Головна Новини Політика внутрішня політика Дострокові президентські вибори: чи мають підґрунтя такі чутки
commentss НОВИНИ Всі новини

Дострокові президентські вибори: чи мають підґрунтя такі чутки

Який сценарій розвитку подій у разі політкризи, що пророкують на осінь, здається найбільш імовірним

28 червня 2021, 12:49
Поділіться публікацією:

Низка Telegram-каналів повідомляє, що президент Зеленський у разі несприятливої для нього політичної ситуації в країні може оголосити всенародні перевибори (насамперед — президентські) спільно з референдумом (донбаський кейс і/або законопроєкт про олігархів).

Дострокові президентські вибори: чи мають підґрунтя такі чутки

Володимир Зеленський (фото з відкритих джерел)

Чи мають підґрунтя такі чутки? Який сценарій розвитку подій у разі політкризи, що пророкують на осінь, здається найбільш імовірним? Експерти оцінили таку стратегію для порталу "Коментарі".

"Президент повинен обґрунтувати необхідність дострокових виборів глави держави"

Експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай вважає, що потенційно такий сценарій можливий. Але не зовсім зрозумілий механізм його здійснення.

"У новій українській історії був тільки один випадок, коли діючий президент йшов на позачергові вибори. Це сталося в 1994 році. Тоді Верховна Рада і президент Кравчук знайшли компроміс на тлі соціально-економічної та політичної кризи в країні — пішли на дострокові вибори президента, які практично збіглися з виборами парламенту другого скликання", — нагадує експерт.

Нині ж, підкреслює він, ситуація інша.

"Президент повинен обґрунтувати необхідність дострокових виборів глави держави існуючими в Конституції нормами, а не приватними "хотєлками". А з усіх умов дострокових виборів президента наразі можна реалізувати тільки одну — відхід Зеленського у відставку. Але тоді він не зможе виконувати свої обов'язки глави держави, оскільки вони перейдуть до спікера Ради — Разумкова, — пояснює Валентин Гайдай. — Втім, з огляду на, що у нас норми Конституції постійно порушуються мало не з моменту її прийняття, безпідставні позачергові вибори президента без відходу у відставку Зеленського цілком можливі".


Для того, щоб розглянути питання "перезавантаження" каденції президента, необхідно розглянути мотиви, приводи і можливості. Так вважає політичний консультант Олександр Вербицький. Крім того, слід враховувати певні взаємозв'язки, тобто варіанти нових можливостей, які з'являться в разі проведення перевиборів.

На думку Олександра Вербицького, мотиви в такому випадку прості:

1) збереження влади при достатньому для перемоги рейтингу (достатній — у двох турах, в умовних двійках кандидатів "Зеленський-Порошенко" і "Зеленський-Бойко");

2) "переформатування" монобольшості в ще більш керовану коаліційну більшість (за новими правилами, тобто зі скороченням кількості депутатів до 300 осіб і виборами тільки за списками, без мажоритарного складника, на основі власної партії і сателітів, можливо, з числа союзників, наприклад "Батьківщини" і нових проєктів).

Приводи, вважає політконсультант, теж не особливо складні:

- відсутність будь-якого видимого прогресу в питанні Донбасу з боку партнерів (Нормандський формат);

- явна втома ЄС від України через невиконання Мінських угод, наполегливі вимоги щодо прийняття рішення щодо "кейсів про безвіз" із ЄС за напрямами (економіка, культура, кібербезпека, спільна безпека/інтреграція в систему колективної безпеки);

- невиразні відповіді від партнерів (США, ЄС, Великобританія) про майбутнє відносин з Україною (яка роль у партнерстві відводиться Україні?) і бажання самостійності у прийнятті рішень, наприклад, по долі нашої газотранспортної системи (ГТС).

Можливості експерт розцінює у такий спосіб:

1) отримання додаткового терміну для "переформатування" власних повноважень (заява президента про те, що республіка парламентсько-президентська, але виборці всю відповідальність покладають на першу особу);

2) формування нової власної команди і підготовка варіанту спадкоємності влади;

3) подальше проведення (коригування) розпочатих реформ.

Олександр Вербицький вважає, що для дострокових виборів можливі такі кроки:

- оголошення позачергових парламентських виборів (якщо парламентарії "провалять" законопроєкти про нову виборчу систему, тобто не погодяться зі скасуванням мажоритарки і скороченням кількості обранців до 300, а також якщо вони затягнуть або не проголосують законопроєкт про олігархів);

- оголошення позачергових президентських виборів;

- солідарне проведення всенародного референдуму з "Донбаського питання" як виклик бездіяльності технічних партнерів і показник власної активності президента та його команди.

"Кожен із цих кроків досить серйозний навіть не в середньостроковій (на що можуть розраховувати в Офісі президента), а в довгостроковій перспективі. Наслідки повинні бути як мінімум прогнозовані, а не просто заявлені на рівні гасел, — зазначає Олександр Вербицький. — Президенту України сьогодні доводиться приймати не просто цікаві, а знакові рішення за допомогою єдиного наявного в нього робочого органу — РНБО. Наприклад, коли йдеться про припинення дії спеціальних дозволів про надрокористування, щодо розробки і видобутку вуглеводнів.

Якщо уважно придивитися (вчитатися і проаналізувати), то виходить, що деякі спеціальні дозволи видавалися раніше практично іноземним суб'єктам господарювання, кінцевими бенефіціарами яких є громадяни Кіпру, США і так далі. Але не будемо забувати, що такого роду дозволи на території України простим смертним було отримати неможливо — тільки через двері Адміністрації президента. Швидше за все — взамін на гарантії недоторканності, а не тільки на фінансові преференції.

Припускаю також, що Зеленський вирішив розіграти вітчизняну "нафтову карту" по-новому, щоб позбавити себе від вантажу минулих років, тобто — зобов'язань колишніх адміністрацій. Таким чином, все знову приходить до того, що у нинішнього президента з'являються нові важелі управління або нові пропозиції для інвесторів".

Як ми повідомляли раніше, під час виборів в Україні учасник гонки на виїзний округ може витратити суму у майже півмільйона доларів. Про це сказала в матеріалі порталу "Коментарі" політтехнолог, політичний консультант Анне Бикова.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини