Головна Новини Політика внутрішня політика Медведчук назвав єдиний шлях, як знизити тарифи та зберегти українську ГТС
commentss НОВИНИ Всі новини

Медведчук назвав єдиний шлях, як знизити тарифи та зберегти українську ГТС

Всі ці роки країна отримує газ безпосередньо з РФ, відбираючи блакитне паливо із власної газотранспортної системи

3 січня 2022, 17:00
Поділіться публікацією:

Глава НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко визнав факт, що Україна не має альтернативи російському газу, який наша країна отримує через трубопровід. Розмови ж політиків про те, що ми споживаємо не російський газ, не що інше, як обман – Україна насправді споживає той самий російський газ, лише куплений у так званих європейських партнерів, і альтернативи цьому блакитному паливу немає. Як повідомляє портал "Коментарі", про це заявив лідер "ОПЗЖ", нардеп Віктор Медведчук, пише сайт політичної сили.

Медведчук назвав єдиний шлях, як знизити тарифи та зберегти українську ГТС

Віктор Медведчук. Фото: прес-служба ОПЗЖ

"Незважаючи на численні вигадки українських політиків про перспективи постачання зрідженого блакитного палива в танкерах, у "Нафтогазі" змушені були визнати, що українські порти не мають відповідних терміналів, які б дозволили приймати судна з LNG, та й сама доставка такого газу в Україну під великим питанням. А покупку газу в американських експортерів голова НАК взагалі назвав грою у фінансові спекуляції, яка не вирішує проблему енергобезпеки країни", – зазначив політик.

За його словами, якщо українська влада реально стурбована енергетичною безпекою країни, то на перше місце вони повинні ставити економічні та стратегічні інтереси самої України.

При цьому Віктор Медведчук нагадав, що всі ці роки країна отримує газ безпосередньо з РФ, відбираючи блакитне паливо із власної газотранспортної системи. Хоча українцям це подається так, ніби Україна купує газ у європейських партнерів, куди він нібито прямує.

"При цьому оплата за цей російський газ дійсно йде європейським компаніям, причому за космічно завищеними цінами, які тяжким тягарем лягають на плечі споживачів газу: і населення, і юридичних осіб", — наголосив парламентарій.

На його думку, чинній владі потрібно відмовитися від політичних спекуляцій на темі блакитного палива та діяти на ринку газу цивілізовано, виключно на користь своєї держави: взяти на себе відповідальність за енергетичну безпеку країни, зберегти ГТС України і справді не допустити катастрофи в енергосекторі.

"По-перше, для безперебійного забезпечення блакитним паливом за реальною ціною, без переплат європейським посередникам на біржі, Києву потрібно вже сьогодні розпочати переговори щодо прямих закупівель природного газу в Росії, – вважає нардеп. – По-друге, необхідний якомога оперативніший старт переговорів щодо збереження транзиту російського газу до Європи через територію України. Питання транзиту і українська влада, і керівництво "Нафтогазу України" називають критично важливим для країни. Відповідно робота над продовженням цього контракту має стати прерогативою для офіційного Києва".

Також задля безперебійного прокачування російського блакитного палива українською трубою, на думку політика, потрібно предметно підійти до теми створення тристороннього газотранспортного консорціуму за участю ЄС, як споживача російського газу, та РФ, як його постачальника та гаранта заповненості української ГТС блакитним паливом, розмови про яке ведуться вже багато років.

"Зовсім очевидно, що лише за такої умови можна вести мову про інвестиції в модернізацію ГТС України, яка є критично необхідною і на здійснення якої в українському бюджеті коштів немає і не передбачається. І лише в цьому випадку можливе збереження транзиту російського газу на Захід українською трубою у достатніх для її безперебійної роботи обсягах", – констатував голова Політради ОПЗЖ.

Питання енергетичної та економічної безпеки України, переконаний Медведчук, не може більше залишатися предметом політичних спекуляцій, і українська влада це розуміє, підтвердженням чого і служить останні заяви українських чиновників про відсутність альтернативи російському газу.

Читайте також на порталі "Коментарі" – Медведчук розповів, що насправді пов'язує Україну та Росію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини