Головна Новини Політика внутрішня політика Відхід Авакова і його людей: що в подальшому може очікувати українську владу
commentss НОВИНИ Всі новини

Відхід Авакова і його людей: що в подальшому може очікувати українську владу

Експерти прогнозують і подальші звільнення в команді ексміністра внутрішніх справи

4 серпня 2021, 18:43 comments1884
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 4 серпня, НАБУ вручило підозру Артуру Товмасяну, главі Харківської облради і лідеру місцевої фракції "Слуги народу" ( звідки його вже виключили ). Йому закидають отримання хабара в 1 мільйон гривень.

Відхід Авакова і його людей: що в подальшому може очікувати українську владу

Арсен Аваков - фото з відкритих джерел

Сьогодні ж крісло заступника міністра МВС залишив Антон Геращенко.

І Товмасяна, і Геращенка вважають людьми ексглави МВС Арсена Авакова, який залишив в липні міністерський пост.

Про що говорить те, що відбувається? Хто ще може постраждати? До чого все це може призвести? Щоб розібратися в цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

"Зачистка" людей Авакова підтверджує, що ОП з ним "побили горщики"

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук з посиланням на свої джерела зазначає, що коли в 2020 році призначали Товмасяна, переломили "через коліно" харківську фракцію "Слуги народу".

"Це було абсолютно ультимативне призначення, — говорить експерт. — І вже тоді ходили чутки, що Товмасян — людина Авакова. Пізніше все чіткіше стала проглядатися стратегія Офісу президента: на Харків після смерті Кернеса заходять люди Авакова. Але в липні 2021-го Авакова звільнили. І звільнили, судячи з усього, не дуже добре. І те, що після цього починається "зачистка" його людей, підтверджує, що ОП з Аваковим "побили горщики". Якщо це так, то з політичної точки зору "зачистка" його кадрів цілком логічна. Особливо в контексті намічених на осінь виборів мера в Харкові. Ексміністр розраховує на цей регіон, яким колись керував. Тут на різних постах чимало його людей".

Микита Трачук нагадує, що головним кандидатом на мерське крісло наразі вважають Ігоря Терехова, який зараз виконує обов'язки міського голови. І якого вважають людиною Авакова.

"Дуже цікаво, як себе поведе ОП. Їм би дуже не хотілося ставити на Терехова. Адже це все одно, що підтримувати Авакова. І навряд чи Офіс хоче такого тіньового посилення ексміністра в настільки потужному регіоні. Але у "слуг" банально немає альтернативи у Харкові. Підтримати Добкіна вони, зі зрозумілих причин, не можуть. Між тим, "аваковські" серйозно проникли в управлінські вертикалі Харківщини — і на рівні міста, і на рівні області. І вже видно, що в ОП вирішили видавлювати цих людей. Йде апаратна боротьба, "зачистка" кадрів чиновника, з яким чинна влада не дуже добре розлучилася. Тобто, в Авакові вони вбачають потенційного конкурента, силу, яка може їм протидіяти", — міркує експерт.

Він прогнозує, що найближчим часом відбудеться відставка глави Нацполіціі Ігоря Клименка, керівника Київської поліції Андрія Крищенка, інших людей, які так чи інакше асоціюються з Аваковим.

"Аваков як людина розумна розуміє, що відбувається. І буде якось реагувати, — упевнений Микита Трачук. — Наприклад, ходять чутки, що він веде переговори про об'єднання зусиль (можливо, в рамках нового проекту) зі спікером ВР Дмитром Разумковим" .

Прибираються лише деякі "фігури", а гра триває

Політтехнолог Олександр Кондратенко міркує так:

"20 днів без Авакова-міністра, а як стрімко розгортаються події. Власне зняття з посад наближених до Арсена Борисовича — абсолютно прогнозована історія, і вона буде мати продовження. Не секрет, що для Авакова Харківська область — це рідний регіон, де він починав кар'єру як політик і бізнесмен, а за президента Ющенка був губернатором. Тому вручення підозри Артуру Товмасяну, главі Харківської облради, без уваги точно не залишать. Тиск з боку ОП буде лише наростати. Але якщо Володимир Зеленський думає, що все вже закінчено, то він глибоко помиляється. У Авакова була така повнота влади, яка багатьом навіть не снилася. Прибираються лише деякі "фігури", а гра триває ".

На думку експерта, відставка Авакова була невипадкова — це зняття останнього "запобіжника" перед кризою. "Зачищаючи" людей Арсена Борисовича, глава держави отримає в особі колишнього глави МВС сильного ворога. І в разі масових протестів вже цієї осені (або ж через формулу Штайнмайера, або через землю, або тарифи, або все це разом) без Авакова буде ой як складно, вважає Олександр Кондратенко.

"У такій ситуації, якщо у когось буде бажання" качнути ситуацію "в країні (а у" слуг народу "і всієї команди Зе ворогів набагато більше, ніж друзів, і вороги ці тільки додаються), Аваков може навіть" посприяти ". Зверніть увагу, як "випадково збіглося": Арсен Борисович написав заяву про відставку, а вже на наступний день пенсіонери МВС проривають оточення біля стін парламенту. А в день, коли Антона Геращенка позбавили крісла замміністра МВС, у 6-го під'їзду Кабміну з'являється колишній АТОвець з гранатою ", — підкреслює політтехнолог.

На його думку, щоб розуміти, куди рухається процес і яку концепцію бачить Зе-команда на чолі з головою Офісу президента Єрмаком і його оточенням, необхідно подивитися на те, що відбувається з точки зору формування в країні нового укладу. А саме — переходу з демократії на такий собі "плюс-мінус авторитарний" режим. Що, судячи з багатьох факторів, і відбувається.

"Те, що Банкова поставила на чолі МВС свою більш лояльну людину — Дениса Монастирського — зовсім не означає, що він впорається з покладеними на нього надіями. Адже як величезне МВС, так і багато" фігур"(починаючи від начальників, заступників і т . д. і закінчуючи особовим складом), до цього дня вірні головному, нехай і колишньому, силовику в уряді. А вплив Авакова нікуди не подівся, — акцентує Олександр Кондратенко. — Думаю, осінь буде "гарячіша" літа. Якщо Зеленський і наближені до нього люди думають, що можна просто так змінити систему, яку відбудував Аваков, і перетворити нинішнє МВС в машину для розправ, як за Януковича, то вони дуже сильно помиляються. Дроблення міністерства — хід правильний, але, напевно, трішки запізнілий. Неприємні наслідки очікують всю чинну владу в короткостроковій перспективі в разі, якщо вона буде прибирати важливих для Авакова людей. Не виключено, що Аваков стане "чорним лебедем" Зеленського ".

Раніше портал "Коментарі" писав, для кого найбільш вигідна відставка Авакова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини