Головна Новини Політика внутрішня політика "Голос": чи є шанс у цій партії або її розвал неминучий
commentss НОВИНИ Всі новини

"Голос": чи є шанс у цій партії або її розвал неминучий

9 червня нардеп від "Голосу" Соломія Бобровська сказала, що ряди партії можуть покинути 10 нардепів

10 червня 2021, 22:16
Поділіться публікацією:

Осередок партії "Голос" в Чернівецькій області оголосила про внесення подання до політради партії про необхідність виключення з "Голосу" Кіри Рудик, яка зараз очолює партію. Вона звинувачується в узурпації повноважень шляхом зміни статуту. Що відбувається з "Голосом"? Чи є шанс у цій партії — або її розвал неминучий? Експерти проаналізували для "Коментарів" наведені дані.

"Голос": чи є шанс у цій партії або її розвал неминучий

Голос (фото з відкритих джерел)

"Криза в партії "Голос" посилюється"

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько вважає, що криза в партії "Голос" посилюється. Він нагадує, що рік тому з фракції "Голос" в Раді вийшов лідер партії Вакарчук — і склав депутатський мандат. Нещодавно партію покинув Притула через конфлікт з керівництвом. Тепер ось — набирає силу скандал навколо Рудик.

"Партія "Голос" була створена перед позачерговими парламентськими виборами 2019 року. Її головною метою було посунути "Європейську Солідарність" в Західній Україні, тобто відібрати голоси у Порошенка. Саме для цього грошові мішки і вклалися в цей проєкт, — зазначає експерт. — Не дивлячись на те, що в Раду зайшла фракція, очолювана популярним співаком і громадським діячем, в складі якої був присутній низка  молодих і яскравих політиків, робота не пішла. Довго не вдавалося визначитися з позиціонуванням до влади — або вони співпрацюють з владою, або в опозиції. А потім почалися конфлікти і демарші людей, які забезпечували партії рейтинги. І рейтинги, природно, пішли вниз".

На думку Володимира Манько, причини згасання "Голоси" слід шукати в тому, що з самого початку були визначені помилкові пріоритети. А також в людях, які вели партію на вибори.

"Для них це був захоплюючий челлендж, немов концерт на сцені. Але займатися копіткою законодавчою роботою вони не захотіли, — пояснює експерт. — Зараз майбутнє "Голоса" — туманно. І головним бенефіціаром різкого зниження популярності цієї партії є саме "Європейська Солідарність", в яку будуть повертатися голоси, втрачені в 2019-м".

"Партію "Голос" не даремно називають "Голосом Сороса"

Народний депутат України IV і V скликань, директор Українського центру соціальної аналітики Євгеній Філіндаш розмірковує про що відбувається з "Голосом" наступним чином: "Так звана партія "Голос" — це проєкт, весь рейтинг якого тримався на захоплених шанувальників Вакарчука, чомусь вирішили, що вміння співати на сцені одно вмінню управляти державою. А після того, як Вакарчук розписався в своїй цілковитій політичній неспроможності і (в черговий раз) пішов з політики, на майбутньому "Голосу" можна сміливо ставити хрест. Вся ця мишача метушня навколо Притули, Рудик тощо. вже не має ніякого значення. Перспектив у "Голосу" на наступних виборах — нуль".

На думку експерта, партію "Голос" не даремно називають "Голосом Сороса".

"Представники цієї партії — прямі агенти впливу Заходу, — вважає Євген Філіндаш. — А Захід до найближчих виборів підготує якісь нові, такі ж одноразові проєкти. Куди, цілком можливо, перекочують і окремі політики, що входять зараз в "Голос".

Політолог, директор Департаменту внутрішньої політики та комунікації Українського інституту політики Олена Броницька зізналася, що вона здивувалася у 2019-м, коли проходили дострокові вибори в Раду, що "Голос" взагалі туди потрапив. А тому, підкреслює вона, не дивно, що саме ця партія стала осередком скандалів.

"Менш ніж за два роки в Раді "Голос" обріс скандалами. Догляд Вакарчука, Притули, постійні звинувачення партійців на адресу один одного, на адресу представників інших політсил. І практично ніякого конструктиву. Партія-одноденка, де зібралася різношерста компанія, навіть голосують по-різному. Не має значення, приберуть Рудик з керівництва чи ні, покинуть партію ще люди, включаючи нардепів, чи ні. Сама по собі ця партія — мертва. Не допомогли ні нові обличчя, ні відносно нові, ні молодість і амбіції, якщо останні були", — констатує Олена Броницька. — Думаю, що представники "Голосу" дуже скоро розповзуться по якимось іншим проєктам".

На думку експерта, швидше за все, екс- "голосисті" перейдуть в "Слугу народу" або "Європейську Солідарність". Можливо, стануть частиною нових політичних проєктів, які можуть створюватися під вибори, не виключено що дострокові.

Нагадаємо, одним з гучних політичних подій 7 червня став вихід відомого українського телеведучого Сергія Притули з лав політсили "Голос".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua

Новини