Головна Новини Політика внутрішня політика Без союзів з олігархами: чому розійшлися дороги Зеленського та Коломойського
commentss НОВИНИ Всі новини

Без союзів з олігархами: чому розійшлися дороги Зеленського та Коломойського

Зеленський позиціонує себе як жорсткого політика

4 березня 2021, 12:40
Поділіться публікацією:

Багато хто дивується, чому за досить короткий час не склався, здавалося б, логічний союз "Коломойський і Зеленський". Події останніх тижнів змушують українців сумніватися в міцному зв'язку президента і вітчизняного олігархату. Це, зрозуміло, підштовхує до нових питань. Чи здасть Зеленський колишнього союзника американцям, на що натякають деякі Telegram-канали? Що вказує на втрату Коломойським впливу? Чи може він завдати у відповідь удар по опонентах або потягнути їх з собою на дно? "Коментарі" вирішили запитати про це в експертів. 

Без союзів з олігархами: чому розійшлися дороги Зеленського та Коломойського

Вочевидь, дороги Зеленського і Коломойського розійшлися. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Війна з президентом може погано закінчитися

Політолог Кирило Сазонов впевнений, що міцний і постійний союз Коломойського та Зеленського зараз неможливий через невідповідність реальної політичної ваги Ігоря Валерійовича з його запитами.

"Вони могли співпрацювати до виборів. Кандидат в президенти, якого далеко не всі сприймали всерйоз, і один з українських олігархів — тут можливий діалог на рівних. Є загальні інтереси. Але реальний президент, який приймає досить жорсткі рішення і один з олігархів з багажем реальних проблем у зв'язку із розслідуванням його махінацій американськими правоохоронцями — в принципі, різні вагові категорії,  пояснює політолог.  У Коломойського є група депутатів у Верховній Раді, що тане бізнес і телеканал. На цьому все".

У мінус олігархові, за словами Кирила Сазонова, працює розслідування в США  і депутати теж це враховують.

"Тож вплив Коломойського падає з об'єктивних причин сьогодні і через туманні перспективи в найближчому майбутньому. Плюс Зеленський показав себе досить жорстким політиком, розібравшись з медіаімперією Медведчука, який прекрасно себе почував при Порошенку. Коломойський і його команда роблять логічний висновок  війна із Зеленським може погано закінчитися. Так що серйозного удару по президенту з цього боку не буде. Шантаж, саботування важливих голосувань в Раді  не більше",  прогнозує Кирило Сазонов. 

Досить токсичний для Зеленського

На думку викладача Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, політолога Петра Олещука, вплив на Зеленського з боку Коломойського було початково перебільшений опонентами чинного президента.

"Зокрема, Порошенком, якому було вигідно представити Зеленського як "маріонетку Коломойського". Фактично, Зеленський виробляв інформаційні продукти для каналів Коломойського. Їхні відносини були відносинами двох бізнесменів, яким співпрацювати було вигідно. Перед виборами Коломойський допоміг Зеленському з інформаційним ресурсом. Зараз Коломойський впливає на частину депутатів з фракції СН, але і цей вплив не варто переоцінювати, адже велика частина депутатів голосувала за низку рішень, невигідних Коломойському. Наприклад, прийнятий майже рік тому "банківський закон", який унеможливив повернення ПриватБанку олігархові",  нагадує політолог.

Очевидно, що на певному етапі Коломойський став досить токсичним для Зеленського, зазначає експерт. Особливо в питаннях співпраці із США.

"Водночас Коломойський зберігає вплив в Україні. Просто так позбутися його не вийде,  впевнений Петро Олещук.  Особливо в умовах війни з іншими впливовими олігархами. Такими, як Медведчук. Тому складно прогнозувати, як далі будуть розвиватися події. Але те, що ніякої особливої "дружби" між Зеленським і Коломойським не було  це факт. Ну а зараз вона просто неможлива".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, наскільки ймовірним є те, що Ігор Коломойський піде під суд в Україні.

Також на порталі знайдеться інформація про те, чим може закінчитися "справу ПриватБанку", зважаючи на попередньо партнерські відносини Зеленського і Коломойського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олег

4 березня 2021, 16:22

Мне кажется в наших реалиях от олигархов не окажешься https://kosatka.media/category/elektroenergiya/news/dtek-oshtrafovali-na-275-mln-grn-za-zloupotreblenie-monopolnym-polozheniem


Новини