Головна Новини Політика внутрішня політика Чаус зізнався у лжесвідченні: по кому тепер ударить справа одіозного екс-судді
commentss НОВИНИ Всі новини

Чаус зізнався у лжесвідченні: по кому тепер ударить справа одіозного екс-судді

За словами Чауса, його змусили сказати на камеру, що він виїхав з країни літаком, а також приходив до кабінету Петра Порошенка

9 лютого 2022, 12:01
Поділіться публікацією:

Справа судді Миколи Чауса б'є вже не лише по п'ятому президенту Петру Порошенку (з подачі якого його нібито вивезли за кордон), а й по чинному главі держави Володимиру Зеленському (за якого Чауса викрали з Молдови). Скандальний колишній суддя, за якого нещодавно внесли заставу , зізнався у лжесвідченні. За його словами, до нього застосовували фізичну силу, щоб він висловився проти Порошенка.

Чаус зізнався у лжесвідченні: по кому тепер ударить справа одіозного екс-судді

Микола Чаус - фото з відкритих джерел

Хто більше страждає від свідчень Чауса та загалом від ситуації навколо нього? Як можуть події розвиватись далі? Щоб розібратися у цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Кейс, який готувало оточення Зеленського з метою вдарити по Порошенку – тепер грає проти Єрмака, Татарова та самого Зеленського

Політолог Віктор Таран називає справу Чауса – класичним прикладом політичного айкідо. Коли ми використовуємо силу опонента проти нас – проти нього. І відповідь виходить у рази сильнішою, ніж удар, який намагалися завдати нам.

"У випадку з Чаусом та сама ситуація, – пояснює експерт. – Кейс, який готувало оточення Зеленського з метою вдарити по Порошенку – тепер грає проти Єрмака, Татарова та самого Зеленського. Думаю, навіть у страшному сні вони не могли уявити, коли готували спецоперацію з викрадення Чауса з Молдови та його переправлення в Україну, що людина, яка мала давати публічні свідчення проти Порошенка (звинувачуючи у зловживанні владою та тиску на слідство) – тепер даватиме такі ж свідчення проти них. І судячи з матеріалу, який опублікував на своєму YouTube-каналі нардеп від "Європейської солідарності" Володимир Ар'єв, суспільство скоріше віритиме версії Чауса (що його викрали, катували, змушували давати свідчення проти Порошенка), а не тому, що йому хотіли закидати ( що Порошенко нібито давав команду садити Корбана та інших)".

На думку Віктора Тарана, на нас чекає певний серіал, який вже анонсував Ар'єв. Багато відео з цікавими деталями, де Чаус докладніше опише, як відбувався тиск, як його змушували свідчити і так далі.

"Чому це треба Чаусу? Він розуміє, що єдиний шанс урятувати своє життя – публічність. І парадокс у тому, що людина, яку, швидше за все, аргументовано звинувачують у протиправних діях, має чудові шанси набути статусу переслідуваного з політичних мотивів. І виграти, як мінімум, у Європейському суді з прав людини. І отримати м'якіший вирок від української Феміди. І він цим однозначно скористається", – прогнозує політолог.

Він вважає, що така ситуація стала можливою через низький професіоналізм чинної влади.

"Судячи з відео, яке опублікував Ар'єв, ми бачимо, наскільки був низький рівень виконання даної спецоперації. "Зелена" влада робила і робить ставку у кадрових питаннях не на професіоналів, а на учасників "кварталів", родичів, друзів, однокласників, дружин та чоловіків однокласників тощо. Такий собі маленький "квартальчик-міжсобойчик". Це, можливо, непогано для управління бізнес-корпорацією, як 95 квартал, але точно не підходить для управління країною. І таких проколів при владі через кадрові помилки ми бачили за 2,5 роки достатньо. І, судячи з динаміки, вони продовжуватимуться, добиваючи рейтинги "слуг" та Зеленського", – резюмує Віктор Таран.

Нинішні заяви судді-втікача – це банальна стратегія захисту

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень доктор політичних наук Ігор Петренко вважає, що Чаус давно повідомив потрібну інформацію правоохоронцям.

"У тому числі – і про махінації Порошенка, – наголошує експерт. — Вона просто чекає свого часу. А нинішні заяви судді-втікача – це банальна стратегія захисту, коли він намагається зробити із себе жертву та розповідає про якийсь тиск на себе".

На думку Ігоря Петренка, ця справа ніяк не вплине на Зеленського та владу, а ось для Порошенка вона дуже токсична. І можливо, саме тому люди з оточення Петра Олексійовича намагаються зараз оточувати Чауса любов'ю, турботою та "корисними порадами", зазначає експерт.

Раніше на порталі "Коментарі" — Ребрендинг "Слуги народу" : чи стане сценарій виграшним для команди Зеленського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини