Головна Новини Політика внутрішня політика Десять "ключових перемог" Зеленського за два роки роботи: чи всі ці позиції можна вважати переможними
commentss НОВИНИ Всі новини

Десять "ключових перемог" Зеленського за два роки роботи: чи всі ці позиції можна вважати переможними

За два роки президентства Володимира Зеленського Україна досягла 10 важливих перемог

23 травня 2021, 20:09
Поділіться публікацією:

Команда президента Володимира Зеленського перерахувала 10 ключових перемог за два роки президентства. До "ключових перемог Володимира Зеленського за два роки на посаді Президента України" віднесли таке:

Десять "ключових перемог" Зеленського за два роки роботи: чи всі ці позиції можна вважати переможними

Володимир Зеленський (фото з відкритих джерел)

- Запуск програми "Велике будівництво". За 2020 рік відбудовані майже 6,5 тис. км автодоріг.

- Зростання розміру прожиткового мінімуму до 2189 грн і мінімальної зарплати до 6000 грн.

- Старт диджиталізації. Україна стала першою державою у світі, де цифрові паспорти прирівняли до паперових.

- Боротьба з виведенням коштів в офшори.

- Легалізація азартних ігор.

- Відкриття ринку землі.

- Введення народовладдя через референдум.

- Запуск іпотек під 7% і програми "Доступні кредити 5-7-9".

- Реформа децентралізації рекомендована Євросоюзом як модел для перетворень в інших країнах.

- НАТО визнав Україну партнером розширених можливостей.

Чи згодні з тим, що всі ці позиції можна вважати переможними? Експерти оцінили ключові перемоги президента для видання "Коментарі".

Політичний консультант, фахівець з GR Андрій Бодров пройшовся по ключовим "переможним" пунктам.

1. Запуск програми "Велике будівництво". За 2020 рік відбудовані майже 6,5 тис. км автодоріг.

"Будівництво, дійсно, "родило" цілу низку робочих місць і податкових надходжень. Але не можна забувати, що все це було сплачено з бюджету, тобто з раніше зібраних податків, — підкреслює експерт. — Плюс, не можна заперечувати, що ціла низка людей, дійсно, перемогли свої труднощі і поклали край епосі бідності. Шкода, що їх — не мільйони і, навіть — не тисячі".

2. Зростання розміру прожиткового мінімуму до 2189 грн і мінімальної зарплати до 6000 грн.

"Зростання, виражений в абсолютних цифрах — слабка ілюстрація до дійсності. Класики вчать, що все пізнати істинно можна тільки в
порівнянні. І, порівнюючи паритетну купівельну спроможність громадянина зразка, наприклад, початку 2014 року і початку 2021-го, ми швидко розуміємо, що зростання кількості гривень практично начисто з'їдено зростанням споживчих цін і тарифів", — зазначає Андрій Бодров.

3. Старт диджиталізації. Україна стала першою державою у світі, де цифрові паспорти прирівняли до паперових.

"Одне з стриманих обіцянок, яке можна зарахувати до скарбнички без величезного вантажу застережень, — вважає політконсультант. — Сподіваємося, що сервера "Дії" не протечуть одного разу, як старий тазик, і ми не втратимо свою власність".

4. Боротьба з виведенням коштів в офшори.

"Тут все набагато запущено, — упевнений експерт. — Якщо гроші стало вигідніше інвестувати в облігації внутрішньої держпозики, а не скиртувати на Кайманових островах — це ще не деофшоризація. Ну, і прямо скажемо, репатріації капіталів теж не відбулося. Будемо вірити, що це — поки".

5. Легалізація азартних ігор.

"Слава богу — не всіх і не скрізь. Залишається вирішити два питання: щоб ігровики (які в усьому світі мають рентабельність бізнесу в

десятках відсотків) перестали бігати і вибивати з парламенту податкові пільги і взяли б на себе підвищені соцзобов'язання допомогти Пенсійному фонду", — каже Андрій Бодров.

6. Відкриття ринку землі.

"Ринок — це добре. Свобода — завжди краще, ніж несвобода, — акцентує політконсультант. — Дуже бажано, звичайно, щоб перед виходом на свободу/ринок землі вітчизняний бізнес був нагороджений (хай не Стечкиним або АКМ — хоча б ПМ) інструментом для захисту своїх інтересів на цьому, такому вільному, ринку. Інакше — швидко він  помре".

7. Введення народовладдя через референдум.

"Закон про референдум існував і раніше. І — менш "заморочений". Шкода, що місцевих референдумів поки так і не з'явилося. А адже інструмент хороший. Особливо — в країні, де є ціла низка розколів. Якщо, звичайно, до нього прилаштувати спосіб його провести без насильства і тотальної заміни результатів", — підкреслює експерт.

8. Запуск іпотек під 7% і програми "Доступні кредити 5-7-9".

"Без сумніву — чудова річ, — вважає експерт. — Хочеться тільки, щоб на компенсацію відсотків банкам грошей бюджет давав не лише перед великими святами. Інакше — карета перетвориться на важкий гарбуз, яка впаде на голову".

9. Реформа децентралізації рекомендована Євросоюзом як модель для перетворень в інших країнах.

"Піонер — всім дітям приклад. Так було раніше і, судячи з усього, хочеться і зараз, — іронізує експерт. — Одного не зрозумію — куди подіти цих набридливих з місцевого самоврядування, які кричать про дефіцит грошей на реалізацію соціальних зобов'язань".

10. НАТО визнав Україну партнером розширених можливостей.

І устами Мелінди Харинг (заступник директора Євразійського центру Atlantic Council — прим. Ред.) Заявив: "Гайз, не сьогодні. Зайдіть років через 20. Можливо ... ", добиває тему Андрій Бодров.

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно зазначає, що зазначені пункти точно не варто називати перемогою. Можливо, результатом або досягненням. Причому, хто має відношення не тільки до діючої влади.

"Як можна назвати будівництво дорого — перемогою? Або підвищення розміру прожиткового мінімуму. Є речі, які держава просто має робити, не записуючи в якісь досягнення, — пояснює аналітик. — Ухвалення того ж закону про відкриття ринку землі — теж не заслуга діючої влади. Тут чимало допомогли опозиційні фракції — "Європейська солідарність" і "Голос". Без них би не вистачило голосів".

На думку Олесі Яхно, в наведеному списку є перелік того, де щось реально робиться. А є щось, що звучить явно надумано

"Наприклад, що Україна отримала статус партнера НАТО розширених можливостей — це є. А народовладдя — дивно записувати собі в

заслуги. Всі пам'ятають п'ять безглуздих запитань "від Зеленського", які були як технологія задіяні на місцевих виборах. Нібито потренуватися перед референдумом. І що сталося з результатами? Нічого ... До речі, сам прийнятий закон про всеукраїнський референдум викликає масу критики. Логічніше було б починати з місцевих референдумів, з вузьким колом питанням, які не можуть стосуватися історії, території. Лише життя людей конкретного регіону. Але поки проект відповідного закону — лише проєкт ", — підкреслює аналітик.

Олеся Яхно вважає, що децентралізація — також явно приписана собі в "залік" чинною владою.

"Основна частина кроків в рамках децентралізації була зроблена до президентства Зеленського, — пояснює аналітик. — А при ньому на початковому етапі ми бачили навіть спробу огранувати мерів, урізати права місцевого самоврядування. При цьому досі до Конституції не внесено змін по частині децентралізації, які дозволили б губернаторів перетворити в префектів, зробивши менш залежними від центральної влади. Загалом, формулювання "перемоги" явно неправильна, а десь досягнення не мають нічого спільного з діяльністю нинішньої влади".

Нагадаємо, Владимир Зеленський підписав закон "Про основні засади молодіжної політики" № 1414-IX, який Верховна Рада прийняла 27 квітня 2021 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Михайло

24 травня 2021, 10:03

Все 10 пунктов аля "перемогы" одна болтовня ничего не имеющая с реальностью.Можно перечислить по пунктам ,там либо враньё ,либо надуманные заявления для внутреннего потребления .Надеюсь на украине ещё остались думающие люди,бо весь этот бред невозможно воспринимать за чистую монету ))


Новини