Головна Новини Політика внутрішня політика Головні перемоги і поразки України за 30 років Незалежності: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні перемоги і поразки України за 30 років Незалежності: думки експертів

В рамках святкування 30-річчя незалежності України пройде більше 150 заходів по всій країні

22 серпня 2021, 11:25
Поділіться публікацією:

Наступного тижня Україна святкуватиме 30 років Незалежності. Напередодні цієї знаменної дати портал "Коментарі" попросив експертів назвати головні перемоги і поразки нашої країни за три десятки років Незалежності. Директор Українського інституту політики Руслан Бортник називає головним досягненням, що Україна збереглася як держава за ці 30 непростих років.

Головні перемоги і поразки України за 30 років Незалежності: думки експертів

30 років Незалежності -фото з відкритих джерел

"Держава встояла, зберегло велику частину свого потенціалу, зберегло незалежність, — пояснює експерт. — Крім того, ми можемо говорити, що навіть під військовим тиском, на тлі політичних криз, в Україні інтенсифікувалося формування української нації. Так, нам би, експертам, хотілося, щоб це було більше формування політичної нації, тоді як зараз відбувається формування етнічної нації. Але поступово починає виділятися, формуватися і обриси української політичної нації".

Також Україна мала величезну кількість культурних, спортивних перемог за цей час, нагадує Руслан Бортник. І більшість громадян чітко асоціюють себе з Україною як з державою і суспільством, які якоюсь мірою устоялися. Хоч і знаходяться ще в процесі формування.

"Що стосується поразок, на жаль, їх більше, ніж перемог, — продовжує експерт. — Україна 1991 року мала всі підстави претендувати на роль нової Франції та Німеччини, що нам і обіцяв перший президент нашої країни — Леонід Кучма. З нашим економічним, соціальним, військовим, культурним потенціалом ми могли стати однією з провідних країн світу. Але ми відмовилися від ядерної зброї, не отримавши замість ніяких серйозних політичних або економічних компенсацій. Що в підсумку зробило з України предмет геополітичної гри".

На думку Руслана Бортника, Україна має незалежність, але не повною мірою має суверенітет. І як показують українські реалії, між суверенітетом і незалежністю, дуже довга дорога. Приймати ключові рішення в економіці, політичному житті, в способах боротьби з корупцією — за цей суверенітет нам ще належить боротися, вважає експерт.

"Україна за роки незалежності втратила третину населення. Близько 15 млн осіб померли або емігрували. Причому основна маса залишає країну — це висококваліфіковані кадри: інженери, лікарі, військові. Такі втрати неможливо компенсувати навіть в рамках життя одного покоління, — підкреслює Руслан Бортник. — Україна втратила 5% території. Причому з втратою Криму ми втратили і геополітичний статус як Чорноморське держава, як міст між Півднем і Північчю, Сходом і Заходом. А з втратою частини Донбасу ми втратили індустріальний статус. Сьогодні ми аграрна країна із заниженими геополітичними можливостями".

На думку директора Українського інституту політики, нам так і не вдалося побудувати демократичну, правову державу, яке ґрунтується на правах людини.

"Інструменти верховенства права в Україні досі не працюють. Немає ефективної судової, правоохоронної системи. Корупція залишається невиліковною хворобою. І наша країна кидається між хаосом і авторитаризмом, — зазначає Руслан Бортник. — Україна з пострадянських країн залишається єдиною, що досягла 70-75% ВВП зразка 1991 року. Всі інші давно перейшли цю межу. Так що 30 років Незалежності — це 30 років надії. Надії, яка зберігається досі відносно того, що колись ми дійсно побудуємо успішне — незалежна і суверенна — держава. Надії, яка поки, на жаль, значною мірою не виправдалася".

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожний підкреслює: як би ми критично ставилися до сучасної української реальності, досягнення все ж переважають. Хоча і поразки вражають. При цьому він зазначає, що кожна нація в своїй історії мала і злети, і національні катастрофи.

"Ми, українці, як політична нація з тисячолітньою історією, нарешті, змогли стати державним народом. І це, напевно, головне досягнення, до якого ми звикли і сприймаємо як даність. А тому не будемо відносити цей факт до досягнень, нехай він буде тим, що з кожним назавжди ", — підкреслює експерт.

На його думку, українці за тридцять років переживали трансформацію не тільки державну, а й соціально-економічну, яка дуже боляче б'є по кожному.

"Не кожної нації вдалося б пережити такі випробування і залишитися єдиним цілим, яке досі живе, обговорюючи, чи є ми цим самим цілим чи ні. Навіть війна, яку за логікою мало б почати держава та її інституції, стала досягненням єдиної української нації і громадянського суспільства. Своїм прикладом вони змусили державні інститути перегрупуватися і почати широкомасштабний опір російської агресії. Мабуть, саме формування єдиної нації з різноманітності мов, культур, церков, регіональних укладів життя і місцевих традицій є досягненням за ці роки незалежності", — вважає Юрій Подорожний.

В той самий час, продовжує він, сам факт війни і втрати територій є поразкою держави.

"Але нас повинна об'єднати думка про те, що війна з Росією неминуча. Вибір однозначний. Або війна — або незалежність. І не держава, а народ зробив свій вибір. Держава в даному контексті стало лише інструментом. Саме цей факт вселяє оптимізм, тому що ми не тільки маємо тисячолітню історію народу, а й здатність до вибору власного шляху", — резюмує експерт.

Нагадаємо, всі конфлікти, які існують сьогодні в Європі, де так чи інакше присутнє Російська Федерація, президент України Володимир Зеленський вважає жахливими.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Иван

24 серпня 2021, 14:12

Головне і неприпустиме зараз в Україні: війна з Росією, а влада проросійська.

Анатолій Івагович

22 серпня 2021, 14:47

Нація повинна мати національну назву, перш за все, а корінне населення України останні сто років вживає територіальну ознаку замість національної назви. Такої заміни жодна нація ніде й ніколи не робила, бо це провокує переродження нації в населення. Гугліть "Чухраїнці" публікація 1925 року в самий розгул більшовицької українізації аля-Кагановича. Збагніть чому автора гуморески хотіли розстріляти. Україною зветься територія тільки бувшої Русі, Якщо не відроджуємо Русь, то ні що не заважає державу називати Україною.Українські у нас гімн, герб і прапор, а державна мова РУСЬКА, перш за все, а потім українська та безліч інших ознак.

Ігор

22 серпня 2021, 13:16

Головні перемоги: патріотична продажність, корупція, олігархізм, безкарність корумпованих чиновників та політиків, зверхність та зневажливе ставлення "патріотів" до суспільства, суцільна брехня, відсутність освіти та медицини, ... Поразка: лишились ядерної зброї і не можемо шантажувати/погрожувати світу - "Це третя світова війна" (Яценюк), як шантажували "Трубою".


Новини