Головна Новини Політика внутрішня політика «Курс команди Зеленського не влаштовує українців»: експерти про недавні соцопитування
commentss НОВИНИ Всі новини

«Курс команди Зеленського не влаштовує українців»: експерти про недавні соцопитування

Експерти розповіли, чи може влада повернути підтримку українців

10 лютого 2021, 13:08
Поділіться публікацією:

Свіже опитування соцслужби Центру Разумкова показало, що лише 14% респондентів вважають, що події в Україні розвиваються в правильному напрямі. А 70% дотримуються думки, що події розвиваються в неправильному напрямку. 69% опитаних оцінюють економічну ситуацію в країні як "дуже погану" або "досить погану". При цьому більшість все одно знову б обрало Зеленського президентом, а Кличка чомусь в опитування не включили. "Коментарі" запитали експертів, чому ми маємо саме такі дані та чи здатна ця влада якось переломити негативні настрої суспільства.

«Курс команди Зеленського не влаштовує українців»: експерти про недавні соцопитування

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Замовлення соцдосліджень є останнім часом інструментом політичного впливу"

Політичний експерт Євген Магда підкреслює, що соціологічні інструменти є стандартними, але їх використання в українських реаліях буває різним.

"Замовлення соцдосліджень є останнім часом інструментом політичного впливу. Їм грають Офіс президента, інші гравці. Навіть від розстановки питань в анкеті багато що залежить. Йде війна рейтингів, різних показників, включення-невключення тих чи інших політиків в опитування, насправді — свідоцтво політичної кризи. І те, що в 4-5 разів більше людей вважають, що країна рухається в неправильному напрямку — ще один показник того, що ми переживаємо політичну кризу, що курс команди Зеленського не влаштовує українців", — зазначає Євген Магда.

На його думку, нас, схоже, чекає подальше посилення політкризи та нові соціологічні війни.

"У суспільстві видно очікування нових політиків. Але вони можуть з'явитися лише в умовах економічного зростання. А з цим — проблема. Поставити на кін політичну кар'єру в умовах коронакризи ризикне не кожен. Тим більше в ситуації, коли Україна є очевидним аутсайдером в боротьбі з коронавірусом. Схоже, нам доведеться поки вибирати між тими політиками, хто є зараз. І очікувати, коли ситуація буде сприятлива для появи нових політиків", — резюмує Євген Магда.

"Початковий імпульс Зеленського загублений, розтрачений"

Соціолог Павло Кутуєв впевнений: до того, що більшість респондентів висловили думку, що Україна рухається не в тому напрямку, привела сукупність факторів.

"Зеленський — рекордсмен серед усіх президентів в процентному відношенні голосів, які отримав. До того ж — єдиний президент, який отримав однопартійну парламентська більшість, створена його руками. Після парламентських виборів він почав свою роботу, маючи незрівнянні з точки зору своєї привілейованості, умови роботи, в порівнянні з попередниками. Фактично виявився власником скрипки Страдіварі. Але для того, щоб ця унікальна річ зазвучала мелодійно, потрібно бути майстерним скрипалем. Зеленський же і його оточення виявилися в ситуації двох викликів. Умілими скрипалями (держуправлінцями) вони не є — з одного боку. З іншого — в цих "скрипалів" постійно кидають камінням, а сцену розхитують", — зазначає Павло Кутуєв.

Проблемою Зеленського при всіх його можливих благих намірах виявилося те, що він: не усвідомлював масштаб проблем, з якими зіткнеться; не надто представляє, як взагалі управляти державою. І тут один негативний фактор підсилює інший, підкреслює соціолог.

За його словами, виборці це все бачать, фіксують — і дають відповідні оцінки.

"Адже ніхто не змушував невмілого виконавця брати в руки скрипку Страдіварі й виходити на хитку сцену. Він сам пообіцяв зачарувати нас своєю мелодією. А мелодія не витягується. Під мелодією тут маються на увазі успішні реформи, які поліпшують якість нашого життя", — каже Павло Кутуєв.

Він вважає, що для виправлення ситуації слід проводити реальні реформи, для яких потрібно залучати професіоналів.

"Але початковий імпульс Зеленського загублений, розтрачений. Якщо спочатку він міг призначати кого завгодно, і фракція підтримувала ці рішення, то зараз депутати "змужніли". Навчилися інтриг і егоїзму. Відповідно, Зеленський обмежений тієї адміністративною обоймою, яка є в його розпорядженні, — зазначає соціолог. — Перспективи стабілізації ситуації в Україні будуть залежати від здатності Зеленського висунути такого прем'єр-міністра, який буде йому рівноправним партнером, дієздатним менеджером і жорстким парламентером з олігархами (та й глобальними гравцями теж)".

Відсутність у свіжому рейтингу Кличка експерт пояснив тим, що за попередніми опитуваннями у мера Києва незначний президентський рейтинг.

"До того ж він поки не робив рішучих дій для просування своєї фігури на національному рівні, — підкреслює Павло Кутуєв. — Так, він говорив, що постарається через свої зв'язки забезпечити поставки вакцини. Коли (якщо) це трапиться, можливо, спробує. Поки йому потрібно попрацювати, щоб продемонструвати наявність загальнонаціонального порядку".

Раніше експерти висловилися про ідею 30 форумів Зеленського. Схоже, президент занудьгував за сценою і глядачами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини