Головна Новини Політика внутрішня політика Чи «потеплішають» наші батареї вчасно - питання відкрите: екс-нардеп розповіла, що приховують в Кабміні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи «потеплішають» наші батареї вчасно - питання відкрите: екс-нардеп розповіла, що приховують в Кабміні

Оскільки тарифи за ЖКП зросли на 36%, то можна припустити, що в цьому році зростання заборгованості буде більше, ніж в минулому році

14 вересня 2021, 14:42
Поділіться публікацією:

Згідно найоптимістичнішим сценарієм, на кінець опалювального сезону борг населення за комунальні послуги може перевищити 100 млрд грн, або більше 2% ВВП. Як передає видання "Коментарі", про це на своїй сторінці в Facebook пише екс-нардеп Тетяна Острікова.

Чи «потеплішають» наші батареї вчасно - питання відкрите: екс-нардеп розповіла, що приховують в Кабміні

Батерея Фото з відкритих джерел

Вона розповідає, з 1 серпня 2020 по 1 березня 2021 борг виріс з 55,8 млрд грн до 82,1 млрд грн, різниця зростання — 26,3 млрд грн. Завдяки теплим місяцям в 2021 році борг частково було погашено населенням. Станом на 1 серпня 2021 року, борг становить 64,4 млрд грн, що більше минулорічного показника на 8,6 млрд грн. У той же час, в липні цього року населенню було нараховано 10,6 млрд грн за комунальні послуги, а в липні минулого року — 7,8 млрд грн, тобто в 2021 році на 36% більше. Нардеп підкреслює, оскільки тарифи на ЖКП зросли на 36%, то можна припустити, що в цьому році зростання заборгованості буде більше, ніж в минулому році і орієнтовно складе 35,7 млрд грн. Отже, сумарний борг за несплачені ЖКП станом на 01.03.2022 може бути 100,2 млрд грн.

Тетяна Острікова пише, причина збільшення заборгованості по КП не тільки в зростанні ціни газу, але і в зменшенні урядом України кількості субсідіантов і зниженні витрат на субсидії. У 2017 і 2018 роках на субсидії йшло по 70 млрд грн, а зараз — по 35 млрд грн, що вдвічі менше. І це було у відносно стабільні роки, без карантинів і локдаунів.

"В результаті уряд України виявився непідготовленим до негативного сценарію, коли на міжнародних хабах ціни на газ ростуть — населення вже заборгувало значну суму за ЖКП і не має резервів для оплати послуг за високими цінами; в бюджеті немає грошей на субсидії; відсутні можливості для нових запозичень, оскільки дефіцит бюджету максимально роздутий. Тому чи "потеплішають" наші батареї вчасно? — Питання поки що відкрите. Хоча в уряді запевняють: все під контролем", — резюмувала Тетяна Острікова.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Шмигаль розповів, якими будуть тарифи на опалення в зимовий період.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини