Головна Новини Політика внутрішня політика Експерти розповіли, чому у Зеленського передумали виконувати одну з головних своїх обіцянок
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти розповіли, чому у Зеленського передумали виконувати одну з головних своїх обіцянок

Глава фракції "Слуга народу" Давид Аархамія вже фактично анонсував 300 голосів за повернення до мажоритарної системи виборів

21 грудня 2021, 07:23 comments1274
Поділіться публікацією:

З подачі Офісу президента голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія закинув у ЗМІ першу тезу про те, що під куполом Верховної Ради вже є мінімум 300 голосів за те, щоб повернути стару-добру мажоритарну систему на виборах. Про це нардеп заявив у відвертому інтерв'ю "Інтерфакс-Україна". Координатор громадської мережі "Опора" Ольга Айвазовська у себе у Facebook прокоментувала намір влади знову повернутися до мажоритарної виборчої системи, наголосивши, що це помилкова тактика, яка точно не призведе до перемоги.

Експерти розповіли, чому у Зеленського передумали виконувати одну з головних своїх обіцянок

Верховна Рада. Фото: з відкритих джерел

Ольга Айвазорвська зазначила, щойно наближаються вибори, кожна нова-стара влада дістає стару схему підлаштовування виборчого законодавства та виборчих систем до своїх поточних передвиборчих тактик, а також поточних ситуативних домовленостей із потенційними партнерами.

"І немає жодного значення, що Володимир Зеленський закликав у своїх інавгураційних промовах тих "чортів" нарешті прийняти Виборчий кодекс та відкриті списки. Але це помилкова тактика, бо отримати переможний результат за рахунок мажоритарних виборів партії влади не вдасться, а ось абсолютно неструктуровану коаліцію, як і уряд – так", – наголосила Ольга Айвазовська.

Політичний експерт Віктор Таран зазначив, те, про що говорили останні півроку – збувається. Країна змінює виборчу систему, щоб Зеленський та "слуги народу" могли врятувати свою владу.

"На тлі тотального падіння рейтингів Зеленський остаточно вирішив поховати пропорційну систему за відкритими списками, повернувшись до мажоритарки. Відповідний законопроект зареєстровано сьогодні у парламенті. Цинізм історії полягає в тому, що сьогодні рівно два роки та один день, як "слуги" прийняли Виборчий кодекс, який передбачав так звані "відкриті списки". Ну і в принципі скасування виборчої реформи повністю перекреслить передвиборчу обіцянку Зеленського", – наголосив політолог.

Віктор Таран наголошує, логіку "слуг народу" зрозуміти можна. За нинішніх рейтингів у них немає жодного шансу мати свою більшість. Максимум на що можна розраховувати за рейтингами 16-18% 75-90 депутатів, а отже, жодних шансів на свою більшість і Кабмін. А ось за змішаної системи у них суттєво зростають шанси збільшити свою присутність.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Арахамія натякнув, що Рада може повернути мажоритарку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини