Головна Новини Політика внутрішня політика Чи є у влади причини звільняти в.о. міністра енергетики Вітренка
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є у влади причини звільняти в.о. міністра енергетики Вітренка

Експерти заявляють, що в української влади є кілька причин, щоб звільнити в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка

8 квітня 2021, 11:05
Поділіться публікацією:

Нещодавно в пресі з'явилася інформація про те, що виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Вітренко, якого так наполегливо пробивав через парламент Офіс президента, написав заяву про звільнення. При цьому сам Вітренко і Міненерго це заперечують. Що відбувається і чому? Сайту "Коментарі" пояснили експерти.

Чи є у влади причини звільняти в.о. міністра енергетики Вітренка

Звільнення Вітренко: чи є причини відсторонювати політика. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua


Є кілька причин — політична, кадрова і міжнародна


На думку політтехнолога Олега Постернака, причин такої дивної ситуації навколо Вітренка кілька.

"По-перше, політична. Йдеться про обмеженість функцій в.о. міністра і нереалізованої амбіції Вітренко стати першим віце-прем'єром. У Раді для цього до досі немає голосів. Саме цей нюанс загострив відносини з прем'єром Шмигалем, що сприймає Вітренко як політичного і апаратного конкурента, що має прямий діалог з Офісом президента, — пояснює експерт. — У зв'язку з цим останньому не потрібні зайві тертя в уряді. Тому є зацікавленість в "м'якій ротації". Як тільки знайдуть заміну, тоді можна буде опублікувати звільнення Вітренка".

Другою причиною Олег Постернак вважає кадрову.

"У Вітренка так і не вийшло сформувати власну команду заступників в Міністерстві, налагодити взаємодію з "Нафтогазом" і "Енергоатомом", — зазначає політтехнолог. — Третя причина — міжнародна. Діяльність Вітренка ускладнила діалог з МВФ через обмеження ціни на газ. І, можливо, його відхід ознаменує зміна формату співпраці з міжнародними кредиторами".


Уряд розчарувався в Вітренку


Експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай вважає, що в можливій відставці Вітренка (хоч останній її поки спростовує) лежить конфлікт інтересів.

"Причому конфлікт як в уряді, так і в Офісі президента, а також з нашими іноземними партнерами, — зазначає Валентин Гайдай. — Є думка, що в Вітренку розчарувалися на Банковій, він не зміг знайти спільну мову з прем'єром Шмигалем і з МВФ. Провали в його призначенні в Раді — тому найкраще свідчення".

Цікавим фактом, за словами експерта, є те, що з Катару, де перебував на початку цього тижня президент України з офіційним візитом, Вітренко повернувся "своїм ходом", а не на борту урядової делегації.

Також сайт "Коментарі" раніше писав, що ховається за призначенням Вітренка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини