Головна Новини Політика внутрішня політика Чаплига розповів про роботу з Луценком і як змусити США поважати Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Чаплига розповів про роботу з Луценком і як змусити США поважати Україну

Для досягнення політичної мети у перемовинах з українськими політиками та на міжнародному рівні ефективними є два інструменти, вважає експерт

9 червня 2021, 20:07
Поділіться публікацією:

Політичний експерт та експрессекретар омбудсмена України Михайло Чаплига розповів "Коментарям", як працював із політиками під час подій на Майдані і які висновки зробив щодо перемовин з політичними діячами в Україні та щодо перемовин на міжнародному рівні.

Чаплига розповів про роботу з Луценком і як змусити США поважати Україну

Політика. Ілюстрація: sydenhamhighschool.gdst.net

Михайло Чаплига розповів, як працював із ексгенеральним прокурором України Юрієм Луценком, коли той став координатором від партій Арсенія Яценюка та Петра Порошенка після подій на Майдані 2013 року.

"Тоді у Яценюка з Порошенком була якась коаліція — та, якої нібито нема. Юра тоді став координатором. Я прийшов до нього. Ми ж розуміємо, що робить кожна політична сила, у якої є певні інтереси, — НГО (недержавні громадські організації, — ред.) і таке інше", — зазначив Чаплига.

Під час роботи з Луценком експерт зіткнувся з політичними атаками з боку депутатів об’єднаної сили та зізнався, що в якийсь момент втомився від політики і хотів скласти свій мандат.

"На що Юрій Віталійович каже: "Михайло, ну, ти ж у Раді однаково довго, як і я". Я ж помічником ще приходив [працювати в парламент], 1997 рік. — "Ти ж знаєш, що таке Рада? Скажи, будь ласка, з чим ти прийшов?" — Я йому: "З голою ср*кою і сандалями". А він мені: "Із сандалями ти прийшов на Wall Street і що ти хочеш? Ти хочеш, щоб Wall Street тебе слухав?" — розповів про розмову з Луценком тих часів Чаплига.

Цю історію він порівняв із міжнародною політикою та перемовинами українських лідерів із лідерами США та Євросоюзу.

"Я намагався пояснити чинній владі та попередній, що у прагматичному світі кожен — НАТО, ЄС, Америка та інші з тобою будуть розмовляти, коли у тебе є дві речі. Перша річь — ти можеш їх так боляче вколоти, що це принесе їм незручності й відповідно вони звернуть на тебе увагу. Або — ти можеш щось їм запропонувати, що їм цікаво в плані поторгуватись", — поділився думкою політолог.

Чаплига зазначив, що в ситуації політичних атак, коли він працював із Луценком, поторгуватися в нього було нічим.

"Сандалі мої мало кого цікавили. Відповідно, мені потрібно було створити щось, щоб можна було дуже боляче вколоти. Що може дуже боляче вколоти? Може публічне слово. З тих пір я почав "точити" це слово", — резюмував експерт.

Михайло Чаплига також розповів "Коментарям", як заробити, працюючи політичним експертом. Головною можливістю отримання грошової винагороди політолог назвав консультації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини