Головна Новини Політика внутрішня політика Деолігархізація України: як можуть далі розвиватися події навколо цього законопроєкту
commentss НОВИНИ Всі новини

Деолігархізація України: як можуть далі розвиватися події навколо цього законопроєкту

1 липня видалося дуже "урожайним" на прийняття різних законів у парламенті. За один з них — законопроєкт Володимира Зеленського про олігархів — проголосували 275 нардепів

12 вересня 2021, 12:28
Поділіться публікацією:

Прийнятий Верховною Радою 1 липня в першому читанні президентський законопроєкт №5599 про олігархів (про деолігархізацію) відправлений у вересні на юридичну експертизу до Венеціанської комісії. Що це означає? Як можуть далі розвиватися події навколо цього законопроєкту? Хто в підсумку може виявитися у виграші, хто — у програші? Експерти намагалися відповісти на питання виданню "Коментарі-Україна".

Деолігархізація України: як можуть далі розвиватися події навколо цього законопроєкту

Рада підтримала в першому читанні закон про олігархів. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко вважає, що тепер точно у вересні-жовтні, як попередньо хотіли б сили, які просувають цей законопроєкт, голосуватися в другому читанні він не буде. Тому що Венеціанській комісії потрібен час на його розгляд.

"Якщо будуть дуже просити поспішити, теоретично можуть за місяць впоратися. Якщо ні — три-чотири місяці їй знадобитися для роботи з цим законопроєктом. Тобто, існує висока ймовірність, що його будуть ставити на голосування або під кінець сесії, або (враховуючи кількість правок) — на початок наступного ", — пояснює Богдан Бондаренко.

За його словами, Венеціанська комісія повинна розглянути кілька спірних питань.

Перше — пов'язане з можливістю концептуального існування такого закону. Коли під окремих людей пишеться окремий закон, а не вплітається в загальну систему Антимонопольного комітету і так далі. Коли придумується окремий механізм з реєстром і тому подібними обмеженнями.

Другий момент — експерти комісії повинні досліджувати, чи пропорційні ці пропоновані обмеження для тих, кого у законопроєкті називають олігархами.

Третій — роль Ради нацбезпеки і оборони в цьому процесі. Чому саме РНБО має цим займатися, а не уряд. Адже вплив фінансово-промислових груп — це все ж більше питання внутрішньої політики.

"Крім того, розглянуть і моменти, пов'язані з медіа — чи не створюється ризиків цензури цим законопроєктом, — зазначає Богдан Бондаренко. — Якщо висновок Венеціанської комісії буде з великою кількістю зауважень, постануть питання — як це виправляти? І, можливо, частина депутатів, в тому числі зі "Слуги народу", будуть використовувати це як аргумент, чому вони не можуть (не хочуть) голосувати".

Експерт припускає, що з політичної точки зору козир отримують президент і його оточення. Вони зможуть розповідати, що система обороняється проти "невпинної боротьби Зеленського з олігархами".

"Раціональність цих аргументів досліджуватися не буде, але це точно буде в інформаційному порядку денному, — прогнозує Богдан Бондаренко. — Вся ж історія з розглядом законопроєкту затягнеться як мінімум на пів року. Втім, на мою думку, президенту зі схваленням цього документа поспішати не потрібно. Але протягом року було б непогано це зробити".

На думку політичного експерта, директора Communication group Володимира Манька, навколо законопроєкту про олігархів перед розглядом його в другому читанні розгортається серйозна гра.

"І це зрозуміло, — зазначає він. — Адже йдеться про великі інтереси та великі гроші, які, власне, рухають політику. Думаю, що справжньою метою президента Зеленського як ініціатора цього акту є змусити олігархів бути повністю лояльними до нього. Адже, крім великого фінансового ресурсу, олігархи мають ресурс медійний. А рівень підтримки влади дуже залежить від позиціювання телеканалів".

Експерт зазначає, що в гру навколо деолігархізації активно вступив спікер Ради — Дмитро Разумков.

"Він направив проєкт закону до Венеціанської комісії. Це організація, яка дає висновок щодо відповідності законодавчих актів європейським нормам. І хоч її висновки є рекомендаційними, в демократичних країнах до них заведено прислухатися, — підкреслює Володимир Манько. — У фракції "Слуга народу" незадоволені такими діями спікера, тому що перед цим просили Разумкова почекати та направити в комісію вже прийнятий у другому читанні повноцінний закон. Але Разумков зробив по-своєму".

Такий хід спікера пов'язаний з тим, вважає експерт, що законопроєкт містить багато порушень як європейських норм, так і української Конституції.

"Зокрема, щодо повноважень президента і РНБО. Європейцям точно не сподобається, що в Україні мають намір складати списки осіб, які будуть утиснутими у правах, причому робити це без суду і слідства", — прогнозує Володимир Манько.

Якщо негативний висновок від комісії надійде перед другим читанням, то це означає, що законопроєкт повинен бути або істотно змінений, або відхилений. Але, оскільки висновок є рекомендаційним, його можуть просто проігнорувати й проголосувати за закон, пояснює експерт.

"Торпедуючи" деолігархізацію "(навмисно взято в лапки) від президента, Разумков підсилює власну самостійну лінію в середині влади, а також демонструє потенційним спонсорам свою спроможність. У разі провалу "деолігархізації" дуже в незручному становищі опиниться сам її ініціатор. Можна спрогнозувати навіть початок напіврозпаду, а потім і розпаду монобільшості, що призведе до дострокових парламентських виборів навесні 2022, — каже Володимир Манько. — У випадку, якщо законопроєкт все-таки буде прийнятий і олігархи потраплять в якісь списки, вони нічого не втрачають. Їм просто потрібно буде коригувати інформаційну політику своїх медіа за запитом влади. У разі ж провалу законопроєкту, вони будуть коригувати інформаційну політику в інтересах інших осіб. Поки ж вони спостерігають за грою і роблять свої ставки".

Нагадаємо, "Коментарі" разом з експертами розібралися, чи може у 2021 році на тлі наслідків корона-кризи початися глобальний переділ власності й деолігархізація як в Україні, так і у світі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини