Головна Новини Політика внутрішня політика Депутатський демарш в Запоріжжі: Слуги втрачають своїх
commentss НОВИНИ Всі новини

Депутатський демарш в Запоріжжі: Слуги втрачають своїх

Українські експерти оцінили вихід кількох депутатів з партії "Слуга народу" в Запоріжжі

18 грудня 2020, 16:29
Поділіться публікацією:

Четверо депутатів Запорізької обласної ради Сергій Селевіч, Роман Терехов, Юрій Капустянський і Юрій Толочек від партії "Слуга народу" (СН) заявили про вихід з фракції.

Депутатський демарш в Запоріжжі: Слуги втрачають своїх

Згідно з інформацією в ЗМІ, вони не згодні "з антидемократичним і протиправними методами виконання депутатських обов'язків" представниками СН. Зокрема, за "незаконне голосування" за голову облради у відкритій кімнаті, "в присутності людей спортивної статури, під відеозапис, при відсутності будь-якої імітації кабінки для голосування". Що несе за собою таку поведінку і чи правда що "Слуги" підминають під себе обласні ради розповіли читачам "Коментарів" українські експерти.

"Не окремий випадок, а тенденція"

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк впевнений, що ми маємо справу з тенденцією. І що — в тому чи іншому вигляді — "слуги" будуть розсипатися.

"Приклад Запоріжжя демонструє, що були проблеми при формуванні списків. Місця продавали. І той, хто їх продавав, зараз починає вимагати від своїх людей приймати вигідні для себе рішення. Захищати інтереси "клієнта". Великі питання до тих, хто був куратором того чи іншого регіону, до тих, хто формував списки ", — зазначає експерт.

На його думку, подібні випадки у виконанні представників СН, будуть швидше практикою, ніж винятком.

"Ми побачимо такого роду демарші в багатьох місцевих радах, як вже бачили (і ще побачимо) на парламентському рівні, — підкреслює Анатолій Октисюк. — І чим слабкіша буде центральна влада, чим нижче її рейтинг (включаючи особистий рейтинг Зеленського), тим більше буде розсипатися ту чи іншу псевдобільшості за участю "слуг". Так, вони зараз намагаються підім'яти під себе облради. Як Партія регіонів у 2010 році, коли програли місцеві вибори. Але де підкупом, де погрозами — теж набирали більшість. Але ефективності в такого роду псевдокоманди немає. Єдності немає. І розсипаються вони при перших сильних поривах вітру, не кажучи вже про шторм".

"Колишньої єдності у слуг народу вже немає"

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих звертає увагу, що при отриманому загальному першому місці за кількістю депутатів у місцевих радах на минулих виборах, партії "Слуга народу" не вдається створити свою більшість в більшості міст і ОТГ. Доводиться йти на різні союзи. Причому досить різноманітні й не зовсім зрозумілі виборцям.

"У кожному регіоні країни" слуги "демонструють" гнучкість "і" політичну доцільність ". Але в Запоріжжі все пішло за іншим сценарієм. Силові методи примусу до об'єднання, будуть приводити до таких демаршів, — прогнозує експерт. — Та ж ситуація в Раді, коли фракцію змушують "через коліно" голосувати за, наприклад, міністра освіти, викритого в плагіаті своєї наукової роботи ".

Все це, на думку Олега Вострих, свідчить тільки про одне — колишньої єдності в монофракції та партії більше немає.

"Кожна область, кожний депутат починає думати про себе і своє майбутнє. Хтось — про фінансовий добробут. І такий буде голосувати так, як скажуть його ляльководи. А хтось починає думати про свій імідж далі. Комусь жити і працювати в даному окрузі. А можливо і далі просуватися в політиці, — зазначає експерт. — Не секрет, що більшість депутатів у фракції СН мають своїх кураторів від олігархів, отримують від них преміальні та чекають сигналу до відокремлення. Відповідно, нема чому дивуватися, що на місцях ситуація повторює рівень Ради. Просто, коли пряники у кураторів закінчуються, починають вдаватися до методу батога".

І це, впевнений Олег Вострих, — підсумок роботи президента і його команди за ці 1,5 року повного і безроздільного правління.

"Усі реформи — в одній ситуації. Поліція на Майдані, розвіюєш мітинг ФОП-ів і спортивні хлопці, змушують голосувати партію президента за голову обласної ради. Реформи в дії. Свобода вибору...", — резюмує експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", "Слуги народу" спільно вирішили не відвідувати дорогих курортів в новорічні свята. Про це ЗМІ повідомила заступник глави фракції "Слуг" нардеп Євгенія Кравчук.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини