Головна Новини Політика внутрішня політика Центр протидії дезінформації: корисний інструмент для країни чи для чинної влади — експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Центр протидії дезінформації: корисний інструмент для країни чи для чинної влади — експерти

Експерти неоднозначно оцінюють створення Центру протидії дезінформації

12 березня 2021, 14:15
Поділіться публікацією:

З 16 березня в Україні планують запустити роботу Центру протидії дезінформації. Секретар РНБО Олексій Данилов розповів, що з себе представлятиме дане нововведення. За його словами, Центр буде знаходитися в ситуаційному центрі апарату РНБО на вулиці Банковій. До його роботи залучать представників національної розвідки, відповідних міністерств і відомств. Основне завдання центру  протистояти дезінформації, яку запускає РФ. Але чи можуть   під благими намірами ховатися підводні течії? Спеціально для сайту "Коментарі" ініціативу оцінили експерти.

Центр протидії дезінформації: корисний інструмент для країни чи для чинної влади — експерти

Центр протидії дезінформації: в чиїх інтересах буде створено ініціативу. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Центр може стати ефективним інструментом протидії дезінформації

Експерт у сфері комунікацій, співзасновниця Мережі захисту національних інтересів "Антс" Людмила Долгоновська впевнена, що створення такого Центру  це правильна і важлива ініціатива.

"Якщо зазначений орган буде наділений реальними повноваженнями, є підстави вважати, що він буде ефективним інструментом протидії дезінформації. Доцільно, якщо Центр стане місцем акумулювання напрацювань інших підрозділів спеціальних служб, відомств, аналітичних центрів та наукових установ, а також дійсно вагомих досягнень громадського сектору та медіа в цій сфері. За роки війни ми отримали безцінний досвід: навчилися виявляти інформаційні загрози, зчитувати ворожі наративи, перевіряти контент, розвінчувати фейки і міфи. Очевидно, цей досвід вимагає системного аналізу, вдосконалення та практичного застосування з метою нівелювання деструктивних інформаційних впливів. До цієї роботи необхідно залучити кращих вітчизняних фахівців. Кадрове забезпечення є одним з визначальних чинників ефективності діяльності створюваного Центру".

Орієнтирами для його роботи, на думку Людмили Долгоновської, можуть бути кращі практики і підходи таких організацій, як Центр передового досвіду НАТО зі стратегічних комунікацій, the Atlantic Council DFRLAb, East Stratcom Task Force's "EUvsDisinfo", Bellingcat.

"Головне пам'ятати, що в епоху постправди, битви наративів та інформаційного перенасичення найважливіше  це довіра. Тому й у випадку з Центром варто зі старту запускати дієву, продуману і бездоганно представлену його модель", — констатує Людмила Долгоновська.

Центром протидії дезінформації може користуватися влада в особистих цілях

Політичний експерт Михайло Чаплига вважає, що під приводом боротьби за чистоту інформаційного поля відбувається легалізація ЛОМа-ферми, бота-ферми діючої влади.

"До такого не додумалися навіть Кучма з Януковичем. Публічно, відкрито, з помпою відбувається створення "Міністерства правди" прямо при Офісі президента. Причому якщо інститут президента у нас прописаний в Конституції, то ні Офісу, ні Адміністрації глави держави там не фігурує. Тобто, відбувається створення незрозуміло чого незрозуміло при чому. Втім, все ж зрозуміло чого. Інструменту для боротьби з інакомисленням. Інформаційних військ, які працюють виключно в інтересах чинної влади",  зазначає Михайло Чаплига.

Він підкреслює, що з точки зору правової держави, такі центри можуть існувати. Але  в рамках структурних підрозділів діючих департаментів. Наприклад, кібер-поліції (при МВС) або кібер-військ (при Міноборони).

"Кримінальний Кодекс у нас виписаний якісно і ємко. Нічого додавати й придумувати не треба,  упевнений експерт.  Є правові інструменти боротьби з брехнею, наклепом. Якщо ж мова про соцмережі та квазісоцмережі, які не регламентовані законом, то створення такого центру нічим не допоможе. Боротися з пропагандою потрібно контрпропагандою. А також іронією, сатирою, як робили "шістдесятники", борючись з радянською системою".

Також сайт "Коментарі" рекомендує почитати навіщо Україні Центр протидії дезінформації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини