Головна Новини Політика внутрішня політика Кадрові питання в "Слузі народу": чого очікувати від майбутнього з'їзду партії
commentss НОВИНИ Всі новини

Кадрові питання в "Слузі народу": чого очікувати від майбутнього з'їзду партії

З 1 по 20 вересня включно відбуватиметься висунення кандидатів в народні депутати в одномандатних виборчих округах в Херсонській та Черкаській областях політичними партіями

3 вересня 2021, 17:25
Поділіться публікацією:

У понеділок, 6 вересня, відбудеться позачерговий з'їзд партії "Слуга народу" (СН). На ньому мають намір обрати кандидатів в депутати на проміжних виборах на 184 і 197 округах (Херсонська і Черкаська області, відбудуться 31 жовтня) і вирішувати поточні партійні моменти.

Кадрові питання в "Слузі народу": чого очікувати від майбутнього з'їзду партії

Кадрові питання в "Слузі народу": чого очікувати від майбутнього з'їзду партії - фото з відкритих джерел

Наскільки кадрове питання важливе для СН? Чого очікувати від з'їзду, крім, власне, висунення кандидатів в нардепи? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Для партії важливо показувати, що вона може нести відповідальність за своїх членів, особливо тих, кого ставили парламентарями

Політолог, директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк зазначає, що запускається новий політсезон, тому "слугам" самим треба зрозуміти, кого висувати на мажоритарку на Черкащині або на Херсонщині. І, можливо, в мери Харкова, де вибори також віжбудуться 31 жовтня. А якщо не кандидата — то хоча б сказати, кого підтримуватимуть.

"Можуть також обговорити (є невдоволення і президента, і населення, і експертного співтовариства) ситуацію з декількома міністрами. Як мінімум, глава Міноборони Андрій Таран і міністр соцполітики Марина Лазебная можуть отримати від партії негативне політичне обурення з приводу невідповідності того рівня, який припускають їхні пости", — прогнозує експерт.

Він також вважає, що за запитом і очікуванням населення, питання щодо резонансного ДТП зі "слугою" -нардепом Олександром Трухіним буде стояти в одному ряду з критикою ряду міністрів і призначенням кандидатів на округи.

"Якщо партія винесе дисциплінарне покарання одному зі своїх депутатів, який, імовірно, займався не зовсім тверезим водінням, це буде виглядати як європейський, здоровий політичний крок. Якщо ж вони цю тему замнуть або навпаки спробують його позбутися (мовляв, нам такий не потрібний) — тоді це хитрозроблена політика. Важливо чесно комунікувати і чесно реагувати на ситуацію. А позбавлятися від депутатів, які потім знову з вами голосують — така собі історія. Для партії важливо проходити такі моменти разом, показувати, що вона може нести відповідальність за своїх членів, особливо тих, кого ставили парламентарями", — вважає Микола Давидюк.

Платити за кожне "правильне" голосування доводиться все дорожче — апетити зростають 

Політтехнолог, фахівець з антикризових кампаній Денис Богуш вважає, що кадрове питання в СН стоїть дуже гостро. Причому це проблема як партії, так і особисто Зеленського.

"У СН фактично відсутні партійні осередки на місцях. Одні вибори фінансували одні люди, їх "кинули". Потім були другі, треті, а зараз Єрмак розставляє на різні посади в державі взагалі четвертих. І питання довиборів і хороших кандидатів — це серйозна тема для провладної партії. Досить згадати ситуацію з довиборами в Івано-Франківській області, де протягли Вірастюка. Без втручання спецслужб, без кількох етапів фальсифікацій його б в Раді не було. Фактично "через коліно" тоді обрали Вірастюка. Навряд чи в партії хочуть, щоб і далі так було — з таким-то негативним резонансом. Тим більше, що рейтинг неухильно знижується, місцеві еліти чинять опір. Так що питання висування — серйозне. І на з'їзді йому, думаю, приділять основну увагу", — прогнозує Денис Богуш.

Експерт також припускає, що якщо не явно, то за кулісами з'їзду, представники СН намагатимуться розрулити внутрішньопартійні конфлікти.

"А їх накопичилося чимало. Починаючи від конфлікту по лінії Офіс президента — спікер ВР Разумков. До конфліктів між групами депутатів — того ж Разумкова, Коломойського, Авакова і так далі. Адже давно зрозуміло, що є ряд груп в монобільшості, в цій "зеленій коаліції", у яких — відцентрові тенденції. І Зеленському потрібно якось це скріпити. Тому що ні лідер партії Корнієнко, ні лідер фракції Арахамія цього зробити не можуть, — зазначає Денис Богуш. — При цьому платити за кожне "правильне" голосування доводиться все дорожче — апетити зростають".

Раніше експерти для видання "Коментарі" озвучили політичний прогноз на осінь для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини