і представила мирний план щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. І якби влада прислухалася до голосу опозиції, цей план давно приніс би мир в Україну. Стабільне зростання рейтингів ОТЗЖ лише підтверджує, що ідеї і пропозиції цієї політсили користуються широкою підтримкою українських громадян.

"Пропозицію ми зробили — наш мирний план з детальним описом кроків для мирного врегулювання став частиною програми нашої партії", — нагадав Віктор Медведчук.

"А загравання Зеленського з радикальними ультраправими силами, які наполягають на силовому вирішенні конфлікту, на корені поховає і мирні переговори, і ті досягнення, яких вдалося досягти завдяки переговорам у "нормандському форматі" ", — резюмував голова Політради ОТЗЖ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини