Головна Новини Політика внутрішня політика Чому Порошенко відмовляється співпрацювати зі слідством і до чого це може призвести: розповіли експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Порошенко відмовляється співпрацювати зі слідством і до чого це може призвести: розповіли експерти

Експерти повідомили, до чого може призвести ігнорування Петром Порошенком процесуальних норм

31 січня 2022, 14:45 comments1850
Поділіться публікацією:

Чому Порошенко відмовляється співпрацювати зі слідством і до чого це може призвести: розповіли експерти

Петро Порошенко, фото з відкритих джерел

П'ятий президент України, народний депутат, лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко прибув 31 січня на допит до Державного бюро розслідувань (ДБР). Справу, за якою його викликали в ДБР (підозра в держзраді та сприянні діяльності терористичних організацій у кримінальному провадженні щодо злочинної схеми постачання вугілля з тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям “Л/ДНР”) назвав "абсолютно порожньою і нікчемною". І заявив, що співпрацювати зі слідством не буде. Як оцінюєте такі дії Порошенка? Як події можуть розвиватись далі?

На судовий розгляд "вугільної справи" можуть піти роки

Доктор права, адвокат Іван Ліберман називає позицію Порошенка цілком логічною.

"Швидше за все, він використовує статтю 63 Конституції України – не давати свідчення щодо себе, членів своєї родини, близьких родичів. Це практика, що часто застосовується. Таким чином, він не дає можливості правоохоронцям надалі його допитувати", – пояснює експерт.

Він акцентує, що ДБР останнім часом робить у деяких справах низку серйозних помилок. Тоді як адвокатура в Україні є досить потужною – у нас 65 тисяч адвокатів. І в цій неймовірній конкуренції зросло якісне надання послуг, наголошує Іван Ліберман.

"Упевнений, що адвокати Порошенка знайдуть масу процесуальних, технічних помилок, щоб практично кожну дію слідства визнавати такою, що не відповідає нормам кримінально-процесуального кодексу та законів взагалі, – каже експерт. – Зараз триває досудове розслідування. Говорити про подальшу перспективу (як справа розглядатиметься в суді першої інстанції, якщо взагалі туди дійде) поки що не доводиться. Зрозуміло, що слідство робитиме все, щоб вручити обвинувальний акт після відповідних дій. І направити справу до суду. Але судова перспектива, судовий розгляд — це можуть бути роки. Мені відомо, що в Україні є справи, які розглядаються у судах понад десять років. А такі, як справа Порошенка, мають особливий колорит. А його адвокати точно зроблять все, щоб воно не розглядалося динамічно. І це одна з дієвих форм захисту".

Порошенко намагається перетворити процес на трибуну для власних політичних заяв

Викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, політолог Петро Олещук розмірковує так:

"Порошенко продовжує свій підхід, сутність якого полягає в ігноруванні звинувачень та спробі уникнути обговорення сутності справи. Йому невигідна будь-яка згадка про себе поруч із Медведчуком, тому він намагається в принципі не говорити про звинувачення як такі. Тому він прямо ігнорує вимоги закону та інших норм".

Фактично, продовжує експерт, Порошенко намагається перетворити процес на трибуну для власних політичних заяв.

"Звідси – ігнорування процесуальних норм. Втім, не зрозуміло, до чого це призведе у стратегічній перспективі", – наголошує Петро Олещук.

За його словами, вічно ігнорувати процес не вийде, а демонструючи ігнорування норм права Порошенку важко апелювати до "порушення норм права з боку звинувачення".

Як повідомляв портал "Коментарі", експерти розповіли, що не так із домовленостями у Парижі між представниками нормандської четвірки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини