Головна Новини Політика внутрішня політика Кадрові перестановки: що чекає Кабінет міністрів восени
commentss НОВИНИ Всі новини

Кадрові перестановки: що чекає Кабінет міністрів восени

У Ради є претензії до трьох міністрам

22 липня 2021, 20:58
Поділіться публікацією:

Триватимуть чи після весняної відставки трьох міністрів (інфраструктури, охорони здоров'я та економіки) і літньої зміни глави МВС кадрові зміни в уряді України вже восени? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

Кадрові перестановки: що чекає Кабінет міністрів восени

Кабмін (фото з відкритих джерел)

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук вважає, що Кабмін точно продовжать перетрушувати.

"З самого очевидного, що давно миготить в новинах — зміна міністра оборони. Швидше за все, Андрій Таран покине свій пост. Про це писали і раніше, а зараз тему активізували Ярослав Железняк з "Голосу" і Ірина Верещук з "Слуги народу". Причому Верещук не вперше заявила, що готова очолити Міноборони. Так що Таран, мабуть, восени може втратити своє крісло. А міністерство можуть реформувати, виконуючи вимоги Заходу, в руслі так званих прНАТОовських реформ", — прогнозує Микита Трачук.

Чи не виключає він і звільнення міністра юстиції Дениса Малюська, а також повернення в тому чи іншому вигляді ексглави МВС Арсена Авакова.

"Аваков цілком може мітити в прем'єри. Тим більше, що нинішній глава Кабміну Дениса Шмигаль має всі шанси восени цього поста позбутися. А відставка прем'єра, як відомо, тягне за собою відставку всього складу уряду. Члени чинного продовжують працювати в статусі виконуючих обов'язки до призначення нового Кабінету міністрів, — нагадує Микита Трачук. — Ситуація складається таким чином, що восени у нас точно будуть рости тарифи, що викличе масові протести. Як і, можливо, спроба імплементації в українське законодавство формули Штайнмайера в ракурсі донбаського кейса. Охочих "розгойдати човен" під ці болючі теми вистачить. А Офіс президента буде шукати крайнього. І, як правило, — козлами відпущення у нас стають прем'єр і уряд. Так що Шмигаль, ймовірно, приберуть, просто тому що потрібно на когось перекласти накопичений негатив. При цьому нічого толком не зміниться, навіть якщо змінять уряд. Керують-то всім люди з ОП і ті, хто стоїть за ними".

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк звертає увагу, що кадрові ротації в Кабміні спрямовані скоріше на ослаблення команди Зеленського, ніж на її посилення. І вже восени це може відгукнутися.

"На тлі поразки у зовнішній політиці ("зелене світло" проєкту "Північний потік-2"), небезпеки російської агресії і внутрішньої дестабілізації, яку вже планують окремі політичні радикальні групи, позбувшись від Авакова, Зеленський втратив серйозний аргумент в забезпеченні цементування внутрішньої безпеки. Йдуть розмови про переформатування МВС, виведення звідти низки структур (Нацгвардії, Держприкордонслужби). Що не відповідає європейської моделі, де до функцій МВС відноситься все, що стосується внутрішньої політики та силового блоку. А під час цього і йому подібного великого дерибану цілком може виникнути політична криза", — вважає Тарас Семенюк.

"Наразі "Слуга народ ", за фактом, не має монобільшості в парламенті. Де-юре є, де-факто немає. В результаті партії влади приходить докуповувати голоси, що обходиться все дорожче. Тому восени або під кінець року можливі і проблеми в Раді, і зміна уряду, — прогнозує експерт. — Багато що тут залежатиме від результатів візиту Зеленського в США, який, як відомо, пройде в кінці серпня".

Нагадаємо, Верховна Рада 291 голосом відправила главу МВС Арсена Авакова у відставку. "Коментарі" розбиралися разом з експертами, які висновки з цієї ситуації можна зробити і хто отримає найбільшу вигоду від того, що відбувається.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини