Головна Новини Політика внутрішня політика Кейс Гогілашвілі: чому владі потрібно терміново зробити роботу над помилками
commentss НОВИНИ Всі новини

Кейс Гогілашвілі: чому владі потрібно терміново зробити роботу над помилками

Експерти оцінили ситуацію, що відбувається навколо Гогілашвілі, та розповіли, як не допустити подібного в майбутньому

13 грудня 2021, 15:33
Поділіться публікацією:

З'явилася інформація , що Кабінет Міністрів України звільнив заступника Міністра внутрішніх справ Олександра Гогілашвілі, який неодноразово скандалив під час спілкування з поліцейськими.

Кейс Гогілашвілі: чому владі потрібно терміново зробити роботу над помилками

Олександр Гогілашвілі. Фото: 24 канал

Про що говорить ситуація із Гогілашвілі? Чому вона стала можливою? Як уникнути подібного надалі? Відповіді на ці запитання "Коментарі" шукали разом із експертами.

Випадок із Гогілашвілі показав, що призначають на посаду того, хто під рукою, хто лояльний

Адвокат, керуючий партнер у Юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар так коментує ситуацію:

"На жаль, це не перший і, певен, не останній такий випадок у нашій державі. Спершу в мережі з'явилося відео скандалу 8 грудня на блокпості поліції на в'їзді до Донецької області через те, що Гогілашвілі попросили пред'явити документи. А потім і друге відео подібного "спілкування" заступника міністра, причому зроблене раніше, ніж перше. Це говорить про те, що таке відбувається повсюдно, але просто не розголошено через якісь обставини".

За словами Дениса Бондаря, за 2,5 роки перебування "слуг" при владі ми бачили масу випадків, коли навіть за порушеннь кримінального характеру народні депутати та люди, які перебувають поруч із владою, уникали відповідальності. Досить згадати низку резонансних ДТП.

"Все це породжує в людях, наближених до влади, почуття безкарності і призводить до такої манери поведінки з підлеглими та оточуючими, – зазначає адвокат. – Варто зазначити, що миттєве звільнення через подібний скандал – це правильне рішення влади. Але якщо вона і далі продовжує ігнорувати закони під час прийняття рішень для політичної необхідності, це в майбутньому створить плацдарм для повторення і множення таких випадків, як з Гогілашвілі".

Також, за словами Дениса Бондаря, великою проблемою є відсутність у владі кваліфікованих кадрів.

"Тому призначають на посаду того, хто під рукою. Хто лояльний, – пояснює експерт. – Як і у випадку з Гогілашвілі, який виявився чоловіком помічниці Зеленського. І у якого, судячи з біографії, на момент призначення навіть не було профільної освіти та досвіду роботи за спеціальністю право. Проведення чесних конкурсів на місця, коли упор робиться на порядність та професіоналізм, а також чітке дотримання законів України – це єдиний правильний рецепт для запобігання повторенню таких ситуацій, як з тепер уже колишнім заступником міністра. внутрішніх справ".

Саме собою звільнення не вирішить тих проблем, які можуть бути пов'язані з Гогілашвілі, що є, за даними ЗМІ, громадянином РФ

Адвокат, правозахисник, народний депутат 8 скликання Андрій Помазанов позитивним вважає те, що на скандал із Гогілашвілі відреагували досить оперативно і міністр МВС Денис Монстирський, і президент Володимир Зеленський.

"Але саме по собі звільнення не вирішить тих проблем, які можуть бути пов'язані з Гогілашвілі, громадянином РФ, який є, за даними ЗМІ, і раніше працював, за деякими даними, на депутатів російської Держдуми. Насторожує і той факт, що дружина Гогілашвілі — Марія Левченко, за даними ЗМІ, давно працює із Зеленським, ще з "Кварталу", і що вона, як стверджують журналісти, на даний момент є помічником (радником) глави держави, при тому, що отримує зарплату з "Кварталу" і ніяк не оформлена в Офісі президента", – зазначає Андрій Помазанов.

Він наголошує, що за нормального розкладу в демократичній державі, яка дбає про свою нацбезпеку, Гогілашвілі мав пройти низку перевірок.

"Яким чином громадянин РФ потрапив до МВС України? Як вийшло, що вищу освіту відповідного рівня він здобув лише у 2020-му (Львівський університет бізнесу та права за спеціальністю "Право", якщо судити за даними із сайту МВС) за кілька місяців до вступу на посаду заступника міністра?При тому, що у 2019 році працював соціальним працівником міжнародної громадської організації "Центр здорової молоді" (м.Київ). Які функції виконує за Зеленського дружина Гогілашвілі? Все це мало б стати предметом розслідування СБУ та інших спецслужб. Розуміємо, що якщо таке розслідування за чинної влади і буде проводитися, то стане просто формальним, — наголошує Андрій Помазанов.- З огляду на те, що вся влада — законодавча, виконавча, правоохоронні органи — зосереджена в одних руках, ми жодного розслідування з цього приводу (принаймні — ефективного, результативного) точно не побачимо.

Читайте також на порталі "Коментарі" — журналісти з'ясували, що заступник міністра МВС, що оскандалився, опинився з паспортом РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Лилиана

13 грудня 2021, 19:49

Жаль Гоги. Ведь именно он "крышевал" начальника областной полиции Запорожья - Николая Лушпиенко, на которого уже дважды открывали уголовные дела за взятки. Будем надеяться, что Денис Монастырский не даст Колю в обиду.


Новини