Головна Новини Політика внутрішня політика Чому є малоймовірною відставка Шмигаля - думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому є малоймовірною відставка Шмигаля - думки експертів

Чому Офісу президента невигідна відставка Дениса Шмигаля розповіли експерти

9 лютого 2021, 14:29
Поділіться публікацією:

В Офісі президента України запевняють, що не збираються змінювати чинного главу уряду Дениса Шмигаля, чутки про відставку якого (а то і всього Кабміну) активно мусуються не перший місяць. Що це — хороша міна при поганій грі або в ОПУ дійсно вирішили ставити на Шмигаля і далі — в цих питаннях "Коментарі" розбиралися разом з українськими експертами.

Чому є малоймовірною відставка Шмигаля - думки експертів

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Особливих кандидатів на заміну Шмигаля немає"

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов зазначає, що для підняття (або хоча б утримання) рейтингу влада повинна виконувати передвиборчі обіцянки. А тут — суцільні провали. І частина негативу за це бере на себе Кабмін зі Шмигалем на чолі.

"Мирний кейс по Донбасу — провалений. Тарифна політика — провалена. Люди вже отримали платіжки з колосальними сумами. Провалений кейс вакцинації. Всі країни Європи, включаючи Молдову, вже почали вакцинацію. Тільки Україна — в кінці черги. З огляду на все це, логіка у відставці Шмигаля є. Але спочатку він повинен увібрати весь негатив. Відповісти за провали за багатьма напрямками. Після чого його зроблять цапом-відбувайлом. Упевнений, що з ним попрощаються вже навесні, коли закінчиться опалювальний сезон", — говорить Кирило Молчанов.

Проблема, на його думку, не тільки в тому, що поки немає голосів в парламенті для потенційного голосування за новий Кабмін.

"Схоже, що у Зеленського особливо немає кандидатів на заміну Шмигаля. Кого ставити? Такого ж сірого ноунейма, який перебуватиме в тіні президента? Тоді він не буде достатньою мірою вбирати негатив, — зазначає Кирило Молчанов. — Думаю, що вибір впаде або на людину, яка буде повністю залежати від Зеленського (як Шмигаль), або на когось з умовної групи "Сорос" (як був Гончарук, як, можливо, будуть Вітренко або Коболєв). Хоч варто було б ставити когось із важковаговиків, справжніх профі, хто займався б чисто економічною роботою і не викликав у Офісу президента побоювань як можливий політичний конкурент".

"ОП не може зібрати голоси в Раді під нового прем'єра"

Політичний експерт Олександр Савченко вважає, що змінювати Шмигаля зараз Офісу президента (ОП) невигідно. Більш того — неможливо.

"Подивіться, як їм важко провести навіть призначення Юрія Вітренка повноцінним главою Міненергетики, — звертає увагу політексперт. — Дві провальні спроби. Наскільки відомо, буде ще й третя. Всі ці дії, переговори, зриви домовленостей віднімають сили у ВП. І зменшують його вагу, демонструючи, що президент все менше має впливу на парламент".

На думку Олександра Савченко, якби розглядався варіант зміни Шмигаля, а з ним і всього Кабміну (швидше за все — пакетним голосуванням), не потрібно б було так мучитися з Вітренко.

"Все вказує на те, що ОП не може зібрати голоси в Раді. А вже тим більше — під прем'єра, який підкорявся б президенту. З огляду на розбрід і хитання в монобільшості, там швидше підтримають того, хто буде незалежний від волі ОП. Питання і в тому — де знайти кандидата, який погодився б у нинішній важкій ситуації очолити Кабмін? Так що поки не знайдуть таку людину, а також поки не будуть стовідсотково впевнені в тому, що Рада проголосує за нього і новий склад Кабміну — Шмигаль залишиться прем'єром ", — прогнозує Олександр Савченко.

Як повідомляв портал "Коментарі", в Офісі Президента України прокоментували інформацію про те, що зараз йде пошук кандидатів на пост прем'єр-міністра, які можуть замінити чинного главу уряду Дениса Шмигаля.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини