Головна Новини Політика внутрішня політика Кейс Коломойського: чи може Україна ввести санкції слідом за США
commentss НОВИНИ Всі новини

Кейс Коломойського: чи може Україна ввести санкції слідом за США

Експерти ставлять під сумнів юридичну грамотність тих, хто впевнений, що Україна може ввести санкції проти своїх громадян

25 березня 2021, 20:03
Поділіться публікацією:

Багато українців позитивно відреагували на введення економічних санкцій проти олігарха Ігоря Коломойського в Сполучених Штатах. Ці ж громадяни дуже цікавляться, коли відповідно відреагує і Україна. Сьогодні в РНБО спробували пояснити, в чому причина українського санкцій "мовчання" щодо Коломойського. За словами секретаря Ради Олексія Данилова, США не надали відповідних документів, з якими можна працювати. "Коментарі" поспілкувалися з експертами, щоб з'ясувати — чи лише в документах справа. Фахівці пояснили свою точку зору стосовно того, що може заважати Україні перевірити оприлюднені факти.

Кейс Коломойського: чи може Україна ввести санкції слідом за США

США оголосили санкції Коломойському, Україна мовчить. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Гра на глядача і шпильки в бік Америки

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук вважає, що заява Данилова виглядає як спроба пропетлять між крапельок. Або як гра на глядача.

"Згідно з українським законодавством, ми не маємо права вводити санкції проти власних громадян. Що не заважає, втім, їх вводити. Ну, так, у нас влада часто далека від дотримання норм законодавства, — зазначає Микита Трачук. — В основі у нас — політична доцільність. Правда, вона нерідко міцно пов'язана з "договорняками". І розплутувати ці вузли непросто. Такі фігури як Деркач, Дубінський, Коломойський є зараз токсичними. І, начебто, в інтересах нинішньої влади постаратися "злити" їх — взамін на щось. Ну, наприклад, щоб Байден подзвонив, що дуже турбує Офіс нашого президента. Але в цьому конкретному кейсі Україна включила такий собі "режим суверенітету". Глава РНБО раптом починає розповідати, що у нас немає відповідних документів із США або якихось запитів. Тому, мовляв, ніякі санкції не вводимо".

На думку експерта, в такій позиції можна було б угледіти елемент шпильки на адресу США. Типу  ми незалежна країна, без доказів і будь-яких правових обґрунтувань не маємо наміру переслідувати тих же Коломойського, Деркача і Дубінського. Але знаючи внутрішню українську політичну кухню, в щирість таких тверджень важко повірити, відзначає Микита Трачук.

"Або ця заява направлена на внутрішнього споживача. Мовляв, дивіться, ми за вказівкою з того ж Вашингтона нічого не робимо. Або це момент неузгоджених позицій  і особиста ініціатива з боку Данилова. Тому що якби США на нас реально тиснули, санкції проти Дубинського, Деркача, Коломойського ми б ввели, як то кажуть, "швидше паровоза". Так що, швидше за все, ми бачимо показовий виступ",  резюмує експерт.

Україна не може вводити санкції проти власних громадян

Віце-президент Світового юридичного альянсу, старший партнер в Адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець акцентує, що санкції проти громадян України без рішення судів вводити на території нашої країни не можна.

"Тим більше незаконним буде таке рішення, якщо його обґрунтуванням стануть якісь дані з інших країн, як ті ж документи із США, про що говорить Данилов. Легалізувати в Україні санкції, введені проти наших громадян за кордоном, не можна. Це неправомірно,  підкреслює експерт.  Тому поки все виглядає як шантаж осіб, проти яких РНБО нібито може ввести обмежувальні заходи. Плюс підтвердження повної юридичної безграмотності тих, хто робить такі заяви. Доказ їхньої повної невідповідності займаній посаді".

Ростислав Кравець впевнений, що і санкції, які вже були введені через РНБО проти Медведчука, Козака, їхніх дружин, будуть із часом визнані незаконними.

"Якщо це відбудеться не всередині України, де є питання щодо незалежності судової гілки влади, то відповідні рішення приймуть міжнародні суди. Тому що правомірність введених обмежень  під великим питанням. Йдеться про порушення прямих норм Конституції України, а також Конвенції про захист прав і основних свобод, вона ж  Європейська конвенція з прав людини",  запевняє експерт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі повідомляли, що США оголосили про введення санкцій проти олігарха Ігоря Коломойського на початку березня цього року.

Також на порталі знайдеться інформація про те, чому "розійшлися шляхи" Зеленського і Коломойського, яких у ЗМІ пов'язують діловим партнерством.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини