Головна Новини Політика внутрішня політика Чергова підозра: у Зеленського роблять ще одну спробу «загнати» Порошенко
commentss НОВИНИ Всі новини

Чергова підозра: у Зеленського роблять ще одну спробу «загнати» Порошенко

Першим про нову справу проти Порошенка повідомив кілька тижнів тому колишній заступник генпрокурора Віктор Трепак

18 грудня 2021, 15:08 comments1267
Поділіться публікацією:

П'ятому президентові України, лідеру "Європейської солідарності", народному депутату Петру Порошенку намагалися у п'ятницю, 17 грудня, вручити повістку про виклик. Проте він проігнорував слідчих. Про це повідомили у Державному бюро розслідувань (ДБР), уточнивши, що йдеться про розслідування злочинної схеми постачання вугілля з тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям "ЛНР" та "ДНР". Вже відомо, що Порошенко відбув за кордон. Як можуть розвиватися події? Чи вдасться команді Зеленського "загнати" Порошенка – чи це гра на публіку? У цьому розбиралися в інтерв'ю виданню "Коментарі" наші експертів.

Чергова підозра: у Зеленського роблять ще одну спробу «загнати» Порошенко

Петро Порошенко и Володимир Зеленський. Фото з відкритих джерел

Ця ситуація просто говорить про загострення боротьби за владу і може нічим не закінчитися

Адвокат, кандидат юридичних наук Сергій Войченко нагадує, що вся країна навесні 2020 року вже спостерігала за шоу "злови Порошенка".

"Ми були свідками спроб обрати запобіжний захід, судові засідання, мітинги тощо. Тоді називалися різні цифри кримінальних проваджень — і 20, і 24, і 28. Закінчилося одним великим пшиком. Загалом можна довго дивитися на те, як біжить вода, горить вогонь і ДБР розслідує кримінальні провадження щодо Порошенка", – зазначає Сергій Войченко.

На його думку, як розвиватимуться події, залежить від того, чи залишилися в правоохоронних органах професіонали, які можуть довести справу до кінця – і довести провину Порошенка, якщо така є.

Є відео-докази спроби вручення йому повістки і того, що він свідомо уникає цього. Тобто злісно ухиляється від явки до слідчого. Якщо ситуація повториться, думаю, як і минулого року, ДБР може звернутися до суду з метою приводу Порошенка (як свідка чи підозрюваного) та оголосити його у розшук. Але зараз, на мою думку, ця ситуація просто говорить про загострення боротьби за владу, і може нічим не закінчитися", – резюмує Сергій Войченко.

Суспільство спостерігає чергову спробу влади відвернути увагу від провалів своїх міністрів у підготовці до опалювального сезону

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих вважає, що ми бачимо спробу влади відвернути увагу від провалів своїх міністрів у підготовці до опалювального сезону за допомогою вже стандартного шоу (у цьому випадку чергової спроби вручити повістку Порошенку).

"Навряд це принесе Банковій якісь плоди, – каже Олег Вострих. – Ціни на комунальні послуги зростатимуть, варто очікувати відключень світла та проблем із опаленням. Тому шоу та перекладання відповідальності за свої промахи через 2,5 роки правління вже не спрацюють тією мірою, як хотілося б Офісу президента".

Тим більше, пояснює експерт, міжнародна підтримка президента Зеленського залишає бажати кращого, тоді як Порошенко має досить сильне лобі на Заході – і воно не залишить ситуацію поза увагою.

Те, що пред'являють Порошенку, не встоїть у судах, якщо дійде до відповідного розгляду

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, адвокат Михайло Дяденко зізнався:

"У мене є сумніви, що з тим розвалом правоохоронної системи, системи органів прокуратури, який ми зараз спостерігаємо, Порошенко буде підготовлено належну підозру, підкріплену відповідними доказами. Швидше за все, те, що йому пред'являють (і пред'являють, можливо, цілком справедливо), не встоїть у судах, якщо дійде відповідного розгляду".

Але сам факт втечі Порошенка від тих, хто прийшов вручати повістку, говорить, на думку експерта, багато про що.

"Для політика західного зразка його втеча від органів правопорядку, які намагаються вручити йому повістку, означала б політичну смерть, – упевнений Михайло Дяденко. – Думаю, чинній владі, ДБР, достатньо намагатися знову і знову вручати підозри Порошенку у найнезручніших для нього місцях. Щоб він і далі тікав від правоохоронців, показуючи, наскільки боїться звинувачення, боїться справедливого суду. Хоча, наголошую, я сумніваюся, що відповідні докази належним чином буде зібрано. Прокуратура в Україні, на жаль, перебуває у дуже жалюгідному стані".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Порошенко заступився за українських розвідників.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини