Головна Новини Політика внутрішня політика Куди веде "особливий статус" Донбасу: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Куди веде "особливий статус" Донбасу: думки експертів

Про причини продовження особливого статусу для ОРДЛО розповіли експерти

16 грудня 2020, 12:07
Поділіться публікацією:

Верховна Рада на рік продовжила закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". Відповідно до закону про особливий статус на деяких територіях Донбасу гарантується відсутність кримінальної або адміністративної відповідальності в відношенні учасників подій в Донецькій і Луганській областях, а також вільне використання і вивчення російської чи інших мов. Крім того, можливий окремий порядок призначення суддів і працівників прокуратури. Також місцевим органам виконавчої влади дозволено сприяти "транскордонному співробітництву" ОРДЛО з деякими адміністративно-територіальними одиницями РФ. Про те, скільки буде тривати подібне продовження і закріплять депутати особливий статус в Конституції — своїми думками з читачами "Коментарів" поділилися українські політологи.

Куди веде "особливий статус" Донбасу: думки експертів

"Не більше ніж формальність для західних партнерів"

Глава правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики" Енріке Менендес зазначає, що сам факт продовження закон про "особливий статус" — не більше ніж ритуал.

"Це дотримання формальності, яке вимагають від нас західні партнери, країни-гаранти Мінських угод, — пояснює експерт. — Те, що відбувається в цьому ракурсі при Зеленському — стовідсоткове повторення політики Порошенка. А саме — не допускати прогресу в політичному врегулюванні. Просто удавати, що процес підтримується в живому стані ... Відносно ситуації з врегулюванням конфлікту на Донбасі я періодично оперую медичними термінами. Так ось, зараз цей процес — в стані глибокої коми".

На думку Енріке Менендес, вже немає надії, що при Зеленському щось зміниться в ситуації з Донбасом.

"Не знаю, чи віддає він собі звіт в тому, що відбувається. Але його команда явно взяла курс на збереження статус-кво, де факто — на заморожування конфлікту. А тому і відповідних змін в Конституції щодо "особливого статусу" Донбасу, як того вимагають Мінські угоди, при цій команді чекати не доводиться. Важливо розуміти, що "Мінськ" чітко вказує напрямок руху з врегулювання конфлікту. Але щоб це виконувати, потрібна політична воля. Її не було у Порошенка, немає й у Зеленського".

"Особливий статус не відповідає національним інтересам України"

Співзасновниця Мережі захисту національних інтересів "АНТС", начальник управління стратегічних комунікацій Луганської облдержадміністрації (у 2016-2018 рр.) Людмила Долгоновська нагадує, що закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" приймався в надзвичайно важких умовах осені 2014-го. Тоді в кінці літа регулярна російська армія вторглася на нашу територію, ніж зумовила складну ситуацію на фронті — і привід для переговорів.

"Продовження дії ст.1 зазначеного закону свідчить не про спадкоємність "політики Порошенко", а про відданість України Мінським домовленостям, взятим на себе зобов'язанням і нормам міжнародного права, — впевнена Людмила Долгоновська. — Зауважу, закон передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО вступає в дію лише "після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема — в частині щодо виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України ". Оскільки ця умова (деокупація і демілітаризація) не виконується, цей закон залишається декларативним документом, що підтверджує готовність України після деокупацію надати особливі умови для самоврядування на звільнених територіях".

Очевидно, підкреслює експерт, що закон потребує перегляду. Однак це питання — не на часі, враховуючи соціальну чутливість і деструктивну позицію РФ щодо врегулювання ситуації.

На думку Людмили Долгоновської, закріплення "особливого статусу" в Конституції України (на цьому періодично наполягає Кремль) неможливо, оскільки не відповідає національним інтересам нашої держави.

"Якщо при владі будуть люди з державницькою позицією, подібних змін в Конституції не буде, — впевнена експерт. — Тому РФ прагне привести своїх маріонеток до всіх гілок влади в Україні".

Як повідомляв портал "Коментарі", 14 грудня під час засідання Верховної Ради України нардепи продовжили дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі. Попри відсутність підтримки від партій "Голос" і "Батьківщина", рішення підтримали 304 народних обранців.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини