Головна Новини Політика внутрішня політика Битва за Донбас: що на нас чекає у грудні
commentss НОВИНИ Всі новини

Битва за Донбас: що на нас чекає у грудні

Експерти прокоментували для видання «Коментарі-Україна»

28 листопада 2021, 20:00 comments1795
Поділіться публікацією:

Прогноз розвитку ситуації щодо конфлікту на Донбасі на грудень. Що може статися на фронті? Як будуть справи за переговорними столами (нормандський формат, ТКГ, інші рівні)? Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна".

Битва за Донбас: що на нас чекає у грудні

Донбас - фото з відкритих джерел


Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Петро Бурковський прогнозує, що найближчим часом цілі Росії на Донбасі не змінюватимуться.


"Продовжуватимуться обстріли, можливі нові диверсійні дії або навіть локальні бої, щоб спровокувати жорстку відповідь з боку збройних сил України. Росії потрібен привід, щоб розпочати атаку, називаючи її "вимушеною обороною". У Кремлі, можливо, захочуть перевірити, чи Президент України готовий на рішучі дії. Причому дії без огляду та консультацій із Заходом", – зазначає експерт.


За його словами, це дозволить Кремлю подати дії України як "агресивні" та "непередбачувані". І цим підірвати довіру нашій країні із боку західних союзників, особливо нового німецького уряду.


"Тобто Росії потрібно отримати "виправдання" для припинення переговорів у рамках Тристоронньої контактної групи (ТКГ) та Нормандського формату, – пояснює Петро Бурковський. – Тому Україні зараз надзвичайно важливо налагодити близький контакт та діалог з Берліном, постійно інформувати німецьку сторону про ситуацію на Донбасі та не робити різких рухів".


Голова правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник у Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес вважає, що великих змін у грудні щодо ситуації на Донбасі та навколо Донбасу не очікується.


“Ситуація буде плюс-мінус, як зараз. У переговорах спостерігатиметься та сама стагнація. ТКГ не можу навіть сказати, коли відновить нормальну роботу. Те, що зараз спостерігаємо, навіть не стагнація, а глухий кут. Переговори потребують не просто посилення, дрібних змін, кадрових рішень… Вони потребують повного перезавантаження", – упевнений Енріке Менендес.


Військова ситуація викликає у нього занепокоєння.

"Почастішали обстріли. Посилилася напруженість та недовіра між сторонами, – пояснює експерт. – З огляду на те, що в нас так і не з'явилися механізми контролю за режимом тиші, а також спостерігається глухий кут з переговорами, подальша ескалація стає все більш імовірною. У той же час, якихось переходів до повномасштабних бойових дій, на щастя, не передбачається. Але локальні спалахи обстрілів (як нещодавно в районі селища Невсельське), на жаль, можливі. Як і поява інших точок напруги".


Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що одним з винних у втраті Криму є екссекретар РНБО Олександр Турчинов, який під час розгортання російської спецоперації в Криму виконував обов'язки президента України. А у втраті частини Донбасу більша частина провини лежить на п'ятому президенті України Петрі Порошенку. Як повідомляє видання "Коментарі", таку думку Зеленський висловив під час прес-марафону.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини