Головна Новини Політика внутрішня політика Більше не "Слуга народу" — Дубінського виключили з партії: що далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Більше не "Слуга народу" — Дубінського виключили з партії: що далі

Непокора керівництву партії, а також порушення вимог статуту? Експерти розповіли про більш реальні причини виключення Дубінського із "СН"

15 березня 2021, 13:05
Поділіться публікацією:

У прес-службі партії "Слуга народу" заявили 14 березня, що члени Київської обласної організації політсили обрали новим головою народного депутата Андрія Мотовиловця замість Олександра Дубінського, проти якого США ввели санкції. Сам Дубинський назвав те, що сталося аферою. В результаті сьогодні, 15 березня, його виключили з партії. "Коментарі" запитали у експертів, що насправді відбувається і які у конфлікту можуть бути наслідки.

Більше не "Слуга народу" — Дубінського виключили з партії: що далі

Дубінського виключили із "Слуги народу". Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Додамо подробиць

Непокору керівництву партії, а також порушення вимог статуту — саме із таких причин народного депутата Олександра Дубінського було виключено з членів правлячої партії "Слуга народу". Про таке рішення йдеться на офіційному веб-ресурсі політичної сили.

На 14 березня було призначено зустріч партійців Київщини — для переобрання керівництва обласної організації. Зокрема, після конференції "Слуг народу" в Київській області очолив народний депутат Андрій Мотовиловець. В цей же день Дубінський поділився в соцмережах відео, в якому розповів, що переобрання голови та обрання членів політради Київської обласної організації, відбулося з його ініціативи.

Представники політичної сили визнали подібні дії Олександра Дубинського порушенням окремих пунктів Статуту партії. Більш того — поведінку народного обранця вважають такою, що дискредитує імідж "Слуги народу". Тому політика виключили з партії, що в черговий раз створило галас і навколо "СН", і навколо самого Дубінського.

Партію очищають від "людей Коломойського"

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих вважає, що після потрапляння Дубинського до списку санкцій США очікувано, що партія президента намагається позбутися від такого "токсичного" елемента у своїх рядах.

"Тим більше, що Дубінський нерідко дозволяв собі мати іншу, відмінну від центральної лінії партії, думку. Яка більше чомусь збігалася з думкою і бажаннями бізнесмена Коломойського. Що також дратувало Банкову. І зараз настав той момент, коли президент почав перейматися своїм падаючим рейтингом і почав із допомогою РНБО "рішучу" боротьбу з п'ятою колоною в Україні. В тому числі й боротьбу з олігархами. Як мінімум, на словах. І Коломойський, навколо якого зараз закручується репресивний сюжет американського правосуддя, знаходиться в ідеальній позиції для показових ударів і всередині країни. Захищати себе і "своїх" людей йому стає складніше", — пояснює Олег Вострих.

На його думку, Дубинський став однією з перших ластівок очищення партії від людей Коломойського. Саме тому слідом за виключенням з фракції було виключення з партії.

"Президент відрізає нитки, що ведуть від нього до Коломойського. І показує політичному бомонду США і ЄС, що він не маріонетка. Хід правильний, але трохи запізнілий (тільки після санкцій США), — підкреслює Олег Вострих. — Зрозуміло, що Дубінський буде боротися за відновлення справедливості (з його точки зору). Це дозволить йому якийсь час перебувати в інформаційному просторі й бити по "слугам". Але протистояти державній машині він навряд чи зможе. Міністерство юстиції швидко поміняє документи, згідно з заявленим рішенням партії СН. Зате в судах ця справа ще довго може розглядатися і ставати інформаційним приводом для просування Олександра на майбутнє. У будь-якому випадку — це невелика, але поразка Коломойського. він поступово втрачає свій вплив на партію СН. Втім, не варто забувати, що він ніколи не здавався раніше — і завжди знаходив вихід із патових ситуацій".

Згуртувати однопартійців навколо себе у Дубінського не вийде

Нардеп VI і VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей, Олександр (Олесь) Доній вважає, що все передбачувано завершується поразкою Дубинського.

"Сумнівно, що це призведе до відходу зі "слуг" тих, хто з ним співпрацює. Раніше його відлучили від фракції, що не привело до виходу з фракції інших нардепів. Політичні або комерційні інтереси перевищують всередині партії ідейні союзи, — пояснює Олександр Доній. — Так що спроби Дубинського сформувати навколо себе якесь ідейне ядро, яке було б протиставлено Зеленському, не матиме успіху. Нагадаю, що попередні виключення з фракції — Полякова, Лероса — не приводили до внутрішніх розколів. Вони стали одинаками, які критикують Зеленського в телеграмі, соцмережах. Але ніяк не впливають на політсилу".

Розмови про те, що у Дубінського нібито є багато прихильників в Київській облорганізації СН, навряд чи мають під собою грунт, впевнений Олександр Доній.

"До походу в Раду він не займався політичною діяльністю. І ситуативних союзників, не маючи відповідних ресурсів (інформаційних, людських) і перспектив, утримати йому буде важко. Самодостатнім центром впливу Дубінський не є. А зв'язка його з Коломойським не настільки повноцінна і довгострокова, як комусь може здатися, — зазначає Олександр Доній. — до того ж ми пам'ятаємо, як легко Коломойський порвав зв'язок із куди більш давнім і вагомим союзником Корбаном, коли той потрапив в опалу. Зараз же проблеми й у Коломойського, і у Дубінського. І, схоже, "чистка" в лавах СН і не тільки набирає обертів. Ну, а перспективи Дубінського — позиції критика-одинака в стилі Гео Лероса".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про створення Дубинським власної міні-фракції у Верховній Раді. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі можна дізнатися, яке майбутнє пророкував Олександру Дубінському політолог після зміни керівництва Київської обласної організації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини