Головна Новини Політика внутрішня політика Чи є черга за портфелем Резнікова
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є черга за портфелем Резнікова

Чимало розмов точиться про можливе звільнення Олексія Резнікова, проте знайти йому швидку заміну досить непросто

8 лютого 2023, 16:25
Поділіться публікацією:

Причини та наслідки корупційних скандалів січня, і один з найгучніших – із закупками продуктів для армії проаналізував політичний оглядач Юрій Васильченко, пишуть "Коментарі".

Чи є черга за портфелем Резнікова

Хто може замінити чинного Міністра оборони України

Реакція Міністра оборони  Олексія Резнікова на викриття оборудок його підшефних стала помилковою – будь-яких виправдань суспільство зараз не сприймає. Та він став "кульгавою качкою", проте від відставки його рятує два моменти. Перший – Міністр оборони має представляти Україну на лютневому засіданні у форматі Рамштайн і заміна Резнікова просто зараз кимось іншим може ускладнити важливий процес безперервного постачання зброї. Другий момент – у кадровому резерві чинної влади немає надійної фігури, здатної замінити чинного міністра.

Очільник "слуг" у Верховній Раді Давид Арахамія анонсував ім’я наступника Резнікова — Кирила Буданова, а нинішнього міністра "перевів" на посаду керівника Мінстратегпрому. Поспіх Арахамії всіх здивував. Та й навіть якщо йде мова про призначення Буданова, то про це не варто повідомляти на увесь світ. Та й не факт, що самому Буданову зараз потрібен такий портфель. Він очолює військову розвідку, до діяльності цієї важливої ланки в обороні нашої держави питань не виникає.

"А те, що керівник ГУР помітний у медіа, можна розглядати як складову його професійної діяльності. Заяви на кшталт "звільнимо Крим до літа" – не бравада і не переоцінка наших сил. Такі сигнали, перш за все, спрямовані не на українську аудиторію, а на західну, щоб окремі діячі не мріяли винести деокупацію Криму за дужки. А також на російську, щоб росіяни розуміли – всі вкрадені українські території доведеться віддати, так що на часі позбавлятися нерухомості в Криму і тікати", — пояснює Васильченко.

За словами політичного оглядача,  зараз знайти достойну заміну самому Буданову – теж завдання не з простих. Та й взагалі, відставка керівника ГУР напередодні прогнозованої ескалації військових дій виглядає нелогічним кроком. Є ще один нюанс – Буданову доведеться звільнятися з військової служби, адже згідно з чинним українським законом Міноборони очолює цивільна особа. Як і у країнах НАТО.

"Можна припустити: Банкова спробує переконати партнерів, що під час війни міністр оборони може бути військовим. І під Буданова змінять закон. Однак це поганий варіант: Київ ризикує посваритися з друзями, від фінансової і військово-технічної допомоги яких дуже залежний", — каже Юрій Васильченко.

До того ж цей нюанс стосується будь-кого з чинних військових. У соцмережах з’явилися припущення, що місце Резнікова може зайняти і генерал, командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський. Пояснюють двома моментами. По-перше, у такий спосіб, буцімто, вдасться розвести сфери впливу Валерія Залужного та Олександра Сирського. Тут згадуються торішні розмови про начебто тертя між двома воєначальниками. Розмови відразу припинилися, щойно Валерій Залужний спростував наявність конфлікту.

"Схоже, хтось запускає другий сезон серіалу "Сварка генералів", — припускає оглядач. — По-друге, у командувача Сухопутних військ позитивний імідж серед наших партнерів. У західній пресі неодноразово публікувалися статті про його військовий талант. Але Сирському доведеться йти з військової служби. Чи розумно втрачати якісних воєначальників заради того, щоб спустити на гальмах історію з сумнівними закупівлями для потреб армії? Відповідь очевидна – ні".

Щодо потенційного майбутнього Міністра оборони, то зустрічається і прізвище заступника Андрія Єрмака в ОП Романа Машовця. Він – цивільний, раніше був військовим. То ж у випадку такого призначення згаданий закон не порушуватимуть.

"Але і тут є зауваження. По-перше, новому міністру потрібен час, щоб глибоко ввійти у курс справ. На цій посадовій особі зараз сконцентровано дуже багато речей і дуже багато відповідальності. По-друге, така кандидатура має виглядати переконливою для партнерів, вони повинні побачити в ньому ефективного менеджера. Як це зробити за короткий час, сказати складно. По-третє, всередині країни фігура Машовця може викликати застереження через роботу в президентському Офісі", — каже Юрій Васильченко.

Ситуація з можливою заміною Резнікова проявила одразу кілька проблем. Перша: треба знайти кандидата, який потягне важкого воза в Міноборони і при цьому країна не втратить якісного військовика. Друга: після скандалу з закупівлями кандидат в міністри оборони має для наших партнерів виглядати дуже переконливим. Третя проблема: замала кадрова лава запасних.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять нові призначення очільників областей: Хто ці люди.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини