Головна Новини Політика внутрішня політика Apple, Україна та перепис населення: позитив та ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Apple, Україна та перепис населення: позитив та ризики

Опитані виданням «Коментарі» експерти оцінили цю ініціативу

30 листопада 2021, 21:02
Поділіться публікацією:

У вівторок, 30 листопада, в Офісі президента України у присутності глави держави Володимира Зеленського підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством цифрової трансформації України та Apple Inc. та ТОВ Apple Ukraine. Зокрема, Apple співпрацюватиме з Мінцифри в рамках Всеукраїнського перепису населення у 2023 році (Україна стане другою країною у світі після США, яка проведе такий перепис разом із Apple). Опитані виданням "Коментарі" експерти оцінили цю ініціативу.

Apple, Україна та перепис населення: позитив та ризики

Apple (фото з відкритих джерел)


Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач вважає цю новину позитивною.


"Як економіст і соціолог я вже 10 років звертаю увагу урядів на необхідність проведення перепису населення, якого не було вже двадцять років, а маю проводити кожні десять років. Чому це не робили за президентства Януковича – зрозуміло. Що ж намагалися приховати за Порошенка – можна тільки здогадуватися. Але навіть попередні спроби верифікації пенсійних виплат свідчили про значні помилки. Не говорячи вже про базу виборців", – зазначає Андрій Длігач.


За його словами, важливий перепис також і для вирішення економічних та соціальних завдань.


"Головне, щоб перепис був проведений за найвищими соціологічними стандартами і щоб достовірні дані були опубліковані, – наголошує він. – Чинне розходження в оцінках населення України від 35 до 41 млн занадто велике. Також важливо оцінити кількість економічних емігрантів та іммігрантів. Що стосується залучення техніки Apple для проведення перепису, то, хоча він і дорогий, але це найбільш захищена екосистема з існуючих. Отже, можна сподіватися уникнення впливу ворожих сил результат перепису, по крайнього заходу, у первинному ланці. А щодо фінального результату – його буде складно підробити в умовах розвитку сучасних аналітичних систем, які вкажуть на можливе ручне втручання у фінальні оцінки".


Професор соціології Павло Кутуєв упевнений, що проведення перепису назріло давно. Адже остання проводилася у 2001 році.


"Після довгої перерви перший млинець був грудкою. Мова про псевдоперепис екс-міністра Кабміну Дмитра Дубілета у 2019-му (у тому числі за SIM-картками), який, по суті, переписом не був.


Зараз взялися за розум – вирішили проводити перепис відповідно до міжнародних та водночас традиційних стандартів статистики та демографії. Краще пізно ніж ніколи", – вважає соціолог.


Коментуючи підписання меморандуму з компанією Apple, у тому числі щодо використання її технологій у процесі перепису, експерт нагадує, що в США переписувачами використовувалося близько півмільйона Айфон-8 під час перепису 2020 року.

"Але Apple – це американська компанія. Транснаціональна, проте, зі штаб-квартирою та розробками технологій та дизайну саме в США. І цілком природно для американської держави підтримувати її, – зазначає Павло Кутуєв. – Що отримує Україна від цього – питання відкрите. Якщо йдеться просто про використання техніки Apple, то виникає наступне питання: а чи не можна було знайти дешевших планшетів і телефонів для переписувачів, з подібним функціоналом? Впевнений, що можна. Тому, на жаль, я тут бачу багато піару, хайпу на підтримку американського бізнесу. Але не бачу виграшу для України. Це схоже на те, коли соціально незрілі батьки, у яких діти не дуже добре харчуються та одягаються, всі гроші кидають на придбання останньої моделі Айфона. Для себе… Можливо, варто було б нагодувати дітей?"


Нагадаємо, бюджетний комітет Верховної Ради України схвалив виділення понад 80 млн гривень на підготовку до проведення перепису населення. За попередніми даними, на проведення перепису населення, який запланований на 2023 рік, потрібно понад 7 млрд гривень. Наскільки це реалістично та необхідно? Які нові методи можна застосувати? Які проблеми можуть виникнути? Які дані можна отримати? На ці питання постаралися відповісти експерти "Коментарі-Україна".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини