Головна Новини Політика внутрішня політика Кабмін забезпечить безпеку перельотів у повітряному просторі України: що думають експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабмін забезпечить безпеку перельотів у повітряному просторі України: що думають експерти

За словами прем'єра Дениса Шмигаля, це рішення дозволить стабілізувати ситуацію на ринку пасажирських авіаперевезень і гарантувати повернення в Україну наших громадян

14 лютого 2022, 11:23
Поділіться публікацією:

На тлі скасування низкою компаній польотів в Україну Кабмін виділяє 16,6 млрд грн, щоб гарантувати безперебійність польотів у повітряному просторі України.

Кабмін забезпечить безпеку перельотів у повітряному просторі України: що думають експерти

Кабмін забезпечить безпеку перельотів у повітряному просторі України - фото з відкритих джерел

Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками щодо цієї ситуації, що виникла на тлі повідомлень про зростання ризиків російського вторгнення.

Важливо було продемонструвати інвесторам, що Україна захищатиме їх інвестиції, навіть якщо країни-партнери підвищують рівень тривожності

Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач вважає правильним і сильним кроком рішення Кабміну щодо виділення коштів із резервного фонду держбюджету 16,6 млрд грн для забезпечення гарантії безпеки польотів над Україною. Він також наголошує, що кошти збережуться на окремому ексроу-рахунку (спеціальний умовний рахунок, на якому враховуються майно, документи чи кошти до настання певних обставин чи виконання певних зобов'язань) Міністерства інфраструктури.

"Викликає повагу й швидкість прийняття урядом цього рішення, – зазначає експерт. – Цей крок надзвичайно важливий не лише для забезпечення гарантій страховим компаніям та авіакомпаніям і збереження авіасполучення України зі світом. Важливо також продемонструвати інвесторам, що Україна захищатиме їхні інвестиції, навіть якщо країни-партнери підвищують рівень тривожності".

Українська економіка – надзвичайно відкрита, наголошує Андрій Длігач. Тому збереження логістичних шляхів та авіасполучення – критично важливе для її розвитку.

Краще виділили б гроші на закупівлі для української армії, на будівництво ракет. На будівництво потужної протиповітряної оборони

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній розмірковує так:

"Якщо на Заході приймуть рішення (а центром страхових компаній є Британія) не покривати ризиків польотів над Україною, то виділення грошей із нашого боку особливо не допоможе. Жодна українська страхова компанія не страхує літаки, які зареєстровані у ЄС, перебувають у власності, наприклад, Airbus або інших компаній. Це роблять саме європейські структури".

Тому, вважає експерт, заходи, вжиті Кабміном, особливо не допоможуть.

"Ми не можемо страхувати ризики авіаперевізників, пов'язані із можливим російським вторгненням. Українські компанії не мають такої можливості. Грошей у них менше, як і довіри до них, – пояснює Тарас Загородній. – Умовно кажучи, іноземний банк, який фінансує лізингову угоду, не візьме як страховика українську компанію. Або за дуже великі гроші. Тому що коштів на нашому страховому ринку небагато. Отже, я не вважаю, що цей крок Кабміну принесе якийсь позитив. Краще виділили б гроші на закупівлі для української армії, на будівництво ракет. На будівництво потужної протиповітряної оборони. Це допомогло б куди більше – і куди більше відповідало б реальності".

Раніше на порталі "Коментарі" — Зеленський чекає візиту Байдена до України найближчими днями.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини