Головна Новини Політика внутрішня політика Як можна заробити політичному експерту — Чаплига
commentss НОВИНИ Всі новини

Як можна заробити політичному експерту — Чаплига

Чимало вітчизняних політекспертів паралельно займаються власним бізнесом, щоб мати «копійку»

9 червня 2021, 15:55 comments1586
Поділіться публікацією:

Мати статус експерта — з будь-яких питань у нинішньому суспільстві вважається досить престижним. Особливою популярністю користуються, звісно, люди, які розуміються на політичному порядку денному.

Як можна заробити політичному експерту — Чаплига

Політичний експерт Михайло Чаплига. Фото з відкритих джерел

Спеціально для порталу "Коментарі" політексперт Михайло Чаплига розповів, як можна заробити, займаючись подібною справою.

За словами Чаплиги, отримати якийсь прибуток завдяки роботі політичного експерта цілком можливо. Хоча, скоріш за все, особливо великих сум чекати не варто. Головною можливістю отримання грошової винагороди фахівець називає консультації.

Як пояснив Михайло Чаплига, за участь у різних телевізійних програмах або роз'яснення ситуації для будь-яких ЗМІ політексперти грошей не отримують. Але якщо мова заходить про консультації, це вже інше питання.

"Більшість із нас займається консультаціями. Якщо говорити про мене, то я, наприклад, дуже люблю цих "дітей у зелених кедах" [мова про партію "Слуга народу" (СН), — ред.] і дуже часто критикую їх вирішення в ефірах. Але, крім цього, потрібно давати і знання", — вважає експерт.

При цьому Чаплига уточнює, що під час телевізійних шоу політикам дуже складно засвоювати щось почуте, наскільки б правильна думка не озвучувалася.

"Відсотків п'ять-десять політиків із цієї сили [все ще СН, — ред. ] можуть підійти до мене після ефіру з питанням: "Ну і як з тобою боротися?" І тут вже зовсім інше питання! — сміючись, пояснює фахівець. — Я говорю, що можу розібрати з ними кейс, навести факти і контраргументи, але це вже консультація. І, зрозуміло, вона буде коштувати грошей".

Також Михайло Чаплига підкреслює, що існують різні види політичних консультацій. Хтось працює з конкретною особою, інший — над окремим питанням. Дехто, наприклад, може супроводжувати цілі виборні кампанії.

"У такому випадку відстежується і опрацьовується ідеологія кампанії, філософія, тактика, стратегія, окремі юридичні аспекти, — розповідає експерт. — Також окремо увага приділяється "польовій" роботі".

Є і ті фахівці, які працюють безпосередньо в площині комунікацій. За словами Чаплиги, такі люди розповідають, як варто поводитися перед камерою, яких помилок припускаються, які сигнали і емоції ми "розкриваємо" окремими неусвідомленими діями.

При цьому, розмовляючи з колегами по цеху Олексієм Голобуцьким і Валерієм Клочком, політичний експерт погодився з твердженням, що багатьом людям з їхньої сфери доводиться мати паралельне джерело заробітку, адже винятково на "консультуванні" особливого статку сколотити не вийде.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, які професії з плином часу зникли, адже послуг таких фахівців світ більше не потребує. Більше подробиць — у нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, працівники якої галузі отримують найрекордніші зарплати серед українців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини